Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 12:39

Markt richt vizier op speech Janet Yellen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur overwegend hoger, waarbij beleggers voorzichtigheid betrachten in aanloop naar een speech later op de dag van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent op 374,57 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.036,16 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 4.979,49 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 7.368,04 punten.

De handelsdag staat grotendeels in het teken van enerzijds de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en anderzijds de speech van voorzitter Yellen, waarbij zij mogelijk inzicht zal geven in de kans dat de Amerikaanse centrale bank in maart de rente gaat verhogen. "Yellen zal waarschijnlijk dezelfde boodschap bevestigen die we eerder in de week hebben gehoord, dat een snelle verhoging van het rentetarief op zijn plaats is en dat voor 2017 nog steeds in totaal drie verhogingen worden voorzien", aldus James Woods van Rivkin Securities. Voordat Yellen het woord neemt, zullen een drietal collega-bankiers ook spreken.

De Europese Centrale Bank zal volgende week donderdag een update geven over het rentebeleid. Beleggers zijn onder andere benieuwd naar de visie van de centrale bank over de stijging van de inflatie. Die bereikte deze week de 2 procent. Dat is boven de doelstelling van de ECB, die naar een niveau onder, maar dichtbij de 2 procent streeft.

De bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone groeide in februari in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex steeg van 53,7 in januari naar 55,5 in februari.

Ook de Duitse dienstensector liet een versnelling van de groei zien, evenals de Franse en Italiaanse dienstensector. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector in Spanje groeide in een beduidend hoger tempo. Alleen de Britse dienstensector liet een vertraging van de groei zien.

Wel werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in januari daalden met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was echter sprake van een stijging met 1,2 procent. Ook de Duitse detailhandel verkocht minder, 0,8 procent op maandbasis.

De Italiaanse economie groeide in het vierde kwartaal conform de verwachting met 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis werd een groei van 1,0 procent genoteerd.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 52,79 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 55,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0541. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0518 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0509 op de borden.

Bedrijfsnieuws

's Werelds grootse advertentiebedrijf WPP kon vrijdagochtend rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern meldde voor 2017 een vertraging van de groei te voorzien. Het concern boekte in de tweede helft van het voorgaande boekjaar een lagere omzet, vanwege lagere bestedingen van cliënten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. S&P Equity Research verlaagde in navolging van de resultaten zijn advies van Kopen naar Houden. Het aandeel verloor in Londen 6,9 procent.

Gemalto steeg 4,5 procent, nadat de Franse digitale beveiliger over het afgelopen boekjaar een hogere omzet rapporteerde en een lagere winst. Topman Philippe Vallée benadrukte tegen ABM Financial News dat bedrijven dit jaar onverminderd behoefte hebben aan technologie om data te beveiligen en dat het Internet of Things nog steeds een speelveld is waar Gemalto kansen ziet.

Berendsen daalde 16,7 procent, nadat het Britse wasserettebedrijf waarschuwde dat de kosten in verband met het oplossen van problemen met machines en installaties in het huidig boekjaar op de winst zal drukken.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,6 procent lager op 2.381,92 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 21.002,97 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent op 5.861,22 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35