Update2: PPG jaagt mogelijk op AkzoNobel - media

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 21:00

Gedeeltelijke overname zou ook mogelijkheid zijn.

(ABM FN-Dow Jones) PPG Industries onderzoekt of een overname van AkzoNobel haalbaar is. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen.

Het Amerikaanse PPG zou samen met adviseurs werken aan een plan om AkzoNobel deels of in zijn geheel over te nemen.

PPG heeft een marktkapitalisatie van 28 miljard dollar, nadat het aandeel vandaag al bijna 7 procent steeg. AkzoNobel, dat in Amsterdam 0,2 procent won, is goed voor ruim 16 miljard euro. De zogenoemde American Depositary Receipt van AkzoNobel steeg vanavond echter bijna 12 procent. Samengevoegd zou een wereldwijd leidende speler in specialty chemicals ontstaan.

De sector heeft de afgelopen periode al de nodige consolidatie gekend. In 2013 verkocht AkzoNobel de Amerikaanse activiteiten op het vlak van decoratieve verven juist voor 1,05 miljard dollar aan datzelfde PPG.

Analist Corne van Zeijl van Actiam meent dat de twee verfgiganten "relatief weinig overlap" hebben. Dit betekent volgens Van Zeijl echter ook dat de synergievoordelen "beperkt" zullen zijn.

PPG haalt ruim de helft van zijn omzet in Amerika, 29 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en 17 procent in Azië, aldus Van Zeijl. Uit een presentatie van AkzoNobel blijkt dat de Nederlanders 46 procent van de omzet in Europa haalt, 25 procent in Azië en 26 procent in de Amerika's, waarvan 15 procent in Noord-Amerika.

Verder zei de analist van Actiam het "jammer" te vinden dat AkzoNobel de onderliggende partij zal zijn, zeker omdat het management van de Nederlandse onderneming de afgelopen periode juist goede vooruitgang boekte. Wel kampt AkzoNobel nog altijd met een "pensioenprobleem", maar dat wordt wel steeds kleiner, aldus Van Zeijl.

Bij de laatste cijfers merkte AkzoNobel nog op de ingezette groei uit 2016 dit jaar een vervolg te willen geven door autonome vooruitgang en overnames.

"De in december [2016] afgeronde acquisitie van de divisie Industrial Coatings van BASF heeft aangetoond hoe succesvol we met overnames kunnen zijn", zei CEO Ton Büchner. "We hebben uiteindelijk 425 miljoen euro betaald voor een onderdeel met een jaaromzet van circa 280 miljoen euro. Dat is een uitermate aantrekkelijk multiple", aldus de topman.

Een woordvoerder van AkzoNobel liet woensdagavond in een reactie tegen ABM Financial News weten dat het concern nooit in gaat op marktgeruchten en daarom ook nu geen commentaar geeft. 

Update: om reactie AkzoNobel toe te voegen.

Update2: om analistencommentaar, meer informatie en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,70 0,36% 0,28 77,42