Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Redactie ABM Financial News - 7 maart 2017, 07:10

Economische groeicijfers eurozone belangrijkste agendapunt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 30 punten voor de Duitse DAX, een plus van 19 punten voor de Franse CAC 40 en een hoger opening van 19 punten voor de Britse FTSE 100.

Beleggers richten zich vanaf vandaag naar verwachting op economische groeicijfers uit de eurozone en later in de week uit Japan, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de ontwikkelingen in de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Europese beurzen sloten maandag in het rood. Beleggers kregen een aantal negatieve onderwerpen te verwerken. China verlaagde afgelopen weekend de eigen groeiverwachting naar circa 6,5 procent, waar Beijing eerder nog mikte op een groei van het bruto binnenlands product van 6,5 tot 7,0 procent. Ook Noord-Korea drukte op de aandelenbeurzen, nadat Pyongyang in de nacht van zondag op maandag vier ballistische raketten lanceerde.

Ook de politieke situatie in Frankrijk blijft in aanloop naar de verkiezingen de markten beheersen. De voormalig premier Alain Juppé liet weten niet beschikbaar te zijn voor het presidentschap, wat CEO Paresh Davdra van RationalFX een "drastische wending" noemde.

Econoom Anna Stupnytska van Fidelity International acht de kans op een onverwachte overwinning van Marine Le Pen van Front National evenwel klein, gesteund door de resultaten uit de laatste eurobarometer-enquête dat 68 procent van de Franse bevolking de euro wil behouden. "Gezien de peilingen kan Le Pen wel de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen, maar daarin legt ze het waarschijnlijk af tegen ofwel François Fillon, ofwel Emmanuel Macron."

Mocht Le Pen onverhoopt alsnog als winnaar uit de bus komen, dan zal dit volgens de econoom van Fidelity "de euro en de spreads op Franse staatsobligaties het meest treffen, terwijl de Franse aandelenmarkt geïsoleerder kan worden".

De macro-economische kalender bevatte weinig houvast. De Griekse economie kromp in het vierde kwartaal van 2016 met 1,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal, flink meer dan de aanvankelijk gerapporteerde krimp van 0,4 procent. Op jaarbasis bedroeg de krimp 1,1 procent, tegen de eerder gerapporteerde groei van 0,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank kondigde dit weekend aan om met een aandelenuitgifte 8 miljard euro op te halen. Verder zal de bank het verkoopproces rondom Postbank stopzetten en de activiteiten weer herintegreren. Ook zal de Duitse bank een minderheidsbelang in de vermogensbeheertak van de hand doen door middel van een beursgang in de komende twee jaar en andere activiteiten desinvesteren. Dit moet nog eens zo'n 2 miljard euro opleveren. Het aandeel Deutsche Bank kelderde 7,8 procent.

Ook andere Europese financials stonden maandag onder druk, met een min van 1,9 procent voor het Britse Barclays, een daling van 1,0 procent voor het Franse BNP Paribas en 0,4 procent voor het Duitse Commerzbank. In Amsterdam daalde ING Groep 0,7 procent en in Brussel gaf KBC Groep 0,9 procent prijs.

Standard Life en Aberdeen Asset Management bereikten overeenstemming over een fusie. Met de combinatie ontstaat één van de grootste vermogensbeheerders van het Verenigd Koninkrijk met een waarde van meer dan 11 miljard pond. Standard Life steeg 5,7 procent en Aberdeen Asset Management won 4,2 procent.

PSA Peugeot-Citroën steeg 2,7 procent, nadat de Franse autoproducent bekendmaakte overeenstemming bereikt te hebben over de overname van Opel en Vauxhall van General Motors. GM's financiële Europese activiteiten zullen door PSA en BNP Paribas gemeenschappelijk worden overgenomen voor circa 900 miljoen euro.

Mijnbouwers noteerden lager, nadat China zijn economische groeiverwachtingen voor 2017 neerwaarts bijstelde naar een groei van circa 6,5 procent. Anglo American daalde 2,7 procent, Fresnillo verloor 1,5 procent en Rio Tinto leverde 2,1 procent in.

De lagere olieprijzen drukten op olie-gerelateerde waarden. Het Britse BP daalde 0,3 procent en Royal Dutch Shell gaf 0,2 procent prijs. Total verloor 0,1 procent.

Informa zag over 2016 de omzet en het resultaat stijgen en liet onder aan de streep weer zwarte cijfers zien. Over het gehele boekjaar werd door de Britse uitgever een nettowinst behaald van 308,5 miljoen pond. In 2015 stond er nog een nettoverlies in de boeken van 135,0 miljoen pond.

Euro STOXX 50          3.387,99 (+0,5%)

STOXX Europe 600         373,27 (-0,5%)

DAX                   11.958,40 (-0,6%)

CAC 40                 4.972,19 (-0,5%)

FTSE 100               7.350,12 (-0,3%)

SMI                    8.664,80 (-0,1%)

AEX                      503,65 (-0,4%)

BEL 20                 3.687,06 (-0,4%)

FTSE MIB              19.449,85 (-1,1%)

IBEX 35                9.804,10 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag na een rustige handelsdag iets lager.

Op macro-economisch vlak stonden enkel de Amerikaanse fabrieksorders geagendeerd. De fabrieksorders stegen op maandbasis in januari met 1,2 procent. Er was gerekend op een stijging met 1,0 procent. In december was sprake van een stijging met 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

General Motors kondigde aan om Opel en Vauxhall te verkopen aan PSA Peugeot-Citroën voor 1,3 miljard euro. De financiële activiteiten van GM zullen worden overgenomen door Peugeot en BNP Paribas gezamenlijk, voor ongeveer 900 miljoen euro. Het aandeel General Motors daalde 0,8 procent.

Delta Air Lines verlaagde de verwachtingen voor het lopende eerste kwartaal, als gevolg van onder meer hogere brandstofkosten. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de gemiddelde omzet per passagier dit kwartaal op hetzelfde niveau uit komt als een jaar eerder, waar Delta eerder nog mikte op een stijging tot 2,0 procent. Het aandeel Delta Air Lines daalde 2,5 procent.

Bij een kippenboerderij die is aangesloten bij Tyson Foods in het Amerikaanse Tennessee is het eerste geval van vogelgriep in een jaar ontdekt. Dit bevestigden Tyson Foods, de overheid en functionarissen van het bedrijf zondag. Tyson Foods sloot 2,5 procent lager.

GoPro kelderde 7,9 procent, nadat Goldman Sachs het advies voor het aandeel verlaagde van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel neerwaarts bijstelde van 9,50 naar 6,00 dollar. Volgens de analisten kampt de maker van actiecamera's en drones met vele uitdagingen, waaronder de verzadigde markt voor actiecamera's, tegenvallende verkoopcijfers rond de Kerst en een teleurstellende stap naar de markt voor drones.

Beursnieuweling Snap Inc, het bedrijf achter de populaire foto-app Snapchat, liet maandag een veer met een verlies van 11,3 procent. Donderdag maakte het bedrijf zijn opwachting op Wall Street, wat een onthaal kreeg met een koerswinst van tientallen procenten.

S&P 500 index               2.375,31 (-0,3%)

Dow Jones index            20.954,34 (-0,2%)

Nasdaq Composite            5.849,17 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een verlies van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de Aziatische markten is de aandacht van Deutsche Bank naar de Amerikaanse banendata verschoven. De centrale bank van Australië liet de rente ongemoeid op 1,50 procent.

Nikkei 225                   19.348,98 (-0,2%)

Shanghai Composite            3.231,63 (-0,1%)

Hang Seng                    23.694,99 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0523. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0583 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0585 op de borden.

De euro won eerder deze week nog wat aan kracht op basis van het feit dat Marine Le Pen haar onschendbaarheid werd afgenomen, maar een advies van de zijde van valutastrateeg Kenji Yoshi van Mizuho luidde dinsdag de euro te laten voor wat deze is tot na de Franse presidentsverkiezingen.

En dat terwijl de inflatie in het eurogebied aantrekt en de discussie over tapering voedt. Aanstaande donderdag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit.

Yunosuke Ikeda, hoofd valutastrategie bij Nomura verwachtte dat er meer en meer longposties in de yen worden opgebouwd, terwijl het bij euro net andersom zal zijn. Zodra Le Pen buiten beeld blijkt, zal de yen in een vrije val terechtkomen, zo is de verwachting van Ikeda.

Voor deze week gaat de aandacht uiteraard uit naar de Amerikaanse banendata. Bij een goed rapport kan de dollar aantrekken, zeker als ook de uurlonen meer stijgen dan verwacht.

USD/JPY Yen   113,93

EUR/USD Euro  1,0523

EUR/JPY Yen   120,55

MACRO-AGENDA:

04:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)

08:00 Fabrieksorders - Januari (Dld)

10:00 Producentenprijzen - Januari (Ita)

11:00 Economische groei - Vierde kwartaal (eur)

14:30 Handelsbalans - Januari (VS)

21:00 Consumentenkrediet - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.