Beursupdate: groeiverwachting China komt overeen met prognose ABN AMRO

Redactie ABM Financial News - 20 maart 2017, 14:42

ABN AMRO ziet dit jaar groei van 6,5 procent voor Chinese economie.

(ABM FN-Dow Jones) De groeiverwachting van de Chinese overheid voor dit jaar van ongeveer 6,5 procent komt overeen met de raming van ABN AMRO. Dit bleek maandag uit een rapport van de bank.

Sectoreconoom Arjen van Dijkhuizen wees in zijn China Focus op de onlangs licht verlaagde groeiverwachting van Beijing van 6,5 tot 7 procent naar 6,5 procent. In 2016 lag de groei van de Chinese economie op 6,7 procent, in 2015 was dit nog 6,9 procent.

De Chinese economie heeft zich hersteld, gesteund door een budgettaire stimulans en een opleving van de mondiale groei en handel, aldus de econoom. ABN AMRO verwacht evenwel dat de groei in de loop van dit jaar iets afzwakt, nu de centrale bank het beleid heel voorzichtig en gericht verkrapt. De bank gaat ervan uit dat zeker in dit politiek belangrijke jaar Beijing in staat is en bereid zal blijven om een harde landing te voorkomen. Toch blijft de transitie van China in de ogen van ABN AMRO risicovol, gelet op de aanwezige macro-financiële en geopolitieke risico’s, die verder zijn toegenomen onder het presidentschap van Trump in de VS.

"Het jaar 2017 is sterk begonnen. Toch moeten we een beetje voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies, omdat veel data aan het begin van het kalenderjaar traditioneel vertekend zijn door het Chinese nieuwjaar en andere verstoringen", zei Van Dijkhuizen. De reële BBP-groei versnelde in het laatste kwartaal van 2016 licht naar 6,8 procent op jaarbasis, ten opzichte van 6,7 procent in de drie voorafgaande kwartalen. Dit weerspiegelde volgens ABN AMRO ten dele de effecten van stimulerend beleid, dat vooral via de vastgoedsector heeft doorgewerkt. Ook speelt de opleving van de wereldhandel een rol, omdat deze tot meer dynamiek in de op uitvoer gerichte sectoren heeft geleid.

De Chinese handelsdata zijn volgens ABN AMRO erg volatiel, vooral rond de periode van het Chinese nieuwjaar. Maar als door de seizoensgerelateerde en andere verstoringen heen wordt gekeken, ontstaat het beeld dat de invoer sterk aan het verbeteren is, aldus de bank. ABN AMRO verwacht dat de groei van de in- en uitvoer de komende maanden positief blijft. Het belangrijkste neerwaartse risico daarbij vloeit voort uit een mogelijk protectionistischer opstelling van de VS.

De Chinese centrale bank gaat volgens ABN AMRO door met zijn beleid van 'gerichte verkrapping'. Hiermee wordt beoogd een overmatige 'financial leverage' en oververhitting tegen te gaan. Dat gebeurt door het gericht verhogen van de beleidsrentes voor zijn open markt operaties en zijn kortlopende en middellange leenfaciliteiten. Deze werden op 16 maart met 10-20 basispunten verhoogd, na eerdere verhogingen van 10-35 basispunten. Deze gerichte verkrapping is een reactie op een aantrekkende economie, toenemende inflatoire druk en meer tekenen van oververhitting in de vastgoedmarkten.

De centrale bank heeft verder maatregelen genomen om de kredietgroei en het schaduw-bankwezen te beteugelen, naast de stappen die zijn gezet om de vastgoedmarkten af te koelen. Maar, omdat de kredietgroei nog altijd hoger is dan de nominale BBP-groei, blijft de totale schuldenberg van de BV China toenemen, stelde Van Dijkhuizen. Pas als de kredietgroei minder is dan de nominale BBP-groei zal immers de schuld-BBP-ratio beginnen af te nemen. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.