Beursupdate: Damrak nipt in het groen

Redactie ABM Financial News - 7 maart 2017, 10:34

Lage volumes volgens Indexus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs blijft dinsdag dicht bij huis. Rond half 11 koerste de AEX fractioneel hoger op 504,17 punten, terwijl de AMX 0,2 procent won. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte op dat de volumes "bedroevend" laag zijn. Volgens Schutte zijn er minder partijen op de markt actief vanwege de beperkte bewegelijkheid op de beurzen. "Hoe langer het rustig blijft, des te groter de uitbraak uiteindelijk zal zijn", zo stelde Schutte evenwel. 

Volgens de beleggingsadviseur staat er ook voor vandaag weinig op de agenda dat voor bewegelijkheid kan zorgen. De markt kijkt met name uit naar donderdag, wanneer de Europese Centrale Bank met het rentebesluit komt, aldus de beleggingsspecialist. "Beleggers hopen signalen te krijgen naar het toekomstige beleid van de ECB en de plannen omtrent de programma's van kwantitatieve verruiming."

Later in de ochtend volgen nog cijfers over de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal. 

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders daalden in januari met 7,4 procent op maandbasis. De binnenlandse orders lagen 10,5 procent lager en de buitenlandse orders liepen met 4,9 procent af. De verwachting lag op een daling met 2,5 procent op maandbasis. Op jaarbasis was echter nog wel sprake van een stijging van de Duitse fabrieksorders met 5,1 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 53,29 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 56,09 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0589 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0583 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 13 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Gemalto dat 1,4 procent won. Indexzwaargewicht Unilever en Randstad schreven tot 1,1 procent bij. 

Onder de hoofdfondsen hadden de financials het moeilijk, waarbij ABN AMRO, Aegon en ING Groep tot 0,3 procent aan beurswaarde verloren. Unibail-Rodamco gaf 0,6 procent prijs.

In de AMX kon TKH op bijval van beleggers rekenen na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Daaruit bleek dat de onderneming hogere resultaten behaalde, terwijl de orderinstroom voor machines die banden produceren herstel lieten zien. TKH zei dat de stijging van het bedrijfsresultaat vooral gedragen werd door onderdeel Industrial Solutions, waar TKH's belangrijke bandenbouwmachines toe behoren. Volgens het Haaksbergse concern was er herstel zichtbaar in de orderinstroom van deze activiteiten naar 89 miljoen euro in het vierde kwartaal. TKH ziet dit jaar een "betere uitgangspositie voor groei in 2017 ten opzichte van een jaar geleden". ING sprak van sterke resultaten. Het aandeel TKH koerste dinsdagochtend 5,5 procent hoger. 

Verder stegen Corbion en BE Semiconductor Industries tot 1,2 procent. 

Air France-KLM gaf juist 1,0 procent prijs, terwijl WDP met een koersdaling van 0,8 procent niet in het groen kon komen. Arcadis verloor 0,7 procent. 

Onder de kleinere fondsen won Heijmans 1,4 procent, nadat de bouwer een akkoord bereikte met de Oostenrijkse bouwer PORR over een verkoop van het Duitse Oevermann aan het Duitse onderdeel van PORR. Met de verkoop is een bedrag in contanten van 60 miljoen euro gemoeid, wat voor Heijmans zal resulteren in een transactieresultaat van circa 15 miljoen euro. NIBC en ING spraken van een goede verkoopprijs. Bovendien verwacht analist Edwin de Jong van NIBC Markets dat Heijmans mede hierdoor dit jaar zijn schuld volledig kan afbouwen. 

Telegraaf Media Groep verloor 0,2 procent. Talpa kocht maandag op de beurs 874.692 certificaten van aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,497 euro per aandeel bij. Door de aankopen steeg het belang van Talpa in TMG van 21,43 naar 23,31 procent. Bestuurders Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp van Telegraaf Media Groep gaan de door de raad van commissarissen opgelegde schorsing bij de rechter aanvechten. Dit schreef Het Financieel Dagblad maandag op basis van bronnen. 

ForFarmers bleek onder de kleine fondsen de grootste daler met een verlies van 1,0 procent. 

DPA Group steeg 3,2 procent, nadat het bedrijf meer winst en omzet realiseerde in 2016. De omzet van het bedrijf kwam 8,0 procent hoger uit op 125,6 miljoen euro. Autonoom was er sprake van een omzetgroei van 5 procent bij een gelijk gebleven productiviteit. DPA verwacht de posities in het merendeel van haar markten in 2017 opnieuw te versterken en zegt goed gepositioneerd te zijn om in te spelen op de effecten van het aanhoudende groeiherstel van de Nederlandse economie op de arbeidsmarkt en de digitaliseringen een veranderende wetgeving. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

37 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

2 uren geleden - Lees verder

Rode start Europese handelsweek

Nervositeit over Noord-Korea laait weer op.

2 uren geleden - Lees verder

Overname energiebedrijf Oncor door Berkshire Hathaway van de baan

Warren Buffetts investeringsbedrijf afgetroefd door andere koper.

3 uren geleden - Lees verder

Batenburg verdubbelt winst

Omzet 15 procent hoger.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76