Uitgelicht: Gemalto uitblinker na jaarcijfers

Redactie ABM Financial News - 3 maart 2017, 19:30

Cijfers in lijn met de verwachting.

(ABM FN-Dow Jones) Gemalto heeft beleggers afgelopen week positief weten te stemmen met de publicatie van de cijfers over het afgelopen jaar. Het aandeel steeg vrijdag met 7,8 procent, waardoor de winst op weekbasis uitkwam op 9,8 procent.

De Franse digitale beveiliger met een notering op het Damrak realiseerde in 2016 een licht hogere omzet op een winstdaling van 304 miljoen naar 267 miljoen euro. Wel verhoogde Gemalto het dividend over 2016 met 6 procent naar 0,50 euro per aandeel. De divisies Machine-to-Machine en Enterprise lieten een dubbelcijferige groei zien, terwijl de omzet uit simkaarten met 19 procent daalde.

Analist Nigel van Putten van ING noemde de cijfers van Gemalto conform verwachting. Vooral over de brutomargeverbetering binnen de divisie Mobile bleek de marktvorser te spreken.

Analisten van UBS waren in het bijzonder te spreken over de sterke kasstroom en de resultaten binnen de divisies Government ID en Enterprise. Gemalto realiseerde in de tweede helft van 2016 een vrije kasstroom van 254 miljoen euro, terwijl UBS rekening hield met 200 miljoen en de bedrijfsconsensus zelfs maar op 171 miljoen euro wees. In heel 2016 kwam de kasstroom uit op 318 miljoen.

In het vierde kwartaal groeiden Government ID en Enterprise met respectievelijk 40 en 13 procent, hetgeen de analisten positief noemden.

De marktvorsers van UBS bleken minder te spreken over de verslechterende trends bij de tak Payment, waar de omzet in het vierde kwartaal met 8 procent op jaarbasis daalde na een daling van 3 procent in het derde kwartaal. Ook de omzetdaling van 12 procent bij de simkaarten in het afgelopen kwartaal noemden de analisten negatief. De omstandigheden voor het lopende jaar blijven in deze markten uitdagend, zo voegde UBS daaraan toe.

CEO Philippe Vallée van Gemalto noemde in een interview met ABM Financial News de onderliggende trends goed en de topman is optimistisch gestemd over het lopende jaar. Vallée denkt dat de omzet uit simkaarten sterk zal verbeteren, maar dat de omzet op jaarbasis evengoed nog steeds zal dalen.  

De topman verwacht dit jaar geen grote overnames te doen, nadat de Franse digitale beveiliger in december nog de tak Identity Management van 3M overnam. "Onze topprioriteit is om de overname van Identity Management af te ronden en vervolgens om de tak te integreren in onze activiteiten", aldus Vallée.

De Franse digitale beveiliger handhaafde bovendien de outlook voor 2017, die echter in het derde kwartaal van 2016 nog neerwaarts werd bijgesteld. Gemalto rekent sindsdien voor dit jaar op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. Analisten van Bryan Garnier hadden verwacht dat Gemalto vrijdag zijn outlook zou bijschaven als gevolg van de overname van Identity Management, maar dit bleef uit. Het bedrijf wacht hiermee tot de afronding van de overname in de eerste helft van het jaar, zo liet Vallée weten.

In het najaar komt Gemalto met een driejarenplan, waar analisten reikhalzend naar uitkijken. Vallée legde uit dat het bedrijf hiermee vooral details wil geven over hoe Gemalto de doelstellingen voor de komende jaren wil voltooien.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

19 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

37 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

50 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
GEMALTO toevoegen aan uw watchlist 43,74 -1,66% -0,74 44,48