Europese beurzen verdeeld gesloten

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 18:37

Markt richt focus op speech Fed-voorzitter Yellen nabeurs.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten, in afwachting van de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen nabeurs.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent op 375,23 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 12.027,36 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 4.995,13 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.374,26 punten.

"Na een ingetogen begin van de handel in Europa op vrijdag bereidt de markt zich voor op een volatiel einde van de week", aldus marktanalist Craig Erlam, die daarmee verwijst naar een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen en een viertal speeches van Fed-functionarissen. Erlam spreekt van een week die werd gedomineerd door de Amerikaanse centrale bank, waarbij een groot aantal Fed-functionarissen de markt voorbereidden op de kans dat de Federal Reserve tijdens de beleidsvergadering op 14 en 15 maart besluit de rente te verhogen.

De Europese Centrale Bank zal volgende week donderdag een update geven over het rentebeleid. Beleggers zijn onder andere benieuwd naar de visie van de centrale bank over de stijging van de inflatie. Die bereikte deze week de 2 procent. Dat is boven de doelstelling van de ECB, die naar een niveau onder, maar dichtbij de 2 procent streeft.  

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone in februari in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 53,7 in januari naar 55,5 in februari.

Ook de Duitse dienstensector liet een versnelling van de groei zien, evenals de Franse en Italiaanse dienstensector. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector in Spanje groeide in een beduidend hoger tempo. Alleen de Britse dienstensector liet een vertraging van de groei zien.

Wel werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in januari daalden met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was echter sprake van een stijging met 1,2 procent. Ook de Duitse detailhandel verkocht minder, 0,8 procent op maandbasis.

De Italiaanse economie groeide in het vierde kwartaal conform de verwachting met 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis werd een groei van 1,0 procent genoteerd.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 53,21 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 55,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0548. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0520 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0514 op de borden.

Bedrijfsnieuws

's Werelds grootse advertentiebedrijf WPP kon vrijdagochtend rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern meldde voor 2017 een vertraging van de groei te voorzien. Het concern boekte in de tweede helft van het voorgaande boekjaar een lagere omzet, vanwege lagere bestedingen van cliënten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. S&P Equity Research verlaagde in navolging van de resultaten zijn advies van Kopen naar Houden. Het aandeel verloor in Londen 6,9 procent.

Gemalto steeg 7,8 procent, nadat de Franse digitale beveiliger over het afgelopen boekjaar een hogere omzet rapporteerde en een lagere winst. Topman Philippe Vallée benadrukte tegen ABM Financial News dat bedrijven dit jaar onverminderd behoefte hebben aan technologie om data te beveiligen en dat het Internet of Things nog steeds een speelveld is waar Gemalto kansen ziet.

Berendsen daalde 11,4 procent, nadat het Britse wasserettebedrijf waarschuwde dat de kosten in verband met het oplossen van problemen met machines en installaties in het huidig boekjaar op de winst zal drukken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.377,26 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

52 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77