Europese beurzen openen naar verwachting lager

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 07:22

ECB en Amerikaanse banendata deze week in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 42 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een lagere opening van 8 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandacht gaat deze week vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de banenrapporten over februari van de Verenigde Staten. Donderdag wordt het rentebesluit van de ECB bekendgemaakt. Vrijdag volgt het grote banenrapport van de Verenigde Staten. Woensdag wordt er al inzage gegeven in de banengroei in de Amerikaanse private sector.

Maandag is het macro-economisch relatief een rustige dag met alleen om 16.00 uur de Amerikaanse fabrieksorders over januari.

In China is zondag het Nationale Congres van start gegaan, waar de premier van het land, Li Keqiang een voorzichtige economische koers uitstippelde. Hij legde een groeidoelstelling neer van 6,5 procent voor dit jaar. Eerder was dit nog 6,5 tot 7,0 procent. De premier voegde er wel aan toe dat een groei onder de 6,5 procent al teleurstellend werd gezien.

De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten, in afwachting van de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen nabeurs. "Na een ingetogen begin van de handel in Europa op vrijdag bereidt de markt zich voor op een volatiel einde van de week", aldus marktanalist Craig Erlam, die daarmee verwijst naar een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen en een viertal speeches van Fed-functionarissen. Erlam spreekt van een week die werd gedomineerd door de Amerikaanse centrale bank, waarbij een groot aantal Fed-functionarissen de markt voorbereidden op de kans dat de Federal Reserve tijdens de beleidsvergadering op 14 en 15 maart besluit de rente te verhogen.

De Europese Centrale Bank zal volgende week donderdag een update geven over het rentebeleid. Beleggers zijn onder andere benieuwd naar de visie van de centrale bank over de stijging van de inflatie. Die bereikte deze week de 2 procent. Dat is boven de doelstelling van de ECB, die naar een niveau onder, maar dichtbij de 2 procent streeft.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone in februari in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 53,7 in januari naar 55,5 in februari.

Ook de Duitse dienstensector liet een versnelling van de groei zien, evenals de Franse en Italiaanse dienstensector. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector in Spanje groeide in een beduidend hoger tempo. Alleen de Britse dienstensector liet een vertraging van de groei zien.

Wel werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in januari daalden met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was echter sprake van een stijging met 1,2 procent. Ook de Duitse detailhandel verkocht minder, 0,8 procent op maandbasis.

De Italiaanse economie groeide in het vierde kwartaal conform de verwachting met 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis werd een groei van 1,0 procent genoteerd.

Bedrijfsnieuws

's Werelds grootse advertentiebedrijf WPP kon vrijdagochtend rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern meldde voor 2017 een vertraging van de groei te voorzien. Het concern boekte in de tweede helft van het voorgaande boekjaar een lagere omzet, vanwege lagere bestedingen van cliënten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. S&P Equity Research verlaagde in navolging van de resultaten zijn advies van Kopen naar Houden. Het aandeel verloor in Londen 6,9 procent.

Gemalto steeg 7,8 procent, nadat de Franse digitale beveiliger over het afgelopen boekjaar een hogere omzet rapporteerde en een lagere winst. Topman Philippe Vallée benadrukte tegen ABM Financial News dat bedrijven dit jaar onverminderd behoefte hebben aan technologie om data te beveiligen en dat het Internet of Things nog steeds een speelveld is waar Gemalto kansen ziet.

Berendsen daalde 11,4 procent, nadat het Britse wasserettebedrijf waarschuwde dat de kosten in verband met het oplossen van problemen met machines en installaties in het huidig boekjaar op de winst zal drukken.

Euro STOXX 50       3.403,39 (+0,6%)

STOXX Europe 600      375,23 (-0,1%)

DAX                12.027,36 (-0,3%)

CAC 40              4.995,13 (+0,6%)

FTSE 100            7.374,26 (-0,1%)

SMI                 8.670,06 (+0,1%)

AEX                   505,86 (+0,4%)

BEL 20               3.702,86 (+0,9%)

FTSE MIB            19.664,45 (+1,2%)

IBEX 35              9.798,50 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht hoger gesloten. De Fed-voorzitter gaf aan dat de Fed waarschijnlijk meer maatregelen zal nemen dan in de afgelopen twee jaren het geval was. In 2015 en 2016 werd de rente verhoogd, maar volgens Yellen is het goed mogelijk dat dit jaar de rente vaker wordt verhoogd, als de economie zich conform verwachting blijft ontwikkelen.

"Tijdens onze bijeenkomst later deze maand zal het Federal Open Market Committee beoordelen of de werkgelegenheid en de inflatie zich blijven ontwikkelen in lijn met onze verwachtingen, in welk geval een verdere aanpassing van de federal funds rate waarschijnlijk gepast zal zijn", zei Yellen.

Volgende week vrijdag verschijnt het maandelijkse Amerikaanse banenrapport wat meer inzicht zal geven in de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.

"Wij verwachten een stijging van de Fed-rente in maart. Enkel een zeer slecht cijfer voor de arbeidsmarkt volgende vrijdag kan dat nog tegenhouden. Voor dit jaar verwachten we in totaal drie renteverhogingen, volgend jaar vier", zei hoofdeconoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis tegen ABM Financial News.

Bedrijfsnieuws

Snap, het bedrijf achter de populaire foto-app Snapchat dat donderdag zeer succesvol naar de beurs ging, zette vrijdag de opwaartse trend voort. Het aandeel sloot donderdag ruim 47,0 procent boven de introductiekoers van 17,00 dollar en noteerde vrijdag 10,0 procent hoger op 27,06 dollar.

NBC Universal, eigendom van Comcast, zei 500 miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in de beursgang van Snap. Volgens CEO Steve Burk van mediabedrijf NBC Universal is Snap "extreem innovatief" en een relevant bedrijf dat een groot, toegewijd, jong publiek aan zich weet te binden. Comcast daalde 0,6 procent.

American Outdoor ging 2,9 procent omlaag. Het moederbedrijf van de wapenfabrikant Smith & Wesson bracht een outlook voor winst en omzet naar buiten die tegen vielen. Volgens American Outdoor is de vraag onder consumenten naar vuurwapens afgekoeld. Sturm, Ruger & Co, een concurrent, ging 3,1 procent naar beneden en ammunitiefabrikant Vista Outdoor verloor 1,4 procent.

Costco Wholesale rapporteerde donderdag over het afgelopen kwartaal een lagere nettowinst op een hogere omzet. De resultaten kwamen onder de verwachting van analisten uit. Het aandeel verloor 4,3 procent.

S&P 500 index              2.383,12 (+0,1%)

Dow Jones index            21.005,71 (+0,0%)

Nasdaq Composite           5.870,75 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een  verlies van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Azië werd opgeschrikt door de lancering van enkele projectielen door Noord-Korea. Op de aandelenmarkten was de reactie daarop overigens nauwelijks meetbaar.

Nikkei 225             19.378,00 (-0,5%)

Shanghai Composite      3.229,79 (+0,4%)

Hang Seng              23.623,02 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0603. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0609 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0551 op de borden.

De dollar noteerde maandag licht hoger. Veel van de verwachting dat de Federal Reserve volgende week de rente verhoogt is volgens valutakenners al in de dollarkoers verwerkt. Het gaat nu om indicaties voor het tempo van renteverhogingen.

USD/JPY Yen   113,80

EUR/USD Euro  1,0603

EUR/JPY Yen   120,66

MACRO-AGENDA:

11:00 Economische groei - Vierde kwartaal (Gri)

16:00 Fabrieksorders - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Petroleum Geo-Services - Capital Markets Day (Noo)

08:00 Informa - Jaarcijfers (VK)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35