Beursupdate: Gemalto uitblinker op licht lager Damrak

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 11:06

AEX kan volgens Aberfeld boven steun blijven.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index stond 0,1 procent lager op 503,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde daarentegen een winst van 0,9 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management verwacht dat de AEX vrijdag een goed kans maakt boven de steun van 502 punten te blijven. "Voor vandaag verwacht ik dat de index zich prijshoudend gedraagt, voor de langere termijn oogt de weg omhoog met het aanhoudende optimisme in de Verenigde Staten. Een renteverhoging in de Verenigde Staten in maart is wat mij betreft geen vraag meer", aldus Van Eerden.

Vrijdag kende een flinke reeks inkoopmanagersindexen van de eurozone en de lidstaten van de muntunie. De belangrijksten daarvan lieten een stijging zien. De bedrijvigheid in de dienstensector in het Verenigd Koninkrijk is in februari echter minder sterk gestegen. Uitschieter was Spanje, waar de bedrijvigheid in de dienstensector sterk aantrok.

Vanochtend komen uit de eurozone nog de detailhandelsverkopen over januari. Uit de Verenigde Staten volgen ook de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector, waarna als de Europese aandelenmarkten al gesloten zijn voorzitter Janet Yellen van de Fed aantreedt voor een rede in Chicago.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een april-future West Texas Intermediate liep 0,1 procent op naar 52,67 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,2 procent steeg naar 55,21  dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0525. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0520 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0514 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was KPN één van de hoogvliegers met een plus van 2,2 procent, terwijl de overige winnaar het zeer rustig aan deden, met uitzondering van Gemalto. De digitale beveiliger heeft in 2016 iets meer omzet weten te genereren, maar zag desondanks de winst wel dalen. De vrije kasstroom steeg fors met 87 procent. ING noemde de vrije kasstroom met 318 miljoen euro "sterk". Aandeelhouders van Gemalto kunnen een dividend van 0,50 euro per aandeel tegemoet zien over 2016. Daarmee ligt de dividenduitkering 6 procent hoger dan de 0,47 euro over 2015. In het derde kwartaal van 2016 stelde Gemalto reeds de winstverwachting voor 2017 neerwaarts bij. Gemalto rekent sindsdien voor dit jaar op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. Deze outlook herhaalde de digitale beveiliger vrijdag.

Topman Philippe Vallée benadrukte tegen ABM Financial News dat bedrijven dit jaar onverminderd behoefte hebben aan technologie om data te beveiligen en dat het Internet of Things nog steeds een speelveld is waar Gemalto kansen ziet. Het aandeel noteerde vrijdag 8,0 procent hoger.

Aalberts Industries sloot een langjarige overeenkomst met zijn belangrijke relatie ASML om nauwer samen te werken en de bestaande samenwerking verder uit te bouwen. Teams van Aalberts en ASML zullen in 2017 samenwerken aan de ontwikkeling van verschillende machines van ASML, waaronder de nieuwe EUV-machine. De samenwerking zal volgens Aalberts een "aanzienlijke extra omzet" genereren. Aalberts ging met 0,3 procent omlaag.

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor Unilever verhoogd van 49,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van de zakenbank pasten de ramingen voor 2017 aan, nadat Unilever afgelopen week liet weten in de komende jaren de margeontwikkeling aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte te zien uitkomen. Berenberg verwacht dat Unilever aandelen zal terugkopen om aandeelhouderswaarde te creëren. De omvang van dit programma kan rond de 18 miljard euro zijn, verwachten de marktvorsers. Unilever noteerde vrijdag een verlies van 0,3 procent.

Deutsche Bank verhoogde vrijdag het koersdoel voor Altice verhoogd van 18,40 naar 20,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analisten van de bank stelden in aanloop naar de jaarcijfers dat het aandeel Altice in de afgelopen periode heeft geprofiteerd van onder meer regulering en overnames. Het aandeel daalde vrijdag niettemin 1,9 procent.

In de Midkap noteerde met merendeel van de fondsen op verlies, maar ook hier bleef het grootste deel daarmee onder het procent. Fugro was de grootste stijger met een winst van 0,9 procent.

ASM International presteerde in het vierde kwartaal van 2016 beter dan verwacht. In een toelichting sprak CEO Chuck del Prado van een sterke marktontwikkeling over de brede linie tegen het einde van 2016, wat resulteerde in een betere omzet en hogere orderinstroom. Daarbij zei de topman dat de kaspositie van ASMI sterk bleef. Het dividendvoorstel ligt op 0,70 euro per aandeel. Daarbij besloot ASMI het aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen naar 100 miljoen euro te verhogen. ASMI gaf aan een "duidelijke verbetering" in de single wafer ALD markt in 2017 te voorzien, nadat deze in 2016 vermoedelijk met dubbele cijfers daalde. In 2020 tot 2021 zal de marktomvang naar schatting circa 1,5 miljard dollar groot zijn. Daarmee is de toeleverancier volgens ING wel weer iets voorzichtiger geworden. Voor het lopende eerste kwartaal voorziet ASMI een omzet van 135 miljoen tot 145 miljoen euro, hetgeen in het tweede kwartaal zal oplopen naar 160 miljoen tot 200 miljoen euro. De orderinstroom zal dit kwartaal volgens de toeleverancier uitkomen op "een gezonde" 170 miljoen tot 190 miljoen euro. Het aandeel ASMI noteerde vrijdag 0,5 procent lager. Opvallend was de stevige koersval direct aan begin van de handel in het aandeel ASMI. Marktpartijen spraken tegenover ABM Financial News al van een mogelijke "fat finger".

NIBC verhoogde het koersdoel voor sectorgenoot BE Semiconductor Industries van 34,00 naar 38,00 euro met een onveranderd Accumuleren advies. Volgens analist Edwin de Jong rapporteerde de Duivense toeleverancier van de halfgeleider industrie "erg sterke" resultaten over het vierde kwartaal en outlook. Het aandeel Besi verloor desondanks 0,7 procent.

In de AScX bleven de plussen en minnen overwegend beperkt. Kiadis verloor 1,2 procent, Van Lanschot 1,3 procent, Basic-Fit 0,9 procent en Fragron 0,8 procent.

ICT Group zag in het vierde kwartaal van 2016 zowel de omzet als de winst met tientallen procenten stijgen. CEO Jos Blejie gaf vrijdag aan dat ICT blijft investeren in nieuwe technologie en de verdere doorontwikkelingen van oplossingen. Het dividendvoorstel ligt op 0,33 euro per aandeel ICT, een stijging met 38 procent in vergelijking met het dividend over 2015. ICT Group verwacht voor het lopende boekjaar 2017 een verdere groei van zowel de omzet als het operationeel resultaat op jaarbasis. ICT ging vrijdag met 4,9 procent omhoog.

AMG Mineração, een Braziliaanse dochteronderneming van AMG Advanced Metallurgical Group, heeft een grote order binnengehaald voor het leveren van lithium concentraat. AMG noteerde 16,9 procent hoger. ING herhaalde het koopadvies op AMG en zei aanjagers voor een hogere koers te zien. De analisten gaan het koersdoel, nu nog 18,50 euro, herzien.

NSI heeft een kantoorgebouw gekocht aan de Uniceflaan in Utrecht voor 20,5 miljoen euro. De aankoop zal door NSI worden gefinancierd met een combinatie van opbrengsten van verkopen en bestaande kredietfaciliteiten. De beleningsgraad, ook wel de loan-to-value genoemd, zal door de aankoop van het pand stijgen naar 44,8 procent. NSI liep 0,1 procent op.

Van de lokale fondsen kwam Neways met cijfers. Het bedrijf heeft over 2016 meer omzet en een verdubbeling van het bedrijfsresultaat weten te realiseren. De nettowinst kwam over het afgelopen boekjaar uit op 9,7 miljoen euro, een stijging met ruim 200 procent. De nettokasstroom daalde wel met 8,5 procent, door een stijging van het werkkapitaal en betaalde voorzieningen. Het dividendvoorstel voor 2016 ligt op 0,34 euro per aandeel Neways, tegen 0,11 euro een jaar eerder. Neways verwacht op basis van de strategische vooruitgang die in 2016 is geboekt en de huidige orderportefeuille, dat de netto omzet en het bedrijfsresultaat voor heel 2017 hoger zullen uitkomen dan in 2016. Het aandeel Neways dikte vrijdag 5,1 procent aan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Duitse ZEW index daalt

Afname sterker dan verwacht.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Damrak schrijft groene cijfers

Markt maakt zich op voor publicatie ZEW-index.

34 minuten geleden - Lees verder

Ford zoekt samenwerking met Chinese fabrikant elektrische auto's

Doel is om joint venture op te richten.

35 minuten geleden - Lees verder

PostNL breidt thuisbezorging voor Carrefour in Belgiƫ uit

Nederlandse postbedrijf gaat ook in Brussel en Belgisch Brabant leveren.

1 uur geleden - Lees verder

Meer winst voor HaskoningDHV

Omzet wel licht lager eerste helft 2017.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76