Update: Boskalis boekt lagere bedrijfsresultaat

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 08:38

Maritiem dienstverlener ziet geen spoedig herstel offshore markt en verlaagt dividend flink.

(ABM FN-Dow Jones) Boskalis heeft in 2016 een lager bedrijfsresultaat geboekt op een eveneens lagere omzet en besloot om het dividend flink te verlagen. Dit meldde de maritieme dienstverlener woensdag voorbeurs met de publicatie van de jaarcijfers.

CEO Peter Berdowski vatte het afgelopen boekjaar samen als een jaar van extreme overgang, waarbij het concern meer en meer geconfronteerd werd met de realiteit van de huidige marktomstandigheden, met name in de offshore markt. Berdowski stelde geen spoedig herstel van de offshore markt te verwachten. "Maar ook kijken wij nadrukkelijk naar mogelijkheden die juist deze markt ons biedt voor het versterken van het bedrijf voor de middellange termijn, wanneer de offshore markt weer zal aantrekken. Zo biedt de voorliggende periode een boeiende, uitdagende mix van aanscherpen en uitbouwen", aldus Berdowski.

Hoewel de maritiem dienstverlener pas later op de dag de strategie voor de periode 2017 - 2019 presenteert meldde Berdowski dat bij de opmerking "de mogelijkheden die juist deze markt biedt" onder andere gedacht moet worden aan assets die door sectorgenoten worden aangeboden, "aangezien ook zij onder druk staan vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden", aldus Berdwoski.

Hoewel Boskalis geen spoedig herstel voorziet op de offshore markt verwacht Berdowski wel dat in de loop van 2020 het herstel zal gaan inzetten. De bestuurder voorziet daarbij met name kansen in shallow water projecten in onder andere het Midden-Oosten en de Noordzee.

Boskalis boekte in 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 660,5 miljoen euro, in vergelijking tot 884,7 miljoen euro een jaar eerder. De analistenconsensus wees vooraf op een bedrijfsresultaat van 590,0 miljoen euro. Drie vooraf geraadpleegde analisten mikten op een bedrijfsresultaat van 590 miljoen euro.

Onder de streep daalde de nettowinst voor eenmalige lasten van 440,2 miljoen euro vorig jaar, naar 276,4 miljoen in 2015. Na aftrek van non-cash impairmentlasten ter omvang van 840 miljoen euro leed het concern een nettoverlies van 564 miljoen euro.

De omzet liep daarbij terug van 3,2 miljard naar 2,6 miljard euro. Hier mikten analisten op 2,5 miljard euro.  

Het orderboek noteerde eind 2016 op 2,9 miljard euro, versus 2,5 miljard euro eind 2015 en 2,9 miljard ultimo september 2016.

Boskalis stelt een dividend voor van 1,00 euro per aandeel, flink minder dan de 1,60 euro per aandeel over 2015.

Outlook 

"Het marktbeeld voor komend jaar zal in het teken staan van aanhoudend lagere werkvolumes en druk op de bezetting en marges", aldus Boskalis. Daarbij voorziet de maritiem dienstverlener bij de divisie Dredging & Inland Infra voor de korte termijn een redelijk werkvolume in de markt.

Wat de divisie Offshore Energy betreft zijn de vooruitzichten volgens Boskalis voor 2017 minder gunstig. "Met het afronden van een aantal lange termijn contracten uit voorgaande jaren en het voltooien van een aantal grote offshore windparkprojecten zal de omzet afnemen en meer afhankelijk zijn van de spotmarkt, waar de druk op marges aan blijft houden", aldus Boskalis.

Bij de Towage activiteiten is sprake van relatief stabiele marktvolumes, "maar ook hier is de concurrentie bij met name terminal services toegenomen", voegde het bedrijf toe.

Vanwege het projectmatige karakter van een significant deel van de activiteiten en de onzekere marktomstandigheden doet het concern geen concrete kwantitatieve uitspraak over de verwachte resultaten in het huidige boekjaar.

In 2017 is Boskalis van plan circa 250 miljoen euro te investeren, exclusief overnames.

Het aandeel Boskalis sloot dinsdag op een rood Damrak vlak op 34,54 euro.

Update: om toelichting CEO Peter Berdowski toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Handelsoverschot eurozone lager in juni

Overschot ruim 26 miljard euro.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst in het rood

Boskalis vindt toch weg omhoog na halfjaarcijfers.

28 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen eurozone stijgen in stabiel tempo

Inflatie in juli op 1,3 procent.

32 minuten geleden - Lees verder

Britse detailhandel zet meer om

Stijging wel licht onder verwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Aegon gaat samenwerking aan met Funding Circle

Verzekeraar gaat voor 160 miljoen pond leningen verstrekken aan Britse mkb.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BOSKALIS... toevoegen aan uw watchlist 29,63 1,06% 0,31 29,32