Damrak start handelsweek in het rood

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 08:02

Beurs deze week in teken rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nog nipt in de plus, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend licht hoger koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beurs op een verlies van 0,3 procent. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog met 2,2 procent naar een jaarrecord op 505,86 punten, aangejaagd door met name financiële waarden die anticipeerden op onder meer een hogere Amerikaanse rente. 

De oplopende Amerikaanse rentevooruitzichten werden vrijdag nog bevestigd door Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. Ze zei in een toespraak dat een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering over twee weken waarschijnlijk is. Hier hadden andere bestuurders van de Amerikaanse centrale bank evenwel recentelijk ook al op gehint en de koersen reageerden dan ook nauwelijks op de woorden van Yellen.

“Het lijkt er op dat de markten een [Amerikaanse] renteverhoging accepteren, zolang de macro-economische data een dergelijk besluit ondersteunen”, aldus marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. Hoofdeconoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis sprak daarnaast tegen ABM Financial News de verwachting uit dat de Fed de rente dit jaar drie keer zal verhogen, waarbij enkel een slecht cijfer voor de arbeidsmarkt vrijdag een renteverhoging later deze maand kan tegenhouden, terwijl volgend jaar naar verwachting vier renteverhogingen in het vat zitten.

Voorafgaand aan het Amerikaanse rentebesluit kijken beleggers deze week naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Ondanks een rap oplopende inflatie in de eurozone rekenen marktvolgers donderdag niet op een renteverhoging, waardoor het huidige ruime monetaire beleid zal worden gehandhaafd. "Zelfs het hoofd van de Bundesbank, Jens Weidmann, gaf recentelijk aan dat een renteverhoging [pas] in 2019 tot de mogelijkheden behoort. Als zelfs hij als criticus van QE [kwantitatieve verruiming] niet over een rentestap in 2018 begint, geeft dat aan dat een ommekeer in het rentebeleid van de ECB nog niet nabij is. Het zal dus even doorbijten blijven voor de tegenstanders van het ruime monetaire beleid van Mario Draghi", aldus econoom Bert Colijn van ING in een vooruitblik op het rentebesluit.

Het uit de pas lopen van de rentevooruitzichten in Amerika en de eurozone kwam vanochtend niet tot uiting in de koers van de dollar ten opzichte van de euro. De dollar stond zelfs licht onder druk en het muntpaar noteerde vanochtend op 1,0605, ten opzichte van een stand van 1,0548 bij het sluiten van de Europese markten. De prijs voor een vat een Amerikaanse olie zat daarnaast vrijdag voor de eerste keer in vier handelssessies in de lift. De april-future klom 1,4 procent naar 53,33 dollar, waardoor op weekbasis het verlies werd beperkt tot 1,2 procent. In de Aziatische handel vanochtend gaf de future een half procent prijs.

In Azië maakte de Chinese premier Li Keqiang zondag bekend dat voor 2017 wordt gemikt op een economische groei van 6,5 procent, de onderkant van een eerder afgegeven bandbreedte van 6,5 tot 7,0 procent voor 2016, waarvan de groei uiteindelijk werd vastgesteld op 6,7 procent. Het vooruitzicht van een lichte groeivertraging kon beleggers niet verontrusten en de Chinese beurzen klommen vanochtend enkele tienden van een procent, terwijl ook de beurs in Australië, een belangrijke handelspartner van China, in het groen noteerde. Alleen de beurs in Tokio gaf terrein prijs, onder meer nadat nieuwsmedia hadden bericht dat vier Noord-Koreaanse ballistische testraketten in de richting van Japan zouden zijn afgevuurd. 

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg, waarbij alleen de Amerikaanse fabrieksorders op belangstelling kunnen rekenen. Later deze week zullen alle ogen gericht zijn op het rentebesluit van de ECB en het Amerikaanse banenrapport.

Op het Damrak loopt het cijferseizoen deze week richting zijn einde. Onder de hoofdfondsen staan kabelaar Altice en maritiem dienstverlener Boskalis geagendeerd, terwijl daarnaast nog een stroom aan kleinere fondsen komen met cijfers, onder meer IMCD, TKH Group, Refresco Group en de Telegraaf Media Groep.

Vanochtend werd al bekend dat Deutsche Bank door middel van de uitgifte van nieuwe aandelen ongeveer 8 miljard euro aan vers kapitaal wil ophalen. Naast de claimemissie neemt de bank nog andere maatregelen en heeft het nieuwe doelstellingen afgegeven.

Bedrijfsnieuws

De omzet van melkzuurconcern Corbion nam in 2016 met 0,8 procent af van 918,3 miljoen naar 911,3 miljoen euro. De autonome omzetdaling bedroeg 1,2 procent. Het operationeel resultaat (EBITDA) exclusief eenmalige posten steeg met 13,2 procent naar 170,1 miljoen euro en het netto bedrijfsresultaat steeg 16,9 procent naar 126,9 miljoen euro.

Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, verhoogde zondagavond het voorgenomen bod op Telegraaf Media Groep, nadat eerder op de dag TMG zei een akkoord te hebben bereikt met de combinatie Mediahuis en Van Puijenbroek over een bod van 6,00 euro per aandeel. Talpa wil nu 6,50 euro per aandeel TMG betalen. Met deze prijs ligt De Mol boven de drempel van een concurrerend bod, zoals het consortium dit zondag in zijn persbericht vermeldde.

Het chemotechnische bedrijf Avantium Holding maakte zijn Amsterdamse beursgang officieel bekend. Avantium wil op 15 maart aanstaande naar de beurs en prijst de beursgang op 11,00 euro per aandeel Avantium. Er worden 8.181.818 aandelen uitgegeven, waarmee het bedrijf bruto 90 miljoen euro wil ophalen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg in New York vrijdag 0,1 procent op 2.383,12 punten, terwijl de Dow Jones index vrijwel onveranderd sloot op 21.005,71 punten en de Nasdaq 0,2 procent erbij kreeg op 5.870,75 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

23 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

36 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71