Vastned verkoopt Turkse panden

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 18:53

Winkelvastgoedfonds focust op vijf Europese steden.

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft zijn Turkse onderdeel verkocht voor een nog niet nader genoemd bedrag en wil zich richten op groei in de vijf Europese steden Amsterdam, Antwerpen, Parijs, Barcelona en Madrid. Dat blijkt uit een strategie-update die het vastgoedfonds woensdag publiceerde.

De opbrengst van de Turkse panden zal deels worden teruggegeven aan aandeelhouders door middel van een aandeleninkoop van 50 miljoen euro.

"De huidige geopolitieke, politieke en economische situatie in Turkije en de verwachting dat deze op de korte tot middellange termijn niet zal verbeteren maakt het minder aantrekkelijk voor retailers om in Istanboel aanwezig te zijn. Dit zal in de komende jaren de huren onder druk zetten", zei CEO Taco de Groot van Vastned. "Omdat de verkoop van deze portefeuille bijdraagt aan ons doel van het genereren van stabiele resultaten, zijn wij blij vandaag de verkoop van onze Turkse entiteit bekend te kunnen maken."

Het bedrijf rekent op een positief verkoopresultaat van 5,9 miljoen euro van de Turkse entiteit, die negen panden omvat.

Een deel van de opbrengst zal worden gebruikt om schuld af te lossen. Daarnaast gaat Vastned voor circa 50 miljoen euro aan aandelen inkopen, omdat het aandeel momenteel ruim onder de boekwaarde noteert. 

Vastned zal zich in zijn aankoopbeleid richten op uitbreiding van de bestaande portefeuilles in Amsterdam, Antwerpen, Madrid en Parijs. Daar wil het bedrijf ook retailvastgoed in Barcelona aan toevoegen. 

Dit zijn de vijf steden die retailers kiezen als zij uitbreiden, volgens De Groot, en waar zij willen blijven als zij zich terugtrekken uit bepaalde markten.

Daarnaast overweegt Vastned groeimogelijkheden in andere belangrijke steden zoals Utrecht en Gent, waar het bedrijf nu al actief is. 

De portefeuille wordt voortaan niet langer in drie maar in twee segmenten verdeeld. Het belangrijkste segment, de 'core city assets',  heeft momenteel een waarde van 1,14 miljard euro.

Al het andere winkelvastgoed komt terecht in de 'mixed retail locations'. Daaronder vallen de Belgische baanwinkels, supermarkten van goede kwaliteit, high street shops in kleinere steden als Arnhem en Mechelen en winkelcentra. Deze portefeuille heeft momenteel een waarde van 372 miljoen euro.

Vastned wil het aandeel van de core city assets laten stijgen van 75 procent nu naar meer dan 80 procent van het totaal. Daarvoor zal voor nog eens 100 miljoen euro aan mixed retail locations in Nederland worden verkocht.

Het bedrijf wil ook de schuldpositie verlagen. Een lagere schuld zorgt voor minder blootstelling aan renteontwikkelingen en draagt daarmee bij aan stabielere resultaten, redeneert het concern. De bandbreedte voor de loan-to-value wordt daartoe verbreed naar de onderkant, tot 35-45 procent, van 40-45 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

16 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

28 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

42 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

52 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VASTNED ... toevoegen aan uw watchlist 38,34 0,03% 0,01 38,33