Olieaanbod zal in 2020 achterblijven bij vraag - IEA

Redactie ABM Financial News - 6 maart 2017, 18:35

Agentschap voorziet verkrapping van wereldwijde oliemarkt.

(ABM FN-Dow Jones) Het mondiale olie-aanbod zal na 2020 moeite hebben om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar olie, met als risico een sterke prijsstijging, tenzij er snel nieuwe projecten worden goedgekeurd. Dit meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag in zijn jaarlijkse marktanalyse en prognose rapport, waarin het agentschap vijf jaar vooruit kijkt.

Het IEA sprak van een "comfortabele" situatie in de komende drie jaar, maar waarschuwt ervoor dat de groei van het aanbod daarna aanzienlijk vertragen. Volgens het rapport wijzen de vraag en aanbodtrends op een krappe wereldwijde oliemarkt, waarbij de onbenutte productiecapaciteit in 2022 naar verwachting gedaald zal zijn tot het laagste niveau in 14 jaar.

In de komende jaren zal het olieaanbod in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en elders groeien, maar deze groei kan volgens het IEA in 2020 tot stilstand komen als de teruggang in investeringen van de afgelopen jaren niet wordt gekeerd. "Hoewel de investeringen in de Verenigde Staten in de schalie-sector sterk aantrekken zijn de vroege tekenen voor de wereldwijde bestedingen weinig bemoedigend", aldus het rapport.

De olievraag zal de komende vijf jaar stijgen en in 2019 de symbolische drempel passeren van 100 miljoen vaten per dag en stijgen tot 104 miljoen vaten per dag per 2022. Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor de groei in vraag, waarbij Azië domineert, aangezien 7 van elke 10 extra vaten in Azië zal worden geconsumeerd. De groei van de vraag naar olie in India zal tegen die tijd de groei van de vraag in China overtreffen.

Hoewel elektrische voertuigen een belangrijke factor zijn voor de vraag naar olie voorziet het IEA dat het effect op de vraag naar transportbrandstof in 2022 slecht beperkt zal zijn.

"Wij zijn getuigen van een tweede Amerikaanse groeigolf in aanbod en de omvang van het aanbod zal afhangen van de richting van de prijs", aldus IEA-bestuurder Fatih Birol. "Dit is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid. Wij zien geen piek in de vraag naar olie op korte termijn. Tenzij de investeringen wereldwijd sterk herstellen doemt een nieuwe periode van prijsvolatiliteit op", aldus Birol.

De grootste bijdrage aan de nieuwe voorraden zullen uit de Verenigde Staten komen, concludeerde het agentschap. Vanuit de OPEC zal het grootste deel van de nieuwe voorraden van grote zogenaamde 'lage kosten producenten' uit het Midden-Oosten komen, zoals Irak, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Het aanbod uit Nigeria, Algerije en Venezuela zal volgens het agentschap dalen. Het IEA verwacht dat de productie in Rusland in de komende vijf jaar stabiel zal zijn.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.