Update: KAS Bank handhaaft dividend na herstel in tweede halfjaar

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 13:24

Beleggers positief verrast.

(ABM FN-Dow Jones) KAS Bank heeft ondanks het schrappen van een interimdividend na een teleurstellend eerste halfjaar, uiteindelijk wel het jaardividend kunnen handhaven op het niveau van 2015. Dit maakte de bank donderdag voorbeurs bekend. 

De winstgevendheid liep in de eerste zes maanden van 2016 een deuk op door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Hierdoor werd de liquiditeit op de markt zo groot dat klanten geen behoefte meer hadden aan bepaalde diensten die KAS Bank levert, zoals securities lending.

In de tweede helft van het jaar ging het gelukkig beter, zei bestuursvoorzitter Sicco van Katwijk.

Na halfjaarcijfers die frusterend waren omdat de stappen om kosten te besparen onvoldoende resultaat opleverden, werden die resultaten in de tweede helft van het jaar wel zichtbaar. "En we zien dat ook doortrekken in het nieuwe jaar", aldus de topman.  

In combinatie met de sterke kapitaalpositie bood dit voldoende ruimte om het slotdividend op 0,64 cent per aandeel te laten staan, evenveel als in 2015.

Analist Rosine van Velzen van ING sprak van een positieve verrassing. In een omgeving van lage rentes slaagde KAS Bank er volgens Van Velzen in om de inkomsten uit de kernactiviteiten op peil te houden en de operationele kosten terug te brengen. De aangepaste winst per aandeel van 0,56 euro was ruim boven de 0,36 euro waar ING op mikte. ING heeft een Houden advies op KAS Bank met een koersdoel van 9,00 euro. 

Beleggers reageerden opgetogen. Het aandeel KAS Bank noteerde donderdag rond het middaguur op een rood Damrak 7,7 procent hoger op 9,40 euro.

De nettowinst over heel 2016 bedroeg 14,9 miljoen euro. Een boekwinst van 21,2 miljoen op de verkoop van het hoofdkantoor compenseerde voor hoge kosten voor een reorganisatie en uitbesteding van IT, waaronder een extra voorziening van 9,3 miljoen euro in het vierde kwartaal. 

De bedrijfslasten daalden met 7 procent tot 95,8 miljoen euro, terwijl de omzet met 8 procent daalde tot 106,0 miljoen euro. 

Transitie bedrijfsactiviteiten

KAS Bank komt van oorsprong "uit de kluis" waar beleggers hun effecten bewaarden, maar die fysieke bewaarfunctie is verdwenen en het bedrijf heeft inmiddels de infrastructuur rond de beleggingsportefeuille als omgeving.  

De bank wil nu de beste administratiebank worden, maar kampt nog steeds met te hoge kosten. "Als je kijkt naar onze rol als een spin in het web, dan zit daarin nog veel inefficiency en traagheid", aldus de topman. "Dat gaan we veranderen."

Dat kan met robotics, of algoritmes, die het cijferwerk overnemen. KAS Bank leert dat nu van ingehuurde IT'ers van Atos, zodat de bank het straks zelf kan doen. De robot is een algoritme dat razendsnel informatie haalt van verschillende plekken en dat bij elkaar zet voor rapportage aan de klant. 

Tot nu toe liet KAS Bank medewerkers om vier uur 's nachts opstaan om informatie op tijd klaar te zetten voor klanten. Straks hoeft dat niet meer.  

De partner Atos, waar KAS Bank zijn IT-diensten aan heeft uitbesteed, "tilt ons naar een nieuw niveau", zei Van Katwijk verder. Het bedrijf kan een enorme stap maken in performance maar moet daar nog wel een aantal jaren gestaag aan werken, bleek bij de analistenpresentatie.

De bank gaat de bewaar- en administratiediensten de komende jaren integreren, om klaar te zijn voor nieuwe technologieën zoals blockchain. 

Volgens KAS Bank zal blockchain elementen van de infrastructuur rond beleggingen vervangen, maar het is nog niet duidelijk welke elementen dat zijn. Als gefocuste kleine bank hoopt KAS Bank het voortouw te kunnen nemen, omdat grotere spelers worden vertraagd door omvang en verouderde systemen, zei Van Katwijk.

Outlook

De topman denkt dat het bedrijf in de toekomst "veel meer winst" moet kunnen maken. De bank wil de kosten voor eind 2019 verlagen met ongeveer 20 procent, of 20 miljoen euro. 

Of KAS Bank in 2017 weer hetzelfde dividend verwacht uit te kunnen betalen, wilde Van Katwijk niet zeggen. "We zijn blij dat de patiënt herstel heeft laten zien. Nu moeten we verder. Daar zijn we optimistisch over."  

 

Update: om extra informatie, uitspraken management en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KAS BANK toevoegen aan uw watchlist 9,70 0,10% 0,01 9,69