Iets lagere opening Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 08:22

Nog steeds lage volumes volgens Indexus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een iets lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent lager op 502,95 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht een lagere opening van de Europese beurzen, waarbij er weinig richtinggevende macro-data op de agenda staan en de volumes "opvallend" laag zijn. De markt kijkt volgens Schutte met name uit naar donderdag, wanneer de Europese Centrale Bank met het rentebesluit komt. "Beleggers hopen signalen te krijgen naar het toekomstige beleid van de ECB en de plannen omtrent de programma's van kwantitatieve verruiming."

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de Duitse industriële productie en de Franse handelsbalans over januari. In Amerika staan de wekelijkse olievoorraden geagendeerd en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, hetgeen een indicatie geeft van wat de markt op vrijdag kan verwachten van het overheidscijfer. 

Nabeurs komt Altice met de resultaten over het afgelopen jaar. 

Wall Street sloot dinsdag in het rood, waarbij vooral de sectoren energie en telecom het moeilijk hadden. Beleggers nemen volgens marktvorsers een afwachtende houding aan in aanloop naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse regering dat vrijdag wordt gepubliceerd, de vergadering van de Europese Centrale Bank en van de Federal Reserve volgende week. De markt prijst een kans van ruim 90 procent in dat de Fed volgende week de rente verhoogt.

Vanochtend bleek dat de Chinese export in februari in een lager tempo is gestegen, terwijl de import juist enorm hoger uitviel. Gerekend in de eigen valuta, steeg de export in februari met 4,2 procent op jaarbasis. In januari was hier nog sprake van een stijging met 15,9 procent. De import steeg met liefst 44,7 procent tegen 25,2 procent in januari. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 60,36 miljard yuan tegen 354,53 miljard yuan in januari. 

In Japan groeide de economie in het vierde kwartaal van 2016 in een hoger tempo dan aanvankelijk gedacht. Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 1,2 procent. De eerste meting meldde een groei van 1,0 procent. 

Olie noteerde woensdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 52,85 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 55,68 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0567. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0568 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0584 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Dinsdag was er opnieuw nieuws over Telegraaf Media Groep. De centrale ondernemingsraad van het bedrijf gaat in beroep tegen het besluit van de raad van commissarissen om het overnamebod van Mediahuis aan te bevelen aan de aandeelhouders van de vennootschap. De ondernemersraad wil dat de RvC zich houdt aan de belofte, dat potentiële bieders een gelijk speelveld zouden krijgen, en schreef daarover vorige week een brief aan de commissarissen.

Bovendien liet Talpa weten naar de rechter te zijn gestapt om te protesteren tegen de gang van zaken bij TMG nu het beursfonds heeft ingestemd met een lager bod van de Belgische rivaal Mediahuis in een consortium met de familie Van Puijenbroek. Talpa wil dat de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof het beleid en de gang van zaken bij TMG laat onderzoeken en per direct een onafhankelijk commissaris benoemt met verstrekkende bevoegdheden.

DSM en zijn Duitse concurrent Evonik gaan een fabriek opzetten voor het winnen van omega 3 vetzuren uit algen, wat een alternatief voedingssupplement moet gaan produceren voor kweekvis. DSM steekt met de Duitsers 200 miljoen dollar in de bouw van de fabriek.

Boskalis kwam met de cijfers over het afgelopen jaar. De resultaten van de onderneming stonden in het afgelopen jaar flink onder druk. De maritieme dienstverlener voorziet daarnaast geen spoedig herstel van de offshore markt en verlaagde het dividend flink. Boskalis stelt een dividend voor van 1,00 euro per aandeel, flink minder dan de 1,60 euro per aandeel over 2015.

Air France-KLM heeft in februari fractioneel meer passagiers vervoerd, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. 

IMCD boekte in 2016 een hogere omzet en winst en voldeed daarmee aan de eigen verwachtingen. Overnames stuwden de omzet, waarbij activiteiten in Europa, Midden-Oosten en Afrika goed waren voor het leeuwendeel van de omzet. 

TomTom gaat kaarten leveren voor het Drive Me-programma van Volvo, zo werd verder bekend. Financiële details werden niet genoemd.

Esperite heeft zich verzekerd van maximaal 9 miljoen euro aan externe financiering middels de uitgifte van converteerbare obligaties en warrants. De totale investering kan oplopen tot 13 miljoen euro en dient ter ondersteuning van de commerciële activiteiten en de ontwikkeling van innovatieve technologieën.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,3 procent tot 2.368,38 punten. De Dow Jones index zakte 0,1 procent tot 20.924,35 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 5.833,93 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Barclays verhoogt koersdoel TomTom

Koersdoel naar 6,75 euro.

19 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NSI bezig met herstel

Winst per aandeel en huuropbrengsten boven verwachting.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: S&P verlaagt koersdoel voor AkzoNobel

Koersdoel omlaag naar 80 euro.

26 minuten geleden - Lees verder

Interesse Shell voor overname Equis Energy - media

Ook Japanse Softbank onder potentiele bieders.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Intertrust sterk afgewaardeerd na waarschuwing

Deutsche Bank voorzag bescheidener verlies.

32 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93