Damrak begint week met verlies

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 17:52

Corbion onderuit na vrijgave jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 503,65 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en de AScX een vlak sloot.

De focus richt zich deze week volgens marktvolgers op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag en het Amerikaans banenrapport een dag lager. Daarnaast was de markt maandag nog steeds druk met het verwerken van de speech van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. De centrale bankier leek de markt voor te bereiden op een renteverhoging medio maart.

Geopolitieke spanningen rond Noord-Korea drukten maandag bovendien op de risicobereidheid van beleggers, na het nieuws dat Pyongyang in de nacht van zondag op maandag vier ballistische raketten heeft afgeschoten.

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO sprak van een saaie handelsdag. De rode borden worden volgens Bonsee deels verklaard door de onrust over de raketlanceringen in Noord-Korea. Het nieuws dat Deutsche Bank acht miljard euro via een uitgifte wil ophalen drukte volgens de handelaar op de financials, mede vanwege de kans dat mogelijk meer banken volgen. Daarnaast was volgens Bonsee na de recente stijgingen op de aandelenmarkten sprake van winstnemingen. Wat het rentebesluit van de ECB betreft is volgens Bonsee wel duidelijk dat de centrale bank de rente niet gaat verhogen, "de focus zal met name op de inflatie liggen en de vraag wat de ECB met het oog daarop gaat doen". Het Amerikaans banenrapport een dag later is volgens de handelaar ook een 'wassen neus', aangezien wel duidelijk is dat de rente in maart wordt verhoogd.

De macro-economisch agenda was maandag vrijwel leeg. Een neerwaartse bijstelling van de economische groei in China in 2017 drukte reeds voorbeurs op het sentiment. Beijing mikt in 2017 op een groei van het bruto binnenlands product van circa 6,5 procent. Daarmee is de groeidoelstelling iets lager dan de 6,5 tot 7,0 procent waarop China een jaar eerder mikte.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de fabrieksorders in januari op maandbasis gestegen zijn met 1,2 procent, versus een stijging in december van 1,3 procent. De orders voor duurzame goederen stegen in januari met 2,0 procent op maandbasis, van een eerder gemelde toename met 1,8 procent.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 53,19 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 55,94 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0586. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0610 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0619 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 0,7  procent. Analist Corné van Zeijl van Actiam constateerde zondag dat Galapagos één van de aandelen is die op het favorietenlijstje staat van beursexperts, die over het algemeen somber gestemd blijven.

NIBC verhoogde het koersdoel voor Aalberts Industries van 28,00 naar 29,50 euro met een ongewijzigd Houden advies, waarbij analist Martijn den Drijver positiever gestemd is over het aandeel in 2017. Het aandeel steeg 0,3 procent. Het aandeel was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen.

Gemalto verloor 1,5 procent, nadat Barclays het koersdoel verhoogde van 50,00 naar 54,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. Barclays verhoogde tevens het koersdoel voor DSM van 66,00 naar 70,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De analisten van de Britse bank vinden dat het aandeel ten opzichte van sectorgenoten wordt ondergewaardeerd en te veel is gelinkt aan de prijzen van vitamine E. De koers van DSM daalde 0,2 procent.

ArcelorMittal formaliseerde samen met Marcegaglia het bod op de Italiaanse staalfabriek Ilva. Ondanks het uitblijven van details omtrent de overnamesom, liet de staalreus wel weten na de overname 2,3 miljard euro te gaan investeren in het bedrijf. Half juni 2016 meldde ArcelorMittal al van plan te zijn de Italiaanse staalfabriek over te nemen. Het aandeel daalde 1,8 procent en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Bij de Midkapfondsen was TomTom de sterkste stijger met een winst van 1,7 procent, na het nieuws dat General Motors de merken Opel en Vauxhall voor ruim 2 miljard verkoopt aan Peugeot. TomTom levert al navigatiediensten aan Peugeot, dus de acquisitie van de merken Open en Vauxhall biedt potentie, menen marktvolgers.

Het aandeel Refresco Group steeg 1,0 procent nadat het aandeel zondag door Beursgenoot Geert Schaaij werd genoemd op de televisie. Schaaij meent dat het aandeel ondergewaardeerd is en een overnameprooi. “Er is vrijwel geen neerwaarts risico”, volgens de Beursgenoot, die elke koersdaling als gevolg van plaatsingen door grootaandeelhouders als koopmomenten beschouwt.

UBS verhoogde het koersdoel voor ASR Nederland van 19,00 naar 26,50 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Corbion droeg de rode lantaarn met een verlies van 5,3 procent. De onderneming publiceerde voorbeurs de jaarcijfers, waarbij het voorgestelde reguliere dividend van 0,54 euro per aandeel onder analisten van ING teleurstellend bleek. De marktvorsers mikten op 0,73 euro per aandeel. Verder oordeelden de analisten dat de resultaten grotendeels conform verwachtingen bleken. Volgens ABN AMRO was de koersdaling van Corbion evenwel terecht, vanwege onder meer zorgen over een omzetherstel in 2017. Daarbij denkt de bank dat de consensus voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor Corbion voor dit jaar vermoedelijk met zo'n 2 tot 4 procent neerwaarts zal worden bijgesteld. KBC Securities verlaagde het advies voor Corbion van Accumuleren naar Houden, terwijl het koersdoel een opwaartse bijstelling kreeg van 23,00 naar 25,00 euro.

Bij de AScX-fondsen ging de aandacht uit naar Telegraaf Media Groep. Talpa verhoogde het voorgenomen bod op TMG naar 6,50 euro per aandeel, volgend op het akkoord dat TMG bereikte met de combinatie Mediahuis en Van Puijenbroek (consortium) over een bod van 6,00 euro per aandeel. Tegelijk met dit akkoord liet TMG ook weten dat de raad van commissarissen het bestuur per direct heeft geschorst. Het consortium zei maandag voort te gaan op de ingeslagen weg en geen aandelen TMG te verkopen. Het bod van Talpa ligt boven de drempel van een concurrerend bod, zoals het consortium dit zondag in zijn persbericht vermeldde. NIBC verhoogde het koersdoel voor het aandeel TMG van 6,25 naar 6,50 euro, maar liet het advies op Neutraal staan. TMG ging met 2,4 procent omhoog.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.370,55 punten. De Dow Jones index verloor 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Van Oord aan de slag in Dubai

Geen financiele details.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: winst Philips Lighting omhoog

Ommekeer bij Professional verwacht.

12 minuten geleden - Lees verder

Update: TomTom overtreft consensus, maar tempert omzetverwachting

Omzet dit jaar aan onderkant eerder afgegeven bandbreedte.

37 minuten geleden - Lees verder

Beursbik: TomTom verrassend sterk

ING te spreken over keuze voor Automotive & Licensing.

52 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: TMG krijgt meer voor Keesing dan voorzien

NIBC hield rekening met 130 miljoen euro.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 518,17 -0,64% -3,33 521,50
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 812,07 -0,76% -6,18 818,25
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.001,62 -0,33% -3,34 1.004,96