ECB en banenrapport bepalen beursweek

Redactie ABM Financial News - 5 maart 2017, 14:33

Bedrijfscijfers beginnen op te drogen.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een drukke week tegemoet, waarin het aflopende bedrijfscijferseizoen moeiteloos wordt opgevuld met een stroom aan macro-economische evenementen.

Afgelopen week wist de AEX zich boven de 500 punten te handhaven. Een koerswinst van 0,4 procent op vrijdag leverde een slotstand op van net geen 506 punten.

De belangrijkste agendapunten deze week zijn het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

Vermoedelijk zal de ECB de rente ongemoeid laten, ondanks dat de inflatie in de eurozone tot boven de doelstelling van de centrale bank is gestegen. Sommige marktvorsers vrezen dan ook dat de ECB al achter de feiten aanloopt en haast moet maken met het verkrappen van het monetaire beleid.

"Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat Mario Draghi komende week zelfs maar hint naar een verhoging van de rente of het einde van QE", zo schreef econoom Bert Colijn van ING in een rapport.

"Zelfs het hoofd van de Bundesbank, Jens Weidmann, gaf recentelijk aan dat een renteverhoging in 2019 tot de mogelijkheden behoort. Als zelfs hij als criticus van QE niet over een rentestap in 2018 begint, geeft dat aan dat een ommekeer in het rentebeleid van de ECB nog niet nabij is. Het zal dus even doorbijten blijven voor de tegenstanders van het ruime monetaire beleid van Mario Draghi", aldus Colijn.

Waar de brede markt verwacht dat de ECB niet in actie zal komen, is dat een week later bij de Amerikaanse Federal Reserve een duidelijk ander verhaal. Verschillende bestuurders van de Fed hintten de afgelopen week nadrukkelijk op een verhoging en vrijdag zei voorzitter Janet Yellen ook dat de kans reëel is.

"Tijdens onze bijeenkomst later deze maand zal het Federal Open Market Committee beoordelen of de werkgelegenheid en de inflatie zich blijven ontwikkelen in lijn met onze verwachtingen, in welk geval een verdere aanpassing van de federal funds rate waarschijnlijk gepast zal zijn", aldus Yellen in een speech die ze gaf voor de Executives' Club of Chicago.

"Enkel een zeer slecht cijfer voor de arbeidsmarkt volgende vrijdag kan dat [een renteverhoging] nog tegenhouden", verklaarde hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis tegenover ABM Financial News.

Maandag let de markt vooral op de Amerikaanse fabrieksorders, dinsdag zijn die uit Duitsland aan de beurt en is de economische groei in de eurozone geagendeerd.

Woensdag is er de economische groei in Japan, de industriële productie in Duitsland en Spanje en het ADP banenrapport, dat een mooi voorproefje is voor de daadwerkelijke banencijfers van vrijdag in Amerika.

Donderdag zijn er inflatiecijfers in China en Nederland en zoals gezegd het rentebesluit van de ECB. Vrijdag is er naast het Amerikaanse banenrapport aandacht voor de Nederlandse en de Britse industriële productie.

Tot slot kunnen beleggers maandag reageren op de plannen van China voor 2017. De Chinese economie zal dit jaar volgens premier Li Keqiang vermoedelijk met zo’n 6,5 procent groeien. Afgelopen jaar was dit 6,7 procent, bij een verwachting van 6,5 tot 7 procent.

Bedrijfscijfers

Hoewel het cijferseizoen op zijn laatste benen loopt, zijn er nog altijd resultatenpublicaties waar de markt naar uitkijkt. Maandag opent Corbion de handelsweek met de cijfers over 2016. Dinsdag volgen DPA en TKH en woensdag staan Altice, Boskalis, IMCD, NIBC en Telegraaf Media Groep op de rol. Boskalis gaf al een winstwaarschuwing af, terwijl niet de resultaten, maar de overnameperikelen bij TMG de hoofdrol zullen opeisen.

Donderdag is er een lading aan vooral kleinere fondsen dat de boeken opent, waaronder RoodMicrotec, AMG en Pharming. Ook Refresco Group en Hunter Douglas zullen inzicht geven in de prestaties.

Vrijdag zijn de ogen gericht op fietsenfabrikant Accell Group.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29