Damrak in het rood na rustige handelsdag

Redactie ABM Financial News - 7 maart 2017, 17:39

TKH Group in trek na vrijgave jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een klein verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent op 502,95 punten, terwijl de AMX een verlies van eveneens 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

“Het is niet de meest spannende dag”, oordeelde beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital. “Een pas op de plaats na een redelijke sprint.”

Beleggers kregen volgens Mureau een tegenvaller te verwerken met de Duitse fabrieksorders. De orders daalden in januari met 7,4 procent op maandbasis, waar economen mikten op een daling van 2,5 procent. De binnenlandse orders lagen 10,5 procent lager en de buitenlandse orders liepen met 4,9 procent terug.

De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal van 2016 in eenzelfde tempo vergeleken met het voorgaande derde kwartaal. Het bruto binnenlands product steeg op kwartaalbasis met 0,4 procent. In het derde kwartaal groeide de economie in de muntunie eveneens met 0,4 procent. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder was sprake van een groei met 1,7 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 53,40 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 56,19 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0575. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0595 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0583 op de borden. 

Beleggers kijken woensdag uit naar cijfers over de Japanse economische groei en de Duitse industriële productie. Verder verschijnt het ADP banenrapport, dat als voorbode geldt voor het officiële Amerikaanse banenrapport van komende vrijdag. Donderdag komt de Europese Centrale Bank nog met het rentebesluit, waar volgens Mureau van Merit Capital “niet veel” van te verwachten valt. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 0,9 procent. Ook Aalberts Industries deed het goed met een winst van eveneens 0,9 procent. 

Wolters Kluwer kondigde de overname aan van de Italiaanse softwareproducent Tagetik voor 300 miljoen euro. In 2016 boekte Tagetik een omzet van 57 miljoen euro en de overname zal naar verwachting na drie tot vijf jaar een rendement op geïnvesteerd kapitaal opleveren dat hoger ligt dan de gemiddelde kapitaalkosten na belastingen van 8 procent voor het Nederlandse informatieconcern. Het aandeel Wolters Kluwer sloot 0,8 procent lager.

Saudi Arabian Oil Company en Royal Dutch Shell sloten een bindende definitieve overeenkomst over de opsplitsing van de bezittingen in Motiva Enterprise. Aramco zal aan Shell een bedrag van 2,2 miljard dollar betalen voor het beëindigen van de samenwerking. Het aandeel Royal Dutch Shell sloot fractioneel lager. 

Onderaan bivakkeerde Vopak met een verlies van 1,4 procent. Ook Unibail-Rodamco kon niet in het groen komen en eindigde 1,2 procent lager. 

In de AMX was het TKH Groep dat op bijval van beleggers kon rekenen met een winst van 5,7 procent. Het technologiebedrijf behaalde in het afgelopen vierde kwartaal een 15,9 procent hoger bedrijfsresultaat (EBITA) van 46,2 miljoen euro. Volgens het Haaksbergse concern was er herstel zichtbaar in de orderinstroom van de bandenbouwmachines naar 89 miljoen euro in het vierde kwartaal. Analisten van ING spraken van solide resultaten. Ondanks dat TKH ietwat voorzichtig was in wat algemene opmerkingen over de toekomst, noemden analisten van NIBC de outlook voor dit jaar toch "erg robuust", met name vanwege de positieve ontwikkelingen in de bandenbouw activiteiten. 

ASR Nederland steeg 1,7 procent, nadat ABN AMRO het koersdoel voor de verzekeraar verhoogde van 29,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. 

Onderaan bungelde Air France-KLM met een min van 2,1 procent. De luchtvaarder publiceert woensdag voorbeurs de vervoerscijfers over februari. Ook WDP en Intertrust daalden 2,1 procent.

Onder de kleinere fondsen kregen beleggers meer nieuws te verwerken. Heijmans bereikte een akkoord met de Oostenrijkse bouwer PORR over een verkoop van het Duitse Oevermann aan het Duitse onderdeel van PORR voor 60 miljoen euro in contanten, wat voor Heijmans zal resulteren in een transactieresultaat van circa 15 miljoen euro. NIBC noemde de verkoopopbrengst "veel hoger" dan voorzien, waardoor de schuldpositie van Heijmans aanzienlijk zal verbeteren. Met de desinvestering van Oevermann raakt Heijmans volgens analisten van ING de laatste "echt grote" activiteiten in het buitenland kwijt, waarmee de bouwer volgens de marktvorsers een "puur Nederlandse bouwonderneming" is. Het aandeel Heijmans sloot 1,8 procent hoger.

Sif Holding eindigde 0,7 procent in het groen, nadat analisten van ABN AMRO er op wezen dat de onderneming een goede kans maakt om een opdracht te krijgen voor de levering van 30 monopiles aan het windmolenpark Deutsche Bucht, goed voor zoń 50 kiloton. De jaarcapaciteit van Sif ligt volgens ABN AMRO op 300 kiloton.

AMG Advanced Metallurgical Group deed na de sterke koersprestatie van de afgelopen dagen een stap terug en sloot 1,3 procent in het rood. Ordina gaf 1,8 procent prijs.

Het lokaal genoteerde Headfirst Source Group sleepte twee opdrachten binnen ter waarde van 5 miljoen euro. De opdrachten hebben een positieve invloed op de omzet- en margeontwikkeling van HeadFirst Source Group in 2017, meldde het concern. Het aandeel steeg 5,3 procent.

DPA Group steeg 0,3 procent, nadat het bedrijf meer winst en omzet realiseerde in 2016. De omzet van het bedrijf kwam 8,0 procent hoger uit op 125,6 miljoen euro. Autonoom was er sprake van een omzetgroei van 5 procent bij een gelijk gebleven productiviteit. DPA verwacht de posities in het merendeel van haar markten in 2017 opnieuw te versterken en gaf aan goed gepositioneerd te zijn om in te spelen op de effecten van het aanhoudende groeiherstel van de Nederlandse economie op de arbeidsmarkt en de digitaliseringen een veranderende wetgeving. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.369,78 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94