Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 20 maart 2017, 07:22

Week lijkt rustig te beginnen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van  12 punten voor de Duitse DAX, een plus van 8 punten voor de Franse CAC 40 en een hogere opening van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

De ontmoeting van de landen die deel uitmaken van de G-20 zijn afgelopen weekend in Duitsland niet tot een doorslaggevend vergelijk gekomen over de vrije handel. De Verenigde Staten leken daarin het belangrijkste struikelblok met de regering Trump die zich vooral concentreert op de positie van de Verenigde Staten en die wil beschermen.

De Japanse beurs is vandaag gesloten.

Op vrijdag sloten de Europese beurzen nog hoger.

Volgens marktanalist Colin Cieszyński van CMC Markets keek de markt vrijdag vooral naar ontwikkelingen in de politiek, waarbij er enkele "grote ontmoetingen" op de agenda stonden. Zo is de Duitse bondskanselier Angela Merkel momenteel in de Verenigde Staten om te spreken met president Donald Trump in de hoop de relaties tussen beide landen te verbeteren. De ontmoeting tussen de Duitse en Amerikaanse ministers van Financiën leek minder gespannen, aldus Cieszyński.

De financiële leiders van de G20 zijn momenteel bij elkaar in Duitsland om meer inzicht te krijgen in de Amerikaanse handelsplannen. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei in een toespraak dat de Trump-regering geen handelsoorlogen wil beginnen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat er in januari een tekort op de handelsbalans van de eurozone stond. Het tekort bedroeg 0,6 miljard euro, ten opzichte van een surplus van 4,8 miljard euro een jaar eerder.

In januari stond er ook een tekort op de handelsbalans van Italië. De totale export van Italië steeg in de eerste maand van dit jaar op maandbasis met 0,5 procent. De import liep met 0,2 procent terug. Per saldo resulteerde dit een handelstekort van 0,6 miljard euro, tegen een overschot van 5,8 miljard euro in december.

Bedrijfsnieuws

Airbus sloot 0,5 procent lager, na het nieuws dat het Franse Parquet National Financier een voorlopig onderzoek is gestart bij de Europese vliegtuigbouwer naar vermeende corruptie bij commerciële vliegtuigdeals in het buitenland en het mogelijke misbruik van tussenpersonen bij het veiligstellen van contracten.

De Britse verzekeraars Admiral Group en Prudential wonnen respectievelijk 1,9 en 0,4 procent, in reactie op de stijging van de yields op 10-jarige Britse gilts met 4 basispunten.

Tullow Oil gaf bijna 15 procent prijs, nadat het energieconcern bekendmaakte 750 miljoen dollar op te willen halen met de uitgifte van aandelen.

Barclays steeg 0,4 procent, nadat Morgan Stanley het advies verhoogde van Gelijkgewogen naar Overwogen.

Panmure Gorden & Co. steeg ruim 70 procent, nadat de effectenmakelaar instemde met een overnamebod van 15,5 miljoen Britse pond van Bob Diamond, de voormalig CEO van Barclays, en een investeringsgroep uit Quatar.

Het Duitse Stada Arzneimittel verloor 1,3 procent. Het farmaconcern verhoogde vrijdag de groeidoelstellingen voor de middellange termijn. Verder werd bekend dat indicatieve overnamegesprekken met een aantal partijen voorlopig zijn stilgelegd omdat de biedingen tot nu toe te laag zijn.

Euro STOXX 50           3.442,35 (+0,1%)

STOXX Europe 600          378,32 (+0,2%)

DAX                           12.095,24 (+0,1%)

CAC 40                        5.029,24 (+0,3%)

FTSE 100                     7.424,96 (+0,1%)

SMI                              8.698,53 (+0,4%)

AEX                               516,24 (+0,3%)

BEL 20                         3.799,86 (+0,6%)

FTSE MIB                   20.074,28 (-0,2%)

IBEX 35                       10.245,80 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten vrijdag dicht bij huis.

De financiële leiders van de G20 zijn momenteel bij elkaar in Duitsland om meer inzicht te krijgen in de Amerikaanse handelsplannen. "Het is de eerste keer dat wereldleiders op grote schaal rond de tafel zitten met de Trump-administratie en op de financiële markten blijft het rustig in aanloop naar de uitkomst van deze gesprekken", aldus CEO Adam Sarhan van 50 Park Investments. "Tot dusver kreeg Trump het voordeel van de twijfel van diverse wereldleiders."

Beleggers kregen vrijdag inzicht in enkele Amerikaanse macro-cijfers. Onderzoeksbureau The Conference Board zei dat de leidende indicatoren, een graadmeter voor de toekomstige prestaties van de Amerikaanse economie, met 0,6 procent is gestegen in februari. Daarmee werd het hoogste niveau bereikt in meer dan een decennium.

Tevens bleek dat Amerikaanse consumenten optimistischer zijn geworden over de vooruitzichten van de economie. De index voor het consumentenvertrouwen gemeten door University of Michigan steeg van 96,3 eind februari naar 97,6 halverwege deze maand. Twee maanden geleden bereikte deze index nog het hoogste niveau sinds 2004, vooral omdat Republikeinen meer vertrouwen kregen. Bij Democraten is dit nog steeds iets minder.

Tot slot was er vrijdag sprake van "quadruple witching", wat betekent dat een aantal opties en futures expireren en dat kan voor volatiliteit. Dit evenement vindt ieder kwartaal plaats.

Bedrijfsnieuws

Adobe Systems opende donderdagavond de boeken over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. In de verslagperiode stegen de winst en omzet van het softwarebedrijf en kwam de winst per aandeel met 0,94 dollar bovendien boven de marktverwachting uit van 0,87 dollar. Het aandeel, dat in navolging van de cijfers een adviesverhoging bij Wunderlich Securities kreeg en diverse koersdoelverhogingen, steeg bijna 4 procent.

Verder opende juweliersketen Tiffany & Co de boeken. Hoewel de winst lager uitkwam, was de outlook evenwel positief en dus steeg het aandeel krap 3 procent.

Tesla haalde afgelopen week in totaal 1,2 miljard dollar op met de uitgifte van gewone aandelen en converteerbare obligaties. Tesla haalde 350 miljoen dollar op met de uitgifte van gewone aandelen en nog eens 850 miljoen dollar door middel van de uitgifte van converteerbare obligaties. Hierdoor haalde de autofabrikant in totaal 1,2 miljard dollar op. Eerder in de week hield Tesla nog rekening met 1 miljard tot 1,1 miljard dollar. Het aandeel verloor 0,3 procent.

S&P 500 index               2.378,18 (-0,1%)

Dow Jones index            20.914,76 (-0,1%)

Nasdaq Composite           5.901,00 (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag licht hoger, terwijl de beurs van Japan maandag dicht bleef, met een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                 19.521,59 (slot vrijdag 17 maart 2017)

Shanghai Composite      3.239,57 (+0,1%)

Hang Seng                 24.447,91 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0764. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0740 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0744 op de borden.

Het euro/dollar-paar lijkt vanaf nu meer en meer onder invloed te komen van de komende Franse presidentsverkiezingen. Een positief vooruitzicht voor een overwinning voor Marine Le Pen heeft naar verwachting negatieve gevolgen voor de eurokoers.

Ondertussen lijken valutahandelaren voor de dollar vooral een opwaartse trend te verwachten, omdat de Federal Reserve naar verwachting positief blijft over de economie.

USD/JPY Yen   112,52

EUR/USD Euro  1,0764

EUR/JPY Yen   121,09

MACRO-AGENDA:

00:00 Japanse beurzen - Gesloten (Jap)

06:30 Consumentenvertrouwen - Maart (NL)

06:30 Investeringen - Januari (NL)

08:00 Producentenprijzen - Februari (Dld)

11:00 Arbeidskosten - Vierde kwartaal (eur)

11:30 Faillissementen - Februari (Bel)

13:30 Chicago Fed index - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

38 minuten geleden - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15