Beursblik: ASR Nederland kijkt vermoedelijk naar Nederlandse tak Generali

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 17:10

NN volgens analisten te druk.

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland zal ongetwijfeld kijken naar de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Generali, die volgens persbureau Reuters te koop zijn gezet door de Italiaanse verzekeraar. Dit verwachten analisten, geraadpleegd door ABM Financial News.

De Nederlandse verzekeraar ASR wil als enige grote beursgenoteerde Nederlandse verzekeraar groeien door middel van kleinere overnames.

Analist Albert Ploegh van ING denkt dat ASR Nederland "ongetwijfeld" zal kijken naar het onderdeel van Generali, omdat de verzekeraar heeft gezegd op zoek te zijn naar additionele overnames en een zorgplicht naar zijn beleggers heeft om overnamekansen te bestuderen.

Analist Benoit Pétrarque van Kepler Cheuvreux wees erop dat rivaal NN Group momenteel druk in de weer is met de overname van sectorgenoot Delta Lloyd, terwijl Aegon weinig kapitaal over heeft en zich niet richt op schadeverzekeringen. "In dat licht is ASR Nederland inderdaad een kandidaat", aldus de analist.

Een andere optie zijn buitenlandse partijen die met name gesloten boeken van levensverzekeraars overnemen om deze te consolideren. Ploegh van ING noemt als voorbeeld het Britse Chesnara, dat vorig jaar de Nederlandse levensverzekeringen van Legal & General kocht voor 160 miljoen euro en meer overnames niet uitsloot.

Ook het Chinese Anbang, de eigenaar van het Nederlandse Vivat, zou mogelijk interesse kunnen hebben.

Persbureau Reuters meldde vorige week op basis van anonieme bronnen dat BNP Paribas zou zijn ingehuurd om het Nederlandse bedrijf van Generali te verkopen. Ook de onderdelen in België en Portugal zouden op de nominatie staan voor verkoop, evenals de onderdelen in Colombia, Panama en Ecuador.

Generali kondigde eind vorig jaar aan dat het niet-rendabele bedrijfsonderdelen wil verkopen, zonder daarbij de Nederlandse activiteiten expliciet te noemen.

Het Italiaanse bedrijf zei maandag tegen ABM Financial News niet te willen reageren op marktgeruchten.

Generali is de derde verzekeraar van Europa, na Allianz en Axa. De Italiaanse verzekeraar ontsnapte recent aan een overnamebod van de grootste retailbank van Italië, Intesa Sanpaolo.

Generali is in Nederland actief als verzekeraar van schade en inkomens, pensioenen en levensverzekeringen.

Zoals de hele sector kampt Generali met het lage renteklimaat en concurrentie. De verzekeraar wil daarom het aantal medewerkers in Nederland verminderen tot 350, van 435 eind 2014.

Generali Schade en Leven

De Nederlandse holding boekte in 2015 een bescheiden winst van 5 miljoen euro, dankzij een dividend van 3 miljoen euro uit het schadebedrijf en een belastingbate van 3,5 miljoen euro.

Bij het schadebedrijf halveerde de winst in 2015 door hogere voorzieningen voor niet-ontvangen premies, tot krap 2 miljoen euro. Het operationele resultaat daalde door concurrentie en investeringen in onlineverkoop. Het onderdeel boekte 247 miljoen euro aan bruto premies uit auto-, opstal en ziektekostenverzekeringen. 

Het levenbedrijf wil kosten besparen door IT-systemen samen te voegen, meldde het jaarverslag over 2015. Dit zou ook de verkoop en aankoop van portefeuilles met verzekeringspolissen vergemakkelijken.

De bruto premie-inkomsten daalden hier in 2015 met 24 miljoen euro tot 113 miljoen, terwijl de winst voor belastingen halveerde van 50 miljoen naar 24 miljoen euro. Het resultaat van de levensverzekeraar is moeilijk in te schatten door de herverzekering van verplichtingen bij het Italiaanse moederbedrijf. De Solvency II-ratio per eind 2015 werd geschat op 130 tot 150 procent. 

ASR heeft vooralsnog vragen van ABM Financial News niet beantwoord.

Het aandeel ASR noteerde maandag richting het einde van de handelsdag 0,7 procent hoger op een rood Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

28 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
NN Group toevoegen aan uw watchlist 35,02 -0,37% -0,13 35,15