Dijsselbloem blijft Eurogroep leiden tijdens formatie

Redactie ABM Financial News - 20 maart 2017, 16:14

Mandaat PvdA-minister loopt tot 1 januari 2018.

(ABM FN-Dow Jones) Jeroen Dijsselbloem blijft voorzitter van de Eurogroep totdat er een nieuw kabinet in Nederland is, en de ministers van Financiën van de andere eurozonelanden zullen uitmaken of hij ook de rest van zijn termijn als voorzitter kan uitdienen tot het einde van het jaar. Dit zei de demissionaire Nederlandse minister van Financiën maandag voorafgaand aan een vergadering van de Eurogroep in Brussel.

De positie van Dijsselbloem is wankel geworden na de desastreuze uitslag voor de Partij van de Arbeid bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorige week. De regeringspartij zakte van 38 naar 9 zetels en zal waarschijnlijk niet terugkeren in het nieuwe kabinet.

Dijsselbloem zei tegen verslaggevers dat de formatie "maanden" kan duren en voegde toe niet te verwachten dat maandag zijn laatste vergadering als voorzitter zou worden.

Collega Wolfgang Schaüble, minister van Financiën van Duitsland, liet blijken geen haast te hebben met de zoektocht naar een opvolger. "Jeroen Dijsselbloem is een goede voorzitter van de Eurogroep. Hij doet zijn werk heel goed en zijn termijn loopt tot 2018."

Jeroen Dijsselbloem zei zondag in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Eurogroep voordat zijn ambtstermijn afloopt moet beslissen of het voorzitterschap een voltijdfunctie moet worden, of dat het een nevenfunctie blijft van een minister van Financiën uit een van de eurozonelanden.

Dijsselbloem zei ook dat een financiële crisis in eurozonelanden in de toekomst niet meer moet worden behandeld door de zogeheten 'Trojka' van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar dat het Europese fonds ESM een centrale rol zou moeten krijgen.      

Dijsselbloem sloot een terugkeer van de PvdA in de regering na de dramatische verkiezingsuitslag nagenoeg uit. "We moeten de sociaaldemocratische beweging in Nederland weer opbouwen. Dat is veel belangrijker dan deelnemen aan een regering waarin we het veel moeilijker zouden hebben dan voorheen." 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

13 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

46 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.