Damrak hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 17:57

Fed-speech Yellen nabeurs in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent op 505,86 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 11,0 procent.

"De markt is met name in afwachting van de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen nabeurs", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep, eraan toevoegend dat hij niet verwacht dat er verrassingen uit de speech naar boven zullen komen. "Zij zal geen drastische wijzigingen in het beleid aankondigen", aldus Smit.

Voor volgende week kijkt de vermogensbeheerder uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag, waarna de aandacht verschuift naar de aanstaande verkiezingen.  

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone in februari in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 53,7 in januari naar 55,5 in februari. Ook de Duitse dienstensector liet een versnelling van de groei zien, evenals de Franse en Italiaanse dienstensector. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector in Spanje groeide in een beduidend hoger tempo. Alleen de Britse dienstensector liet een vertraging van de groei zien.

Wel werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in januari daalden met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was echter sprake van een stijging met 1,2 procent. Ook de Duitse detailhandel verkocht minder, 0,8 procent op maandbasis.

De Italiaanse economie groeide in het vierde kwartaal conform de verwachting met 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis werd een groei van 1,0 procent genoteerd.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag lieten een tweetal Amerikaanse inkoopmanagersindexen voor de dienstensector een verdeeld beeld zien. Volgens data van het  Institute for Supply Management trok de groei in februari aan, terwijl Markit juist constateerde dat de groei van de dienstensector vorige maand juist vertraagde.  

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 53,21 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 55,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0548. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0520 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0514 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 7,8 procent, gevolgd door ABN AMRO en ING met winsten van 2,9 procent.

Gemalto heeft in 2016 iets meer omzet weten te genereren, maar zag desondanks de winst wel dalen. De vrije kasstroom steeg fors met 87 procent. ING noemde de vrije kasstroom met 318 miljoen euro "sterk". Aandeelhouders van Gemalto kunnen een dividend van 0,50 euro per aandeel tegemoet zien over 2016. Gemalto herhaalde zijn outlook voor het huidig boekjaar.

Aalberts Industries sloot een langjarige overeenkomst met zijn belangrijke relatie ASML om nauwer samen te werken en de bestaande samenwerking verder uit te bouwen. Teams van Aalberts en ASML zullen in 2017 samenwerken aan de ontwikkeling van verschillende machines van ASML, waaronder de nieuwe EUV-machine. Aalberts daalde 0,5 procent. ASML verloor 0,1 procent.

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor Unilever verhoogd van 49,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Unilever noteerde vrijdag een verlies van 0,4 procent.

Altice sloot 1,2 procent lager, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 18,40 naar 20,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

BNP Paribas verhoogde het advies voor KPN van Outperform naar Neutraal. Het aandeel KPN steeg 2,3 procent.

Van de Midkap was Fugro met een winst van 2,8 procent de sterkste stijger, gevolgd door Air France-KLM met een winst van 0,9 procent. Vastned was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler.

ASM International presteerde in het vierde kwartaal van 2016 beter dan verwacht. In een toelichting sprak CEO Chuck del Prado van een sterke marktontwikkeling over de brede linie tegen het einde van 2016, wat resulteerde in een betere omzet en hogere orderinstroom. Daarbij zei de topman dat de kaspositie van ASMI sterk bleef. Het dividendvoorstel ligt op 0,70 euro per aandeel. Daarbij besloot ASMI het aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen naar 100 miljoen euro te verhogen. Het aandeel verloor 0,6 procent.

NIBC verhoogde het koersdoel voor sectorgenoot BE Semiconductor Industries van 34,00 naar 38,00 euro met een onveranderd Accumuleren advies. Het aandeel Besi verloor desondanks 0,5 procent.

Onder de AScX-fondsen was AMG met een winst van 18,0 procent de sterkste stijger. AMG Mineração, een Braziliaanse dochteronderneming van AMG Advanced Metallurgical Group, heeft een grote order binnengehaald voor het leveren van lithium concentraat. ING herhaalde het koopadvies op AMG en zei aanjagers voor een hogere koers te zien. De analisten gaan het koersdoel, nu nog 18,50 euro, herzien.

ICT Group zag in het vierde kwartaal van 2016 zowel de omzet als de winst met tientallen procenten stijgen. CEO Jos Blejie gaf vrijdag aan dat ICT blijft investeren in nieuwe technologie en de verdere doorontwikkelingen van oplossingen. Het dividendvoorstel ligt op 0,33 euro per aandeel ICT, een stijging met 38 procent in vergelijking met het dividend over 2015. ICT Group verwacht voor het lopende boekjaar 2017 een verdere groei van zowel de omzet als het operationeel resultaat op jaarbasis. ICT ging vrijdag met 5,2 procent omhoog.

NSI heeft een kantoorgebouw gekocht aan de Uniceflaan in Utrecht voor 20,5 miljoen euro. NSI sloot 0,2 procent hoger.

Van de lokale fondsen kwam Neways met cijfers. Het bedrijf heeft over 2016 meer omzet en een verdubbeling van het bedrijfsresultaat weten te realiseren. De nettowinst kwam over het afgelopen boekjaar uit op 9,7 miljoen euro, een stijging met ruim 200 procent. Neways verwacht op basis van de strategische vooruitgang die in 2016 is geboekt en de huidige orderportefeuille, dat de netto omzet en het bedrijfsresultaat voor heel 2017 hoger zullen uitkomen dan in 2016.  NIBC heeft vrijdag het koersdoel verhoogd van 8,50 naar 12,00 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel Neways dikte vrijdag 3,3 procent aan. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.377,26 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

13 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

25 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

39 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

49 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94