Europese beurzen openen vermoedelijk lager

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 07:23

Speech Yellen eerstvolgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 52 punten voor de Duitse DAX, een verlies van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een lager opening van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

Na een daling van de grondstofprijzen en verkoopdruk op de Amerikaanse obligatiemarkten, kijkt de markt vrijdag vooral uit naar de woorden van de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen. Nadat een flink aantal bestuurders van de Fed de afgelopen dagen al aangaf dat een renteverhoging in maart op zijn minst een mogelijkheid is, wordt aan het begin van de avond, wanneer zij spreekt, vooral gelet op een bevestiging of nuancering daarvan.

De Europese beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven. De aandelenmarkten hadden donderdag moeite om de recordniveaus vast te houden, na de wereldwijde rally in reactie op commentaar van enkele centraal bankiers van de Fed, dat de grootste economie ter wereld klaar lijkt voor een renteverhoging. Ook de opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump om 1 biljoen dollar aan investeringen in infrastructuur te gaan besteden, stuwden de markten.

"Op het eerste gezicht is het moeilijk te begrijpen waarom de indexen opwaarts bewegen op basis van de toegenomen kans dat de rentetarieven worden verhoogd, hogere tarieven betekenen immers hogere financieringskosten voor beleggers om hun posities op de aandelenmarkten te financieren", aldus Konstantinos Anthis van ADS Securities.

"Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggers en handelaren hun beslissingen op basis van de verwachtingen baseren, zoals de verwachting omtrent het rentebeleid, de groei van de economie en de groei van bedrijfswinsten en overheidsbestedingen", aldus Anthis. "Of hun enthousiasme zal afnemen wanneer de Fed de rente verhoogt, is de meest intrigerende vraag op dit moment", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen. Ook de producentenprijzen in de eurozone lieten in januari een flinke stijging zien. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 3,5 procent.

De werkloosheid in de eurozone noteerde in januari op maandbasis ongewijzigd op 9,6 procent. Op jaarbasis nam de werkloosheid wel af. Ook de Italiaanse werkloosheid noteerde in januari ongewijzigd op 11,9 procent.

De Duitse importprijzen zijn in januari flink gestegen. In januari liepen de importprijzen met 6,0 procent op jaarbasis op. De exportprijzen stegen in januari met 1,8 procent op jaarbasis.

De Spaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2016 op kwartaalbasis met 0,7 procent. Op jaarbasis steeg het bruto binnenlands product met 3,0 procent.

Bedrijfsnieuws

Roche Holding steeg 6,5 procent, nadat de Zwitserse farmaceut positieve klinische testresultaten bekendmaakte van een medicijn voor de behandeling van borstkanker in een vroeg stadium.

Anheuser-Busch InBev zag in het vierde kwartaal van 2016 de biervolumes afnemen, de omzet licht stijgen en het bedrijfsresultaat ook dalen, terwijl de hoge financieringskosten voor de overname van sectorgenoot SABMiller de nettowinst juist fors drukten. Het aandeel Anheuser-Busch InBev verloor 2,5 procent.

Travis Perkins daalde 6,1 procent, nadat de leverancier van bouwproducten over 2016 een 67 procent lagere winst voor belasting rapporteerde, vanwege herstructureringskosten.

LafargeHolcim wist een verlies om te buigen in een nettowinst, gesteund door kostenbesparingen. Het aandeel van de grootste leverancier van bouwproducten naar omzet gerekend, won 1,9 procent.

Outsourcebedrijf Capita verloor 9,1 procent, na het nieuws dat CEO Andy Parker later dit jaar zal aftreden, nadat het bedrijf over het afgelopen boekjaar een lagere nettowinst rapporteerde.

Euro STOXX 50          3.384,71  (-0,2%)

STOXX Europe 600       375,61    (0,0%)

DAX                    12.059,57 (-0,1%)

CAC 40                 4.963,80  (+0,1%)

FTSE 100               7.382,35  (0,0%)

SMI                    8.661,63  (+0,3%)

AEX                    503.79    (-0,3%)

BEL 20                 3.668,37  (+0,2%)

FTSE MIB               19.440,62 (+0,4%)

IBEX 35                9.716,00  (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag lager, nadat de Amerikaanse beurzen donderdag nog lager sloten, waarmee de markt een pas op de plaats maakte na de rally een dag eerder, hoewel de opwaartse trend volgens marktvolgers intact bleef.

De belangrijkste indexen boekten woensdag hun grootste winst in maanden. De S&P en Nasdaq realiseerden de grootste eendaagse rally sinds 7 november, terwijl de Dow de sterkste winst in één dag boekte sinds december.

De sprong opwaarts was het resultaat van de goed ontvangen speech van president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres en commentaar vanuit de Fed dat de grootste economie ter wereld klaar lijkt voor een renteverhoging.

"Het is niet verrassend om te zien dat de markt vandaag een pauze neemt, maar er is nog steeds sprake van veel optimisme. We zitten in een periode waarin de markt handelt op concepten, visies en beloften", aldus strateeg Jimmy Chang van Rockefeller & Co. Daarnaast leidt de aanhoudende opwaartse trend ook tot zorgen, aangezien concrete beleidsvoorstellen uit Washington vooralsnog ontbreken. "Op een gegeven moment zullen de beloften en visioenen gerealiseerd moeten worden", concludeerde Chang.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 25 februari is gedaald met 19.000 stuks tot 223.000 aanvragen. De steunaanvragen noteren nu al 104 weken op rij onder het niveau van 300.000.

Tevens werd bekend dat het bedrijfsklimaat in de stad New York in februari minder positief is. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid daalde van 57,7 in januari naar 51,3 in februari.

Vrijdag staan er op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Markit en ISM publiceren hun inkoopmanagersindexen voor de dienstensector over februari. De focus zal zich echter met name richten op een speech van voorzitter Yellen van de Fed.

Bedrijfsnieuws

De handel in Snap Inc., het bedrijf achter de populaire foto-app Snapchat, is donderdag positief van start gegaan. Het aandeel Snap was erg in trek en noteerde bij de slotbel op 24,53 dollar, ruim boven de introductiekoers van 17,00 dollar. De bandbreedte voor de beursgang lag aanvankelijk op 14 tot 16 dollar per aandeel.

Caterpillar daalde ongeveer 4,3 procent, na het nieuws dat federale agenten donderdag drie faciliteiten van het concern hebben onderzocht. De drie locaties bevinden zich in de buurt van het hoofdkantoor van Caterpillar. Agenten van de Internal Revenue Service, de Federal Deposit Insurance Corp. en het Amerikaanse ministerie van Handel namen deel aan de doorzoeking, meldde een advocaat, eraan toevoegend dat er bij de inval geen arrestaties zijn verricht.

Shake Shack verloor circa 3,0 procent, nadat de hamburgerketen een teleurstellende omzetverwachting voor het huidige boekjaar afgaf.

Box daalde bijna 8,0 procent, nadat het file sharing internetbedrijf woensdag meldde dat de prestaties in het huidige kwartaal waarschijnlijk niet aan de verwachtingen van analisten zullen voldoen.

Kroger daalde ruim 4,0 procent, ondanks het feit dat de op één na grootste supermarktketen in de Verenigde Staten beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal publiceerde.

Mode-retailer Abercrombie & Fitch steeg circa 13,7 procent, ondanks tegenvallende resultaten.

Barnes & Nobles verloor ongeveer 8,5 procent, na teleurstellende resultaten.

Monster Beverage steeg bijna 13,0 procent, nadat de maker van energiedrankjes beter dan verwachte resultaten rapporteerde en een inkoopprogramma van eigen aandelen aankondigde ter waarde van 500 miljoen dollar.

S&P 500 index              2.381,97  (-0,6%)

Dow Jones index            21.002,97 (-0,5%)

Nasdaq Composite           5.861,22  (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager, met een min van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van  0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië zijn beleggers nerveus over de daling van grondstofprijzen en de koersen van Amerikaanse staatsobligaties.

De Japanse inflatie leek in februari een opwaartse trend te pakken te hebben, ofschoon de teneur van de inflatie van Tokio, die een maand vooruit loopt, nog niet duidt op een beweging die de monetaire beleidsmakers graag zien.

Voor het overige is ook de stemming op de Aziatische beurzen afwachtend in aanloop naar de speech van Yellen.

Nikkei 225                   19.461,13 (-0,5%)

Shanghai Composite            3.217,18 (-0,4%)

Hang Seng                    23.581,09 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0518. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0507 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0514 op de borden.

Mocht Yellen vrijdag de verwachting dat de Fed de rente half maart verhoogt niet frustreren, dan is het waarschijnlijk dat de de dollar verder aan kracht wint.

USD/JPY Yen   114,11

EUR/USD Euro  1,0518

EUR/JPY Yen   120,01

MACRO-AGENDA:

00:50 Consumentenvertrouwen - Februari (Jap)

00:50 Inflatie - Januari (Jap)

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Jap)

02:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Februari (Chi)

08:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Dld)

09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (eur)

10:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Ita)

10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Februari (VK)

11:00 Detailhandelsverkopen - Januari (eur)

15:45 Inkoopmanagersindex diensten Markit - Februari (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Februari (VS)

19:00 Federal Reserve - Speech voorzitter Janet Yellen (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 London Stock Exchange Group - Jaarcijfers (VK)

00:00 WPP - Jaarcijfers (VK) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

16 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

23 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

49 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68