Damrak eindigt rustige handelsdag vlak

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 18:04

Boskalis levert in na jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag vlak gesloten. De AEX index zakte 0,03 procent tot 502,80 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen. Voor de AScX resteerde een plus van 0,1 procent.

"Het was een zeer rustige dag", zei portefeuillemanager Christopher Ho van Mint Tower Capital, met een vlakke opening en een vlak slot.

De meest opvallende beweging op de Amsterdamse beurs kwam van Boskalis, dat 10 procent verloor bij de publicatie van jaarcijfers, hoewel het bedrijf al eerder een winstwaarschuwing had afgegeven. Het aandeel beperkte de verliezen in de loop van de dag. Air France-KLM won flink na goede vervoerscijfers.

De AEX-index eindigde vlak, nadat rond het middaguur een dieptepunt op 501,00 punten was aangetikt.

's Middags was een sterker dan verwacht Amerikaanse banenrapport van ADP het opvallendste nieuws. Het aantal banen in de Verenigde Staten bleek in februari harder dan voorzien te zijn gegroeid, met 298.000 banen, volgens cijfers van Automatic Data Processing. Verwacht was een groei van 188.000 banen. Het rapport is een eerste indicatie voor het overheidsrapport over de werkgelegenheid dat vrijdag bekend wordt gemaakt, dat wordt gezien als indicatie voor het tempo waarin de Fed dit jaar de rente wil verhogen.

Ho zag naar aanleiding van dat cijfer een analistenrapport langskomen dat de Federal Reserve mogelijk harder op de rem zal trappen, met meer renteverhogingen in de loop van dit jaar, wanneer ook het officiële banenrapport vrijdag zo sterk uitvalt.  

Olie noteerde woensdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent op 52,62 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 55,46 dollar. 

De olieprijs veerde in de namiddag even op maar bleef in de min staan voor de dag, na de publicatie va de wekelijkse olievoorraden in Verenigde Staten, die afgelopen week sterker dan verwacht bleken te zijn gestegen, met 8,2 miljoen vaten. Economen rekenden op een toename van 1,7 miljoen vaten ruwe olie.  

Eerder woensdag bleek dat de Duitse industrie in januari 2,8 meer produceerde dan in december, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, wat iets sterker was dan verwacht, na een opwaarts bijgestelde krimp van 2,4 procent in december.

Nabeurs komt Altice met de resultaten over het afgelopen jaar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0548. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0568 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0584 op de borden. 

Stijgers en dalers 

In de AEX eindigden 10 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ING Groep dat 1,6 procent steeg. Verder werd Altice in aanloop naar de jaarcijfers nabeurs 1,5 procent meer waard. Biotechbedrijf Galapagos won 1,1 procent. 

Onderaan de lijst gaf Boskalis 3,9 procent prijs, na publicatie van de jaarcijfers. Na een eerdere winstwaarschuwing voorziet de maritieme dienstverlener geen spoedig herstel van de offshoremarkt. Het dividend werd verlaagd tot 1,00 euro per aandeel, van 1,60 euro over 2015. ING noemde de cijfers in lijn met de verwachting, terwijl NIBC zelfs sprak van sterke resultaten. Volgens Christopher Ho was er geen evidente reden voor de sterke koersdaling van 10 procent eerder op de dag en ook geen duidelijke commentaren van het management tijdens de presentatie waardoor het aandeel herstelde. 

Ook KPN kon met een min van 0,8 procent niet in het groen komen. Goldman Sachs haalde KPN van de favorietenlijst en verlaagde het koersdoel voor het telecombedrijf van 3,60 naar 3,50 euro. De Amerikaanse zakenbank is terughoudender over de zakelijke activiteiten van KPN, maar blijft positief over de groeiverwachtingen voor de consumententak. De vastelijntelefonie van KPN presteert beter dan de sector en de verwachte prijsstijgingen bij Vodafone en Liberty Global zullen KPN ook in de kaart spelen, volgens de analisten van Goldman. 

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen na publicatie van de vervoerscijfers over februari. De luchtvaartgroep vervoerde iets meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Het aandeel steeg met 4,6 procent. 

Verder werden halfgeleiderfabrikanten ASM International en BE Semiconductor Industries beide ruim 2 procent meer waard. 

IMCD moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,7 procent. Het bedrijf boekte in 2016 een hogere omzet, dankzij overnames, en ook meer winst, maar kon beleggers niet overtuigen. Marktvorsers van Berenberg spraken van een sterke vrije kasstroom, die met 18 procent toenam tot 140 miljoen euro.

Verder sloot het volatiele OCI 2,0 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen steeg alleen Kendrion met meer dan 2 procent, terwijl Wessanen, KAS Bank en Beter Bed ongeveer een procent inleverden. 

Het lokaal genoteerde Esperite steeg 1,6 procent, na het verkrijgen van externe financiering ter waarde van 9 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.366,72 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent in het rood en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71