Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 12:19

Markt richt vizier op ECB-rentebesluit donderdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur lager, waarbij de lagere grondstof- en financiële sectoren de indexen omlaag trokken.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent op 373,49 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 11.965,19 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.972,62 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 7.349,50 punten.

De Europese beurzen noteren maandag lager in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag en een mogelijke renteverhoging van de Federal Reserve later in de maand. "De laatste twee weken domineert met name de nieuwsstroom rond de Federal Reserve, nadat beleidsmakers van de centrale bank waarschuwden dat een renteverhoging op handen is", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Vier beleidsmakers, waaronder voorzitter Yellen en vice-voorzitter Fischer bendrukten vrijdag - met name Yellen was vrij expliciet -  dat een renteverhoging tijdens de volgende beleidsvergadering van de centrale bank zeer waarschijnlijk is", voegde hij toe. "In de loop van de week zal de aandacht echter meer en meer verschuiven naar de ECB, aangezien de centrale bank donderdag een update van zijn monetair beleid presenteert", aldus Erlam.

Olie noteerde maandag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 53,07 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0593. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0603 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0616 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

De Europese financials stonden maandagochtend onder druk, nadat Deutsche Bank zijn plannen bekendmaakte om 8 miljard euro op te halen. Deutsche Bank noteerde rond het middaguur 6,2 procent lager. Royal Bank of Scotland daalde 1,7 procent en Barclays noteerde 1,3 procent lager. Commerbank daalde 0,2 procent. Credit Suisse verloor 3,4 procent.

Standard Life en Aberdeen Asset Management zaten daarentegen in de lift, nadat de twee concerns instemming bereikten over een fusie. Middels de combinatie ontstaat één van de grootste vermogensbeheerders van het Verenigd Koninkrijk met een waarde van meer dan 11 miljard pond. Standard Life steeg 5,9 procent en Aberdeen Asset Management won 4,9 procent.

Mijnbouwers noteerden maandagochtend lager, nadat China zijn economische groeiverwachtingen voor 2017 neerwaarts bijstelde naar een groei van circa 6,5 procent. Anglo American daalde 2,1 procent, Fresnillo verloor 1,7 procent en Rio Tinto leverde 1,3 procent in.

Oliefondsen stonden lager, vanwege de lagere olieprijs. BP daalde 0,7 procent en Royal Dutch Shell verloor 0,5 procent.

Peugeot noteerde rond het middaguur 3,4 procent hoger, nadat de Franse autoproducent bekendmaakte overeenstemming bereikt te hebben over de overname van GM's Opel en Vauxhall merken. GM's financiële Europese activiteiten zullen door Peugeot en BNP Paribas gemeenschappelijk worden overgenomen voor circa 900 miljoen euro. BNP Paribas verloor 0,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het rood.  De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.383,12 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 21.005,71 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent op 5.870,75 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

50 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

58 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77