Beursupdate: Damrak in het rood

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 10:55

Aberfeld ziet positieve ondertoon aanhouden.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index verloor 0,5 procent op 503,16 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,3 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management omschrijft het beurssentiment van maandag als afwachtend "maar wel nog steeds met een positieve ondertoon. Voor vandaag wordt er weinig macronieuws verwacht. Later in de week wordt het wat drukker met banendata uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank", aldus Van Eerden.

Op een wat langere termijn staat ook het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op de agenda, "waarbij de markt al helemaal is voorbereid op een renteverhoging", aldus Van Eerden. De Fed maakt volgend week woensdag 15 maart zijn rentebesluit bekend.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten alleen de fabrieksorders over januari naar buiten.

Olie noteerde maandag lager. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 52,97 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,6 procent daalde naar 55,58 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0615. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0619 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0551 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter is het aantal winnaar op één hand te tellen, waarbij de verschillen ten opzichte van de slotnoteringen van vrijdag beperkt blijven tot maximaal 0,3 procent.

Verliezen waren wat meer aan de maat met een min van 1,1 procent voor het aandeeel Royal Dutch Shell en Vopak. ASML moest 1,3 procent laten gaan.

NIBC heeft het koersdoel voor Aalberts Industries verhoogd van 28,00 naar 29,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Volgens analist Martijn den Drijver is Aalberts Industries positiever gestemd over 2017, ondanks "de ietwat voorzichtige tekst in het persbericht". Vanwege de aantrekkende inflatie ziet Den Drijver ruimte voor Aalberts om de prijzen wat eenvoudiger te kunnen verhogen. Daarnaast wijst de industriële activiteit, zowel in Noord-Amerika als Europa, in de juiste richting. Ook vertonen de bouwmarkten in Zuid-Europa enige verbetering, aldus NIBC.

Daarbovenop komen volgens Den Drijver nog eens de effecten van de efficiency-programma's van Aalberts. Het aandeel noteerde maandag onveranderd.

Barclays heeft maandag het koersdoel voor Gemalto verhoogd van 50,00 naar 54,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Volgens analist Andrew Gardiner heeft Gemalto twee moeilijke jaren achter de rug, nadat Softcard in maart 2015 de stekker er uit trok. De afgelopen jaren kende de sim-activiteiten van Gemalto een dubbelcijferige omzetkrimp en recent kwamen daar de problemen met de Amerikaanse betaalkaarten bovenop. Deze tegenwind zet ook in 2017 door, aldus Gardiner, maar wel minder sterk dan in de afgelopen twee jaar, dankzij de groei bij de takken Overheid en Machine-2-Machine. Gemalto verloor maandag 0,8 procent.

Barclays heeft maandag het koersdoel voor verhoogd van 66,00 naar 70,00 euro bij handhaving van Overwogen als advies. De analisten van de Britse bank vinden dat het aandeel ten opzichte van sectorgenoten wordt ondergewaardeerd en te veel is gelinkt aan de prijzen van vitamine E. De koers van DSM steeg 0,2 procent.

Bij de Midkapfondsen was het aantal winnende aandelen met tien iets uitgebreider dan bij de AEX met een plus van 1,0 procent voor Refresco.

OCI leverde 2,6 procent in, Vastned en Fugro 1,2 procent.

Corbion heeft in 2016 een hogere winst op een licht lagere omzet gerealiseerd, keert een gewoon en een extra dividend uit en start een nieuw aandeleninkoopprogramma.  Corbion zei maandag goed op schema te liggen om de doelstellingen voor 2015-2018 te realiseren. Aandeelhouders kunnen een regulier dividend in contanten tegemoet zien van 0,56 euro per aandeel, een extra dividend in contanten van 0,44 euro per aandeel. Daarnaast start het bedrijf dit jaar een aandeleninkoopprogramma van 25 miljoen euro, dat zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De resultaten van Corbion over 2016 waren grotendeels conform verwachting, aldus analisten van Davy Research. De marktvorsers meldden daarbij dat het door Corbion verwachte licht lagere onderliggende operationeel resultaat (EBITDA) in 2017, ten opzichte van de 170,0 miljoen euro in 2016, vooral het gevolg is van margedruk als gevolg van gestegen grondstofprijzen. KBC Securities heeft het advies voor Corbion verlaagd van Accumuleren naar Houden, terwijl het koersdoel opwaarts is bijgesteld van 23,00 naar 25,00 euro. Analist Wim Hoste merkte daarbij op dat de resultaten over 2016 en de outlook voor 2017 licht beneden verwachting zijn uitgekomen. Hoste meldde verder Corbion te blijven waarderen vanwege zijn solide positie in de markt voor melkzuurtoepassingen en de focus van het management op kostenefficiency. Het aandeel Corbion noteerde maandag 6,1 procent lager en was daarmee de grootste daler onder de Midkap-fondsen.

ASR werd door UBS in koersdoel verhoogd van 19,00 naar 26,50 euro met handhaving van het advies op Neutraal. ASR steeg 0,3 procent in koers.

Bij de AScX-fondsen was juist het aantal dalers in de minderheid. Winst was er voor Advanced Mettalurgical Group dat maandag 3,7 procent steeg. Vrijdag was het aandeel ook al flink gewild. Beter Bed won 3 procent.

Probiodrug was de opvallendste daler met een verlies van 2,0 procent, gevolgd door Kiadis waar 1,9 procent van de koers af ging en Heijmans dat 1,2 procent inleverde.

Talpa heeft het voorgenomen bod op Telegraaf Media Groep verhoogd. Dit meldde het mediabedrijf van John de Mol zondagavond, nadat eerder op de dag TMG zei een akkoord te hebben bereikt met de combinatie Mediahuis en Van Puijenbroek (consortium) over een bod van 6,00 euro per aandeel. Het consortium zei maandag voort te gaan op de in geslagen weg en geen aandelen TMG te verkopen. Talpa wil nu 6,50 euro per aandeel TMG betalen. Met deze prijs ligt De Mol boven de drempel van een concurrerend bod, zoals het consortium dit zondag in zijn persbericht vermeldde. Het  Zondag liet TMG nog weten een akkoord te hebben bereikt met de combinatie Mediahuis en Van Puijenbroek over een bod van 6,00 euro per aandeel. Tegelijk met dit akkoord liet TMG ook weten dat de raad van commissarissen het bestuur per direct heeft geschorst. NIBC verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 6,25 naar 6,50 euro, maar liet het advies op Neutraal staan. TMG ging met 2,1 procent omhoog.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74