Uitgelicht: Galapagos grootste stijger in AEX

Redactie ABM Financial News - 31 maart 2017, 19:28

Fonds krijgt de zegen van analisten en investeerders.

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos profiteerde deze week van positieve analistenrapporten, de gunst van beleggers en werd daarmee de grootste stijger op de Amsterdamse AEX en de BEL20 in Brussel. Het fonds liftte mee op de resultaten van de Amerikaanse concurrent Vertex.

De nieuwe resultaten van het Amerikaanse Vertex Pharmaceuticals voor een middel tegen taaislijmziekte vormen geen al te groot gevaar voor Galapagos, stelde analist Stephanie Put van Degroof Petercam woensdag tegenover ABM Financial News.

Ze verklaarde dat Vertex al een middel met een dubbele combinatie op de markt heeft voor een kleine groep patiënten met taaislijmziekte. Hiervoor kreeg het bedrijf woensdag verdere resultaten gepresenteerd.

Voor de grootste groep patiënten, die zouden moeten behandeld worden via triple combination, is er echter nog geen middel beschikbaar. Daar zijn zowel Galapagos als Vertex naar op zoek.

De huidige data van Vertex kunnen echter wel in de triple combination van pas komen, stelde de analist van Degroof Petercam.

Volgens Vertex verbeterde bij de laatste testen de longfunctie significant bij patiënten met taaislijmziekte bij het gebruik van de gecombineerde behandeling met de middelen tezacaftor en Kalydeco. In het derde kwartaal van dit jaar wil Vertex een aanvraag indienen voor het op de markt brengen van de gecombineerde behandeling in zowel de Verenigde Staten als Europa.

De biotechexpert van Degroof Petercam wees erop dat momenteel veel aandacht uitgaat naar taaislijmziekte bij Galapagos, aangezien dit jaar cruciaal is met veel nieuws. Van het belangrijkste middel tegen reuma, Filgotinib, komen pas op z'n vroegst in 2018 verdere testresultaten.

Zij kreeg vrijdag bijval van Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Hij vindt de uitkomsten van de combi van Vertex "niet zo heel indrukwekkend". Er is sprake van een verbetering en zeker gezien de problemen met bijwerkingen van het combinatiemedicijn Orkambi is het een vooruitgang. Het laat echter volgens de analist waarschijnlijk vooral zien dat de triple combi van Galapagos veel betere kansen heeft. Het bedrijf zal tegen het einde van dit jaar de triple combo bij patiënten testen en de data zullen dan in 2018 beschikbaar komen.

Theodoor Gilissen verhoogde vorige week het koersdoel voor Galapagos van 75,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. Galapagos zetvaart in het onderzoek naar een medicijn tegen cystic fibrosis, meldde Versteeg toen. Het biotechbedrijf kondigde aan samen met zijn  partner AbbVie een Fase 1 studie te starten voor het kandidaatmedicijn GLPG3067 tegen cystic fibrosis. Hiervoor ontvangt Galapagos een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar.

KBC Securities verhoogde afgelopen dinsdag het het koersdoel voor Galapagos van 70 naar 80 euro, met handhaving van het fonds op de kooplijst. Analist Sandra Cauwenberghs heeft in haar taxaties extra waarde toegevoegd aan de programma's voor idiopatische longfibrose en atopische dermatitis of droge huid. 

In combinatie met de snelle ontwikkelingen in de afgelopen maanden in de pijplijn van taaislijmziekte, waarmee de ambitieuze tijdlijnen opnieuw zijn bereikt, is de analist vol vertrouwen over de koersdoelverhoging.

Op weekbasis steeg het aandeel 7,2 procent met een slotkoers op vrijdag van 81,58 euro en sinds begin dit jaar is het fonds dat op Euronext is genoteerd en ook een notering heeft op de Amerikaanse Nasdaq tevens koploper met een gestegen beurswaarde in Amsterdam en Brussel van 33,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
GALAPAGOS toevoegen aan uw watchlist 74,65 -0,73% -0,55 75,20