Uitgelicht: cijfers PostNL slecht ontvangen

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 20:01

Outlookverlaging 2017 schiet in het verkeerde keelgat.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft beleggers afgelopen week niet weten te overtuigen met de cijfers over het vierde kwartaal van 2016, waaruit bleek dat het postbedrijf negatiever gestemd is over de ontwikkeling van het onderliggende contante operationeel resultaat voor dit jaar.

De cijfers van PostNL lieten een gemengd beeld zien. Enerzijds gaf het postbedrijf een positief signaal af door de aankondiging van een dividend en de verhoging van de outlook voor 2020. Voor over drie jaar mikt de onderneming op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 310 miljoen tot 380 miljoen euro, terwijl er eerder nog werd uitgegaan van 285 miljoen tot 355 miljoen euro. Daarnaast werd aandeelhouders over 2016 een dividend van 0,12 euro per aandeel in het vooruitzicht gesteld.

Anderzijds werd PostNL minder positief over de ontwikkeling van het onderliggend contant operationeel resultaat voor dit jaar. Het postbedrijf mikte eerder nog op een contant operationeel resultaat tussen de 230 miljoen en 270 miljoen euro, maar stelde dit bij naar 220 miljoen naar 260 miljoen euro hetgeen volgens PostNL de impact weergeeft van aanvullende implementatiekosten in verband met extra kostenbesparingen van 115 miljoen euro. Het postbedrijf wil tot 2020 jaarlijks 500 tot 600 banen schrappen, in lijn met het tempo waarin het aantal banen in de afgelopen jaren is afgenomen.

PostNL worstelt met afnemende briefpostvolumes, en in het vierde kwartaal ging er weer 11 procent aan volume verloren. De volumes bij de pakketten, de groeidivisie van PostNL, namen wel met 9,0 procent toe.

KBC Securities stelde bovendien dat de resultaten afgelopen kwartaal minder dan verwacht waren, vooral omdat de internationale activiteiten minder snel herstelden.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management meende dat beleggers duidelijk reageerden op de outlookverlaging voor 2017. "2020 ligt voor veel beleggers nog te ver in de toekomst", aldus de marktkenner. "Zij kijken vooral naar welke bedrijven er op korte termijn groeien en dat is PostNL niet." Vermeulen ziet niet waar de groei vandaan moet komen in het licht van een toenemende concurrentie die op de marges drukt. Ook een overname lijkt niet meer waarschijnlijk, aldus de vermogensbeheerder, nadat de pogingen van het Belgische Bpost strandden.

Enkele analisten werden evenwel iets positiever over het aandeel na de jaarcijfers, waaronder Jefferies en ING, die de koersdoelen voor het postbedrijf verhoogden. ING noemde PostNL zelfs nog steeds favoriet onder de aandelen uit de Benelux, vanwege onder meer een verwacht dividendrendement van 9,3 procent in de komende vijftien maanden en de koersval na de jaarcijfers, hetgeen voor een koopmoment zorgt. Zowel ING als Jefferies heeft een koopadvies op PostNL.

Op een groen Damrak sloot het aandeel PostNL vrijdag 1,0 procent lager op 4,21 euro, waarmee op weekbasis een verlies van 4,1 procent werd gerealiseerd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BMW en GM investeren in Nauto

Camera technologie voor zelfrijdende auto's.

11 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Rentebesluit ECB donderdag op de rol.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Kwartaalcijferseizoen in volle gang.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Kwartaalcijferseizoen vangt weer aan.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Kwartaalcijferseizoen weer van start.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
POSTNL toevoegen aan uw watchlist 4,04 0,75% 0,03 4,01