Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 06:56

Aandacht voor Europese inflatiedata.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 6 punten voor de Duitse DAX, een plusje van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandacht gaat donderdagochtend vooral uit naar de inflatie van de eurozone over februari, waarvan de verwachting is dat deze de doelstelling van de Europese Centrale Bank van 2 procent nadert of misschien zelfs overstijgt, met dank aan de gestegen energieprijzen. De kerninflatie zal nog niet het niveau van twee procent benaderen.

De voorbereidingen in Groot-Brittannië voor de Brexit hebben een deukje opgelopen in het zogeheten House of Lords, waarin een meerderheid een aanpassing in de wetgeving wilde voor de 3 miljoen EU-ingezetenen om hun verblijf te garanderen. Premier Theresa May bleef er relatief stoïcijns onder.

De Europese beurzen sloten woensdag hoger. Aandelenbeurzen reageerden positief op een toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump voor het Congres waarin 'The Donald' beloofde 1 biljoen dollar aan infrastructuur te besteden.

"Fed bestuurders spraken kort voor de speech van Trump over het vooruitzicht van een renteverhoging. Nu heerst er optimisme op de markten, die verwachten dat de hogere overheidsuitgaven zullen leiden tot meer inflatie, wat op zijn beurt leidt tot hogere rendementen voor bedrijven in de bouw en industrie, terwijl de hogere rente goed is voor financials", verklaarde analist Michael Hewson van CMC Markets de reactie op de aandelenbeurzen.

Uit een rapport van ABN AMRO bleek dat de kans op een renteverhoging in maart flink is toegenomen. Econoom Maritza Cabezas wees behalve op de uitspraken van de beleidsmakers van de Federal Reserve ook op goede macrocijfers. ABM AMRO rekent dit jaar op tenminste drie verhogingen. Een vierde hangt af van de omvang en de timing van de fiscale maatregelen.

Het was ook de dag van de industriële inkoopmanagersindexen. De index voor de eurozone wees op een aantrekkende groei en steeg van 55,2 in januari naar 55,4 in februari, het hoogste niveau in 70 maanden.

De individuele lidstaten van de eurozone lieten echter een verdeeld beeld zien. De Duitse economie groeide in februari harder, evenals de Italiaanse en Nederlandse economie. In Spanje was echter sprake van een vertraging van de groei, evenals in Frankrijk. Ook de bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in februari in een lager tempo.

Tijdens de middaghandel bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit dat de activiteit in de Amerikaanse industrie iets minder hard is gestegen. De index daalde van 55,0 naar 54,2. Een kwartier later volgde de ISM-index en deze wees op een versnellende groei van bedrijvigheid. De ISM inkoopmanagersindex steeg van 56,0 naar 57,7 in februari.

Verder was er nog nieuws uit Duitsland, waar de werkloosheid daalde en de inflatie opliep naar 2,2 procent.

Bedrijfsnieuws

ENI sloot 3,3 procent hoger, nadat de Italiaanse olieproducent in het vierde kwartaal een verlies wist om te buigen in een nettowinst.

De producent van bouwmaterialen CRH rapporteerde hogere resultaten gesteund door een hogere omzet, kostenbesparingen en winst uit nieuwe acquisities. CRH heeft een flinke blootstelling aan de Amerikaanse markt en de koers reageerde daarom ook positief op de verklaring van president Trump over meer bestedingen voor infrastructuur. Het aandeel CRH steeg 5,2 procent.

MAN Group verloor 3,8 procent, nadat de hedge fund-manager over 2016 een verlies voor belastingen rapporteerde van 272 miljoen dollar, met name vanwege eenmalige lasten.

ITV steeg 3,2 procent, nadat het mediabedrijf meldde een speciaal dividend te willen uitkeren en liet weten vertrouwen te hebben in de toekomst. Het concern rapporteerde over het afgelopen boekjaar een daling van de nettowinst tot 448 miljoen pond.

Covestro zakte 3,4 procent, nadat het Duitse chemiebedrijf Bayer zijn belang in de kunststofproducent verlaagde tot 53,3 procent in aanloop naar de geplande overname van het Amerikaanse Monsanto. Bayer won 1,7 procent.

Euro STOXX 50         3.390,20 (+2,1%)

STOXX Europe 600        375,69 (+1,5%)

DAX                  12.067,19 (+2,0%)

CAC 40                4.960,83 (+2,1%)

FTSE 100              7.382,90 (+1,6%)

SMI                   8.634,70 (+1,0%)

AEX                     505,04 (+2,0%)

BEL 20                3.660,51 (+2,1%)

FTSE MIB             19.364,39 (+2,4%)

IBEX 35               9.751,50 (+2,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger, waarbij de Dow Jones index voor de eerste keer ooit boven de 21.000 punten eindigde. Er heerste optimisme onder beleggers in navolging van de speech van de Amerikaanse president Donald Trump waarin hij toezegde voor 1 biljoen dollar te willen investeren in de infrastructuur. Volgens kenners was de toon van Trump positief in zijn toespraak, maar gaf hij weinig details over zijn plannen.

De aandacht van beleggers lijkt nu vooral te liggen op het rentebesluit van de Federal Reserve dat over twee weken plaatsvindt. Bestuurders van de centrale bank hebben opmerkingen gemaakt die wezen op de mogelijkheid van een renteverhoging.

De Federal Reserve maakte woensdag het Beige Book bekend waaruit bleek dat Amerikaanse bedrijven optimistisch bleven over de economische vooruitzichten op de korte termijn. Wel bleef er onzekerheid bestaan over de beleidswijzigingen van de nieuwe regering. Het Beige Book zei ook dat de arbeidsmarkt tekenen van verkrapping vertoonde.

Eerder werden twee inkoopmanagersindices bekend gemaakt die beiden wezen op aanhoudende groei van de Amerikaanse industrie. De index van Markit wees op een lichte groeivertraging en de index van ISM duidde op een versnelling van de groei.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit wordt de groei aangedreven door sterke binnenlandse vraag, in reactie op hogere consumentenbestedingen en toenemende bedrijfsinvesteringen, vooral door de energiesector.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de Amerikaanse bouwuitgaven waren gedaald in januari. Dit was onverwacht. Vooral de publieke bouwuitgaven lieten een stevige daling zien, van 5,0 procent.

Olie noteerde in het rood, nadat uit het wekelijkse olievoorradenrapport bleek dat de Amerikaanse olievoorraden zijn afgenomen. De april-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 53,75 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 56,33 dollar.

Bedrijfsnieuws

McDonalds kon rekenen op aandacht. De handel in het aandeel werd tijdelijk stilgelegd in aanloop naar de beleggersdag van het bedrijf. De fastfood keten maakte groeiplannen voor de komende jaren bekend en liet tevens weten meer kosten te willen besparen. De initiatieven moeten ertoe leiden dat de omzet vanaf 2019 jaarlijks met 3 tot 5 procent toeneemt. McDonald's zal ook meer eigen aandelen gaan inkopen. De koers steeg 1,1 procent.

Grote autofabrikanten maakten verdeelde verkoopcijfers bekend, waarbij alleen General Motors meer auto's wist te verkopen. GM verkocht 237.388 auto's in februari. Dit was een stijging van ruim 4 procent. Ford Motor kende daarentegen een daling van 4 procent ten opzichte van vorig jaar, tot 207.464 stuks. De grootste daling kwam voor rekening van Fiat-Chrysler Automobiles. Deze fabrikant rapporteerde een daling van 10 procent tot 168.326 auto's. GM steeg 1,6 procent, Ford won 1,3 procent en Fiat-Chrysler ging 0,6 procent omhoog.

Best Buy daalde 4,5 procent. De Amerikaanse retailer rapporteerde over het vierde kwartaal een hoger operationeel resultaat, maar de omzet bleef achter bij de verwachtingen. Best Buy voorziet voor het huidige boekjaar een omzetgroei van circa 1,5 procent en een groei van het aangepast operationeel resultaat van 1 tot 5 procent op basis van een boekjaar van 53 weken. De onderneming kondigde tegelijkertijd aan om in de komende twee jaar voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.

Lowe's Corporation heeft in het vierde kwartaal de omzet zien oplopen, maar vooral de winst enorm zien stijgen. De Amerikaanse doe-het-zelf-keten voorziet een omzetgroei voor het lopende boekjaar van circa 5 procent. Het aandeel Lowe's steeg 9,5 procent.

S&P 500 index               2.395,96 (+1,4%)

Dow Jones index            21.115,55 (+1,5%)

Nasdaq Composite            5.904,03 (+1,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag hoger, met een winst van 1,0 procent voor de Japanse Nikkei en een vlakke notering voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de Aziatische markten wordt donderdag vooral positief gereageerd op de stevige plussen die zich woensdag op Wall Street op de borden aftekenden, aangezien de woorden van Trump niet in slechte aarde vielen.

Nikkei 225                19.585,20 (+1,0%)

Shanghai Composite         3.246,33 (vlak)

Hang Seng                 23.868,33 (vlak)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0532. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0545 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0569 op de borden.

De dollar liep donderdag verder op nu er steeds meer indicaties zijn dat de Federal Reserve de rente in maart verhoogt. Voorzitter Janet Yellen houdt vrijdag een speech en die zal zeer nauwlettend worden gevolgd.

USD/JPY Yen   113,97

EUR/USD Euro  1,0532

EUR/JPY Yen   120,02

MACRO-AGENDA:

08:00 Importprijzen - Januari (Dld)

09:00 Economische groei - Vierde kwartaal (Spa)

10:00 Werkloosheid - Januari (Ita)

11:00 Inflatie - Februari vlp. (eur)

11:00 Producentenprijzen - Januari (eur)

11:00 Werkloosheid - Januari (eur)

11:00 Werkloosheid - Januari (Bel)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Inkoopmanagersindex regio New York - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Continental - Jaarcijfers (Dld)

00:00 Deutsche Telekom - Jaarcijfers (Dld)

00:00 Subsea 7 - Jaarcijfers (VK)

07:00 Adecco - Jaarcijfers (Zwi)

07:00 LafargeHolcim - Jaarcijfers (Zwi)

12:00 Kroger - Jaarcijfers (VS)

15:30 Snap Inc. - Beursgang (VS)

22:00 Costco Wholesale - Halfjaarcijfers (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07