Beursupdate: Damrak werkt verlies weg

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 10:57

Boskalis onderuit na jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs vond vanochtend de weg omhoog. De AEX won 0,1 procent op 503,50 punten, terwijl de AMX 0,3 procent steeg en de AScX juist 0,2 procent prijsgaf. 

"De beurzen noteren lager op vrij beperkte volumes en weinig richtinggevende macro-data", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Volgens Van Eerden wordt er nu vooral op aandelenniveau gekeken, waarbij de koersdaling van Boskalis opviel na publicatie van de jaarcijfers. Ook noemde de vermogensbeheerder de koersstijging van Air France-KLM na goede vervoerscijfers. 

De vermogensbeheerder merkte op dat vooral politieke ontwikkelingen de beurzen momenteel in beweging zetten, maar er bestaat vooralsnog geen aanleiding tot een massale verkoop van aandelen. Van Eerden verwacht dat een mogelijke uitbraak dan ook naar boven zal zijn in plaats van naar beneden. 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de Duitse industriële productie. De Duitse industrie produceerde in januari meer dan in december. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, steeg in januari met 2,8 procent op maandbasis, na een opwaarts bijgestelde krimp van 2,4 procent in december. Geraadpleegde economen mikten op een stijging van de productie in januari met 2,5 procent op maandbasis.

In Amerika staan de wekelijkse olievoorraden geagendeerd en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, hetgeen een indicatie geeft van wat de markt op vrijdag kan verwachten van het officiële overheidscijfer. 

Nabeurs komt Altice met de resultaten over het afgelopen jaar. 

Olie noteerde woensdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 52,72 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,63 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0555. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0568 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0584 op de borden. 

Stijgers en dalers 

In de AEX koersten 10 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ING Groep dat 1,8 procent steeg. Verder werd Altice in aanloop naar de jaarcijfers later vandaag 1,4 procent meer waard en won ArcelorMittal 1,2 procent. 

Boskalis gaf 7,0 procent prijs, na publicatie van de cijfers over het afgelopen jaar. De resultaten van de onderneming stonden in het afgelopen jaar flink onder druk. De maritieme dienstverlener voorziet daarnaast geen spoedig herstel van de offshore markt en verlaagde het dividend flink. Boskalis stelt een dividend voor van 1,00 euro per aandeel, flink minder dan de 1,60 euro per aandeel over 2015. ING noemde de cijfers in lijn met de verwachting, terwijl NIBC sprak van sterke resultaten. Volgens Edwin de Jong van NIBC presteerde de divisie Dredging zwakker dan verwacht, maar Offshore Energy juist boven de verwachting. 

Ahold Delhaize verloor 1,1 procent en ook KPN kon met een min van 1,1 procent niet in het groen komen. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor het telecombedrijf van 3,60 naar 3,50 euro. KPN werd daarnaast van de favorietenlijst gehaald. De Amerikaanse zakenbank werd terughoudender over de zakelijke activiteiten van KPN, maar blijft vertrouwen houden in de groeiverwachtingen voor de consumententak. De analisten van Goldman Sachs merkten op dat het telecombedrijf met de huidige groei binnen vaste lijnen 2 procent beter presteert dan sectorgenoten en dat de verwachte prijsstijgingen bij Vodafone en Liberty Global KPN ook in de kaart zullen spelen. 

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen na publicatie van de vervoerscijfers over februari. De luchtvaartgroep vervoerde iets meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Het aandeel steeg met 4,6 procent. Verder werden ASM International en BE Semiconductor Industries tot 2,7 procent meer waard. 

IMCD moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,5 procent. Het bedrijf wist beleggers niet te overtuigen met de jaarcijfers. IMCD boekte in 2016 een hogere omzet en winst en voldeed daarmee aan de eigen verwachtingen. Overnames stuwden de omzet, waarbij activiteiten in Europa, Midden-Oosten en Afrika goed waren voor het leeuwendeel van de omzet. Marktvorsers van Berenberg spraken van een sterke vrije kasstroom, die met 18 procent toenam tot 140 miljoen euro.

Verder koersten het volatiele OCI en Vastned tot 1,2 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 1,0 procent, terwijl Probiodrug 1,9 procent inleverde. 

Het lokaal genoteerde Esperite steeg 3,7 procent, na het verkrijgen van externe financiering ter waarde van 9 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94