Damrak start licht hoger aan handelsdag

Redactie ABM Financial News - 7 maart 2017, 08:11

Beurzen lassen adempauze in.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street gaf maandagavond licht terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend dicht bij huis blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsweek nog met een licht verlies, nadat de index de afgelopen week nog afsloot op een recordstand.

Wall Street koerste maandag op een nieuwsluwe handelsdag licht lager. Beleggers worden momenteel met name in beslag genomen door het rentebeleid van de Federal Reserve. Volgens de FedWatch tool van CME Group wordt de kans op een renteverhoging volgende week op meer dan 86 procent ingeschat. De Federal Reserve kijkt voor zijn rentebeleid met name naar de inflatie, die is opgelopen naar de doelstelling van een kerninflatie van twee procent, en de arbeidsmarkt, waar volgens de Fed sprake is van bijna volledige werkgelegenheid. Het enige obstakel voor een renteverhoging is volgens marktanalisten dan ook een tegenvallend banenrapport vrijdag. Economen gepolst door persbureau Reuters rekenen op een toename van het aantal banen in februari van 186.000.

Marktstrateeg Jeremy Klein van FBN Securities relativeerde echter de impact van het komende rentebesluit op de financiële markten. “Zolang de rente dit jaar niet meer dan drie keer wordt verhoogd, zal de markt daar ontspannen mee om gaan”, aldus Klein.

De valutamarkten reageren vooralsnog in ieder geval kalm op de Amerikaanse rentevooruitzichten. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0589, vrijwel gelijk aan de stand die op de borden stond bij het sluiten van de Europese markten. Ook de olieprijzen kwamen per saldo amper in beweging en de Amerikaanse april-future op een vat ruwe olie noteerde vanochtend op 53,11 dollar.

In Azië zag de Australische centrale bank vanochtend geen aanleiding om de economie verder te stimuleren door een renteverlaging. De gouverneur van de Reserve Bank of Australia Philip Lowe meldde dat "de verbetering van de wereldeconomie heeft bijgedragen aan hogere grondstoffenprijzen, waardoor het nationale inkomen van Australië een belangrijke impuls heeft gekregen". De rente bleef onveranderd op het historisch lage tarief van 1,5 procent en de Australische dollar steeg direct in waarde. De All Ordinaries index in Sydney bewoog in lijn  met de andere Aziatische hoofdbeurzen in een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van maandag.

Ook vandaag is de macro-economische agenda karig gevuld. Beleggers kijken vooral uit naar de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal. 

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders daalden in januari met 7,4 procent op maandbasis. De binnenlandse orders lagen 10,5 procent lager en de buitenlandse orders liepen met 4,9 procent af. De verwachting lag op een daling met 2,5 procent op maandbasis.

Op jaarbasis was echter nog wel sprake van een stijging van de Duitse fabrieksorders met 5,1 procent.

Bedrijfsnieuws

TKH Group heeft in het vierde kwartaal hogere resultaten behaald, terwijl de orderinstroom voor machines die banden produceren herstel lieten zien. TKH zei dat de stijging van het bedrijfsresultaat vooral gedragen werd door onderdeel Industrial Solutions, waar TKH's belangrijke bandenbouwmachines toe behoren. Volgens het Haaksbergse concern was er herstel zichtbaar in de orderinstroom van deze activiteiten naar 89 miljoen euro in het vierde kwartaal. TKH ziet dit jaar een "betere uitgangspositie voor groei in 2017 ten opzichte van een jaar geleden". 

DPA rapporteerde meer winst en omzet over 2016. De omzet van het bedrijf kwam 8,0 procent hoger uit op 125,6 miljoen euro. Autonoom was er sprake van een omzetgroei van 5 procent bij een gelijk gebleven productiviteit. DPA verwacht de posities in het merendeel van haar markten in 2017 opnieuw te versterken en zegt goed gepositioneerd te zijn om in te spelen op de effecten van het aanhoudende groeiherstel van de Nederlandse economie op de arbeidsmarkt en de digitaliseringen een veranderende wetgeving.

Talpa kocht maandag op de beurs 874.692 certificaten van aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,497 euro per aandeel bij. Door de aankopen steeg het belang van Talpa in TMG van 21,43 naar 23,31 procent.

Bestuurders Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp van Telegraaf Media Groep gaan de door de raad van commissarissen opgelegde schorsing bij de rechter aanvechten. Dit schreef Het Financieel Dagblad maandag op basis van bronnen. 

Heijmans bereikte een akkoord met de Oostenrijkse bouwer PORR over een verkoop van het Duitse Oevermann aan het Duitse onderdeel van PORR. Met de verkoop is een bedrag in contanten van 60 miljoen euro gemoeid, wat voor Heijmans zal resulteren in een transactieresultaat van circa 15 miljoen euro. Analist Tijs Hollestelle van ING sprak tegenover ABM Financial News van een goede prijs.

TomTom zal navigatiecomponenten gaan leveren voor een nieuwe serie Peugeots. Financiële details bleven achterwege. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,3 procent naar 2.375,31 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.954,34 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 5.849,17 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74