Europese beurzen eensgezind lager

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 18:36

Deutsche Bank komt met aandelenemissie.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag in het rood gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent op 373,27 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 11.958,40 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.972,19 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.350,12 punten.

Beleggers kregen een aantal negatieve onderwerpen te verwerken. China verlaagde afgelopen weekend de eigen groeiverwachting naar circa 6,5 procent, waar Beijing eerder nog mikte op een groei van het bruto binnenlands product van 6,5 tot 7,0 procent. Ook Noord-Korea drukte op de aandelenbeurzen, nadat Pyongyang in de nacht van zondag op maandag vier ballistische raketten lanceerde. 

Ook de politieke situatie in Frankrijk blijft in aanloop naar de verkiezingen de markten beheersen. De voormalig premier Alain Juppé liet weten niet beschikbaar te zijn voor het presidentschap, wat CEO Paresh Davdra een "drastische wending" noemde. 

Econoom Anna Stupnytska van Fidelity International acht de kans op een onverwachte overwinning van Marine Le Pen van Front National evenwel klein, gesteund door de resultaten uit de laatste eurobarometer-enquête dat 68 procent van de Franse bevolking de euro wil behouden. "Gezien de peilingen kan Le Pen wel de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen, maar daarin legt ze het waarschijnlijk af tegen ofwel François Fillon, ofwel Emmanuel Macron."

Mocht Le Pen onverhoopt alsnog als winnaar uit de bus komen, dan zal dit volgens de econoom van Fidelity "de euro en de spreads op Franse staatsobligaties het meest treffen, terwijl de Franse aandelenmarkt geïsoleerder kan worden". 

De macro-economische kalender bevatte weinig houvast. De Griekse economie kromp in het vierde kwartaal van 2016 met 1,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal, flink meer dan de aanvankelijk gerapporteerde krimp van 0,4 procent. Op jaarbasis bedroeg de krimp 1,1 procent, tegen de eerder gerapporteerde groei van 0,3 procent. 

Olie noteerde maandag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 53,11 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 55,85 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0588. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0610 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0619 op de borden. 

Beleggers houden het kruit droog tot de tweede helft van de handelsweek, wanneer de Europese Centrale Bank op donderdag met het rentebesluit naar buiten komt en vrijdag het Amerikaanse banenrapport geagendeerd staat. Dinsdag volgen de Duitse fabrieksorders en de nieuwste economische groeicijfers uit de eurozone. 

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank kondigde dit weekend aan om met een aandelenuitgifte 8 miljard euro op te halen. Verder zal de bank het verkoopproces rondom Postbank stopzetten en de activiteiten weer herintegreren. Ook zal de Duitse bank een minderheidsbelang in de vermogensbeheertak van de hand doen door middel van een beursgang in de komende twee jaar en andere activiteiten desinvesteren. Dit moet nog eens zo'n 2 miljard euro opleveren. Het aandeel Deutsche Bank kelderde 7,8 procent.

Ook andere Europese financials stonden maandag onder druk, met een min van 1,9 procent voor het Britse Barclays, een daling van 1,0 procent voor het Franse BNP Paribas en 0,4 procent voor het Duitse Commerzbank. In Amsterdam daalde ING Groep 0,7 procent en in Brussel gaf KBC Groep 0,9 procent prijs. 

Standard Life en Aberdeen Asset Management bereikten overeenstemming over een fusie. Met de combinatie ontstaat één van de grootste vermogensbeheerders van het Verenigd Koninkrijk met een waarde van meer dan 11 miljard pond. Standard Life steeg 5,7 procent en Aberdeen Asset Management won 4,2 procent.

PSA Peugeot-Citroën steeg 2,7 procent, nadat de Franse autoproducent bekendmaakte overeenstemming bereikt te hebben over de overname van Opel en Vauxhall van General Motors. GM's financiële Europese activiteiten zullen door PSA en BNP Paribas gemeenschappelijk worden overgenomen voor circa 900 miljoen euro. 

Mijnbouwers noteerden lager, nadat China zijn economische groeiverwachtingen voor 2017 neerwaarts bijstelde naar een groei van circa 6,5 procent. Anglo American daalde 2,7 procent, Fresnillo verloor 1,5 procent en Rio Tinto leverde 2,1 procent in.

De lagere olieprijzen drukten op olie-gerelateerde waarden. Het Britse BP daalde 0,3 procent en Royal Dutch Shell gaf 0,2 procent prijs. Total verloor 0,1 procent. 

Informa zag over 2016 de omzet en het resultaat stijgen en liet onder aan de streep weer zwarte cijfers zien. Over het gehele boekjaar werd door de Britse uitgever een nettowinst behaald van 308,5 miljoen pond. In 2015 stond er nog een nettoverlies in de boeken van 135,0 miljoen pond.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.370,47 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

16 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

28 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

42 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

52 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77