AEX handhaaft zich boven de 500 punten

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 20:32

Beurzen blijven mondiaal stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is in de afgelopen week boven de 500 punten uitgekomen en wist dit niveau ook op het slot van vrijdag vast te houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde op 505,86 punten, een winst op weekbasis van 2,2 procent.

Aandelenmarkten wereldwijd bleven in de afgelopen week stijgen. Er blijft mondiaal optimisme heersen over goede macro- en bedrijfscijfers en de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om voor 1 biljoen in infrastructuur te investeren, belastingen te verlagen en regelgeving terug te dringen.

Deze week ging de aandacht uit naar de speech die Trump voor het Amerikaanse Congress hield. Trump verraste door een optimistische toon aan te slaan, maar er werd ook op gewezen dat de kersverse president nauwelijks details verschafte over zijn beleidsplannen.

Een week eerder brak de AEX voor het eerst uit boven de psychologisch belangrijke grens van 500 punten, in navolging van nieuwe recordniveaus op Wall Street, maar wist dit niveau niet vast te houden. Afgelopen woensdag lukte dit wel en sloot de hoofdgraadmeter op 505 punten.

Fondsmanagers Jacob Jurg van Trade Wind Capital raadde beleggers aan om zich niet af te laten schrikken door het slechten van de 500 puntengrens. "Hoewel het een natuurlijke neiging is om angstig te worden van hoge niveaus, moet je erg oppassen met daarnaar te luisteren”, aldus Jurg.

Volgende week

Na de toespraak van Trump is de aandacht van de financiële markten volledig verschoven naar het Amerikaanse rentebesluit dat over twee weken plaatsvindt. De verwachting dat de rente omhoog gaat, neemt toe, onder meer nadat enkele bestuurders van de centrale bank zeiden dat een verhoging goed mogelijk is. Het Beige Book dat afgelopen week bekend werd gemaakt liet in ieder geval zien dat de Amerikaanse economie blijft groeien en optimisme aanhoudt, ondanks dat onzekerheid over de plannen van Trump aanhoudt.

In het licht van de mogelijke renteverhoging zal er volgende week vooral uitgekeken worden naar het maandelijkse Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. Het Beige Book liet reeds zien dat de arbeidsmarkt in Amerika aan het verkrappen is.  

"De aandelenmarkten lijken zich te hebben neergelegd bij de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank midden maart de rente zal verhogen, gewapend met een stevige portie positieve macro-economische rapporten", stond te lezen in een reactie van marktkenners van het Belgische KBC.

Donderdag volgt al het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Hier is de verwachting niet dat er al aan de rente gemorreld gaat worden.

Stijgers en dalers

Gemalto was de uitblinker in de AEX. De winst werd grotendeels vrijdag geboekt in navolging van de resultaten van de Franse digitale beveiliger. Gemalto behaalde in 2016 iets meer omzet, maar zag desondanks de winst wel dalen. De vrije kasstroom steeg met 87 procent en dit werd door ING als "sterk" bestempeld. Topman Philippe Vallée benadrukte tegen ABM Financial News dat bedrijven dit jaar onverminderd behoefte hebben aan technologie om data te beveiligen en dat het Internet of Things nog steeds een speelveld is waar Gemalto kansen ziet. Op weekbasis steeg het aandeel met 9,8 procent.

De financials stegen deze week ook sterk, vanwege de vooruitzichten op een hogere rente. Ten opzichte van het slot een week eerder stegen ABN AMRO, Aegon en ING met respectievelijk 7,0, 6,9, en 6,5 procent.

Van de middelgrote fondsen was PostNL een dissonant. Het aandeel daalde 4,1 procent op weekbasis. Beleggers waren niet tevreden over de resultaten die het postbedrijf maandag bekend maakte. Volgens analist Ruben Devos van KBC Securities stelde vooral de internationale activiteiten teleur. Voor de langere termijn werd PostNL positiever, maar de vooruitzichten voor dit jaar werden neerwaarts bijgesteld.

Onder de kleinere fondsen liet AMG een spectaculaire stijging zien. AMG Mineração, een Braziliaanse dochteronderneming van AMG Advanced Metallurgical Group, heeft een grote order binnengehaald voor het leveren van lithiumconcentraat. Analist Stijn Demeester van ING was te spreken over het nieuws van AMG. De eerste order is binnen, aldus de analist, en daarbij wordt ook nog eens de productiedoelstelling verdubbeld. De koers steeg vrijdag dik 17 procent en op weekbasis steeg het aandeel AMG 28,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

12 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

31 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

44 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71