Europese beurzen rond middaguur nagenoeg vlak

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 12:25

Inflatie trekt conform verwachting aan.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur nagenoeg vlak bij gebrek aan richtinggevend nieuws.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent op 375,39 punten, de Duitse DAX stond vlak op 12.068,24punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plusje van 0,2 procent op 4.968,50 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.379,80 punten.

De markten kregen donderdagochtend een flink aantal macro-economische cijfers te verwerken. De aandacht ging daarbij vooral uit naar de Europese inflatie. Uit voorlopige cijfers van Eurostat over februari bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone verder zijn opgelopen. De inflatie kwam afgelopen maand conform verwachting uit op 2,0 procent op jaarbasis, tegen 1,8 procent in januari. De kerninflatie, exclusief volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak, kwam in februari op jaarbasis uit op 0,9 procent, gelijk aan de toename in januari.

De producentenprijzenindex in de eurozone stegen op jaarbasis met 3,5 procent, na een stijging met 1,6 procent in de voorgaande maand. De verwachting lag op een stijging met 3,2 procent in januari.

"Het zijn niet alleen de hoge grondstofprijzen en de zwakke euro die de kosten voor bedrijven omhoog duwen, er zijn ook toenemende aanwijzingen dat er voor veel goederen zich een verkopersmarkt ontwikkelt, omdat de vraag het aanbod overstijgt. Dat duidt erop dat de opwaartse druk op de kerninflatie wellicht gaat toenemen", zei hoofdeconoom Chris Williamson van IHS Market.

De werkloosheid in de eurozone bleef in januari conform verwachting onveranderd ten opzichte van de voorgaande maand op 9,6 procent, het laagste niveau sinds mei 2009. In januari 2016 lag het werkloosheidspercentage in de eurozone nog op 10,4 procent.

"De werkloosheid is zo hoog, dat het jaren kan duren om te dalen naar een niveau dat consistent is met de stijging van de inflatie", zei hoofdeconoom David Owen van Jefferies.

Op macro-economisch gebied bleek verder dat de Duitse importprijzen in januari met 6,0 procent op jaarbasis zijn gestegen, de grootste toename sinds mei 2011, zo bleek uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. De exportprijzen stegen in januari met 1,8 procent op jaarbasis.

De werkloosheid in Italië bleef in januari onveranderd, maakte het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat bekend. De werkloosheid kwam uit op 11,9 procent van de beroepsbevolking.

De Spaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2016 in een ongewijzigd tempo ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit meldde het Spaanse statistiekbureau INE in een definitieve raming. Het Spaanse bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal zoals verwacht op kwartaalbasis met 0,7 procent, gelijk aan de groei een kwartaal eerder.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 53,35 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 55,87 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0526. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0538 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0545 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Anheuser-Busch InBev zag in het vierde kwartaal van 2016 de biervolumes dalen. De omzet steeg licht en het bedrijfsresultaat en de nettowinst stonden onder druk, onder meer als gevolg van de hoge financieringskosten voor de overname van sectorgenoot SABMiller. De kwartaalomzet van AB InBev steeg slechts met 0,2 procent naar 14,20 miljard dollar. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat voor rente en belastingen (EBIT) daalde met 7,0 procent naar 4,15 miljard dollar, vooral als gevolg van zwakke prestaties in Brazilië. De aan aandeelhouders toerekenbare nettowinst liep terug van 2,56 miljard naar 919 miljoen dollar als gevolg van hoge financieringskosten voor de overname van SABMiller en negatieve wisselkoerseffecten. De resultaten waren voor analisten en beleggers teleurstellend. Het aandeel steeg in Brussel 0,1 procent.

Adecco boekte in het vierde kwartaal van 2016 een hogere omzet en winst, meldde de Zwitserse uitzender donderdag. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 3 procent op jaarbasis tot 5.869 miljoen euro. Het operationeel resultaat (EBITA) exclusief eenmalige posten daalde, net als in het derde kwartaal, met 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 300 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 216 miljoen euro. Vorig jaar stond hier een winst van 184 miljoen euro. Adecco ziet het zogeheten positieve momentum in de eerste twee maanden van 2017 aanhouden met een autonome groei van 4 tot 5 procent. Het aandeel stond 3,5 procent lager.

Deutsche Telekom voldeed in 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen en verhoogde hierop het dividend. Dit maakte het Duitse telecombedrijf donderdag voorbeurs bekend. De aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) kwam in het afgelopen jaar 7,6 procent hoger uit op 21,4 miljard euro, iets beter dan de verwachting van het Duitse telecombedrijf van 21,2 miljard euro. De omzet steeg in 2016 met 5,6 procent naar 73,1 miljard euro. Onder de streep restte een aangepaste nettowinst van 4,1 miljard euro. Het aandeel noteerde 1,3 procent lager.

LafargeHolcim boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 535 miljoen Zwitserse frank, na een verlies van ruim 2,8 miljard frank een jaar eerder, toen het bedrijf fors moest afwaarderen op zijn activiteiten. Dit meldde de Frans-Zwitserse cementproducent donderdag. Het concern verwacht in 2017 weer omzetgroei, na de omzetdaling van 8,7 procent in 2016. Ook voorziet het bedrijf een sterke groei van de winst per aandeel. Het aandeel klom 3,2 procent.

Henkel bracht een bindend bod uit op Darex Packaging Technologies van 1.050 miljoen dollar, zo maakte het Duitse levensmiddelenconcern voorbeurs bekend. "De transactie is in lijn met de strategie om onze portefeuille te versterken middels doelgerichte overnames en verbetert bovendien de positie van onze Adhesive Technologies-activiteiten", aldus topman Hans Van Bylen. Darex Packaging Technologies is de verpakkingsdivisie van GCP Applied Technologies. Henkel zegt in exclusieve onderhandelingen te zijn met GCP. Het aandeel Henkel steeg 0,1 procent.

Unilever hangt mogelijk een boete van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit boven het hoofd vanwege kartelvorming. Dit meldde de Zuid-Afrikaanse krant The Times woensdag. Het zou gaan om verboden afspraken met de lokale producent van bak- en braadproducten Sime Darby Hudson Knight over prijzen en marktverdeling in de periode 2004 tot en met 2013. Het aandeel Unilever steeg in Londen met 0,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een iets lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,4 procent hoger op 2.395,96 punten. De Dow Jones index eindigde 1,5 procent in het groen op het historische hoogtepunt van 21.155,55 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,4 procent hoger op 5.904,03 punten. 

 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07