Europese beurzen in het rood

Redactie ABM Financial News - 20 maart 2017, 12:07

G-20 top benadrukt zorgen over wereldhandel.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteren maandag lager. Rond het middaguur daalde de Stoxx Europe 600 index 0,2 procent, verloor de Duitse DAX 0,4 procent, leverde de Franse CAC 40 ook 0,4 procent in en noteerde de Britse FTSE 100 0,2 procent in de min.

Na het vuurwerk rondom het rentebesluit van de Federal Reserve vorige week, doen de aandelenmarkten het deze week rustiger aan. Het sentiment leek maandag vooral beïnvloed door de G-20 top die afgelopen weekend in het Duitse Baden-Baden plaats vond en waar de ministers van Financiën van de grootste economieën ter wereld overeenkwamen om een specifieke vermelding tegen protectionisme te laten vallen, op verzoek van Amerika.

"Dit betekent niet per se dat het protectionisme zal toenemen, maar de Amerikaanse regering lijkt zich wel agressiever op te stellen als het gaat om de internationale handel", schreef econoom Ebrahim Rahbari van Citigroup. 

Vooruitkijkend naar deze week wees marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets met name op de toespraken van een aantal Fed-bestuursleden, waaronder voorzitter Janet Yellen die donderdag in Washington een speech geeft. 

Op macro-economisch gebied is het maandag rustig. De producentenprijzen in Duitsland stegen in februari harder dan een maand eerder. Hoewel de stijging van de PPI-index, met 3,1 procent, iets minder sterk was dan verwacht, bleek het wel de grootste stijging van de producentenprijzen in ruim zes jaar. De arbeidskosten in de eurozone stegen in het vierde kwartaal met 1,6 procent, tegenover een toename van 1,5 procent een kwartaal eerder.

Olie werd goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde zo'n 1,5 procent op 48,11 dollar en de mei-future op een vat Brent verloor 1,2 procent op 51,12 dollar. 

De euro noteerde rond lunchtijd op 1,0761 dollar en daarmee vrijwel gelijk aan de koers maandagochtend vroeg. De Europese munt bleef goed liggen ten opzichte van voor het weekend. Vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street kregen beleggers voor elke euro 1,0740 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank maakte bekend 687,5 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De kapitaalverhoging van 8 miljard euro was al bekend. Volgens analisten van Citigroup zorgt de claimemissie voor een verwatering van 33 procent per aandeel. Verder kwam de Duitse grootbank met nieuwe doelstellingen en is er het streven om een dividend uit te keren van 0,19 euro. Uit het jaarverslag bleek bovendien dat Deutsche Bank in de bonussen heeft gesneden vorig jaar. Het aandeel Deutsche Bank noteerde rond het middaguur 2,4 procent lager. Sectorgenoot Commerzbank verloor 1,5 procent.

Elders in Europa stonden financiële waarden ook onder druk. In Amsterdam leverde ING Groep 0,8 procent in, in Parijs verloor Société Générale ook 0,8 procent en in Londen daalde Barclays 0,6 procent. 

Vodafone steeg in Londen 0,1 procent. Maandag werd bekend dat het Britse telecombedrijf zijn Indiase dochter wil fuseren met het grootste telecombedrijf van het Aziatische land, Idea Cellular. Volgens analisten van S&P zijn de fusieplannen positief en strategisch gezien de toenemende concurrentie. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden maandag op een lagere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 index daalden 0,2 procent. 

Vrijdag bleven de Amerikaanse beurzen dicht bij huis. De S&P 500 index verloor 0,1 procent op 2.378,18 punten, de Dow Jones index daalde eveneens 0,1 procent op 20.914,76 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.901,00 punten.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

50 minuten geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59