LafargeHolcim boekt winst in krimpende cementmarkt

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 08:04

Cementreus rondt desinvesteringsprogramma dit jaar af.

(ABM FN-Dow Jones) LafargeHolcim heeft in het vierde kwartaal van 2016 ondanks dalende cementvolumes weer winst geboekt,  geholpen door kostenbesparingen, en verwacht zijn grote desinvesteringsprogramma dit jaar af te ronden. Dit maakte het Frans-Zwitserse concern donderdag bekend.

"We zijn op koers om onze doelen voor 2018 te halen", aldus topman Eric Olsen van de wereldwijd actieve bouwstoffenproducent, die wil focussen op groei in de Verenigde Staten, Nigeria, India en kernlanden in Europa. 

LafargeHolcim boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 535 miljoen Zwitserse frank, na een verlies van ruim 2,8 miljard frank een jaar eerder, toen het bedrijf fors moest afwaarderen op zijn activiteiten.

De cementvolumes daalden met 5,8 procent, op vergelijkbare basis, deels als gevolg van het schrappen van bankbiljetten in India, moeilijke omstandigheden in Indonesië en ongewoon gunstige weersomstandigheden in het voorgaande jaar in de Verenigde Staten. De cementprijzen stegen met 1,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal, en waren 5 procent hoger op jaarbasis, afgezien van wisselkoerseffecten. De prijs is daarmee weer boven het niveau gekomen van voor de prijsdaling in 2015.

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden presteerde met name Europa goed, dankzij kostenbesparingen en reorganisaties. Het Verenigd Koninkrijk groeide ondanks de onzekerheid rond Brexit en Frankrijk en Zwitserland presteerden goed in zwakke markten. 

LafargeHolcim stelde een dividend voor van 2,00 frank per aandeel en gaat dit jaar en volgend jaar tot 1 miljard frank aandelen inkopen, nu het de schuldpositie heeft verbeterd.

De cementreus verlaagde zijn nettoschuld vorig jaar met 2,5 miljard frank tot 14,7 miljard, door de verkoop van  onderdelen in India, Sri Lanka, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea en deconsolidatie van Kameroen, Holcim Marokko en Ivoorkust. 

Het bedrijf verwacht in 2017 nog 1 miljard frank op te halen met deals in China en Vietnam. Het totale desinvesteringsprogramma van 5 miljard frank moet eind dit jaar zijn afgerond. 

Outlook

LafargeHolcim verwacht in 2017 weer omzetgroei, na de omzetdaling van 8,7 procent in 2016. Ook voorziet het bedrijf een sterke groei van de winst per aandeel en een dubbelcijferige autonome groei van het aangepaste operationele EBITDA resultaat. Dit laatste cijfer bedroeg vorig jaar 8,7 procent en in het vierde kwartaal 30,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italiaans consumentenvertrouwen omhoog

Ondernemersvertrouwen lager in juli.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NIBC zet ASML op kooplijst

Koersdoel verhoogd naar 152,00 euro.

42 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ABN AMRO verlaagt koersdoel Intertrust

Koersdoel naar 16,00 euro.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: nette kwartaalresultaten ASMI

ABN AMRO wijst op impact ASM PT.

51 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Federal Reserve domineert valutamarkt

Britse economische groeicijfers tweede punt van aandacht volgens Rabobank.

52 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.