Beursblik: Draghi zorgt niet voor vuurwerk

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 15:47

Economen rekenen op pas op de plaats ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag met weinig vuurwerk komen, ondanks dat de inflatie in de eurozone duidelijk begint op te lopen. Dit is de verwachting van economen.

"Na de belofte in december om het opkoopprogramma tot het einde van dit jaar vol te houden, zal de bijeenkomst van de ECB deze week geen verrassingen brengen, zowel niet op het vlak van rentes als van het opkoopprogramma", aldus econoom Elwin de Groot van Rabobank.

Aangezien ook in de markt niet wordt gerekend op een aanpassing, zal de aandacht vooral liggen op de details, voegde De Groot daaraan toe.

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent. In januari liep de inflatie in de eurozone op naar 1,8 procent op jaarbasis. In december 2016 stegen de prijzen nog met 1,1 procent. De kerninflatie, dus exclusief volatiele prijzen van energie, kwam in januari uit op 1,1 procent, tegen 1,0 procent in december.

"Terug op het magische [niveau] van 2 procent", aldus econoom Carsten Brzeski van ING, die dan ook vermoedt dat de haviken binnen het bestuur van de ECB hun kans schoon zien om steeds meer druk uit te oefenen om te 'taperen'.

Voorzitter Mario Draghi nam deze haviken al de wind uit de zeilen door medio januari bij het rentebesluit te zeggen dat het vooral basiseffecten, zoals de hogere energieprijzen, waren die hieraan ten grondslag lagen. "Er is geen bewijs dat er een overtuigende opwaartse trend is in de onderliggende inflatie", aldus de centraal bankier.

Rabobank denkt dat Draghi dergelijke woorden zal herhalen en dat het nog te vroeg is voor de ECB om daadwerkelijk een positievere kijk met de markt te delen.

Brzeski denkt dat ook de haviken momenteel geen nieuwe onzekerheid te markt willen inhelpen, met het oog op twee belangrijke verkiezingen in de eurozone.

"Daarom verwachten we geen actie deze week tijdens de bijeenkomst van de ECB, maar wat verzachtende retoriek", zo voorziet de econoom van ING.

In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent.

De ECB komt donderdag rond lunchtijd met het rente

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen hoger gesloten

Duits macrocijfer goed voor sentiment.

47 minuten geleden - Lees verder

Kwartaalresultaten ASMI aan bovenkant verwachtingen

Omzet tweede jaarhelft hoger dan in eerste zes maanden.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak hoger gesloten

Flinke stroom aan kwartaalcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op rentebesluit Federal Reserve.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.