Vermogensbeheerders leveren NIBC niets op

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2017, 15:21

Bank probeert klanten bij één of twee partijen onder te brengen.

(ABM FN-Dow Jones) NIBC heeft "best veel belangstelling" van partijen die de vermogensbeheerdiensten willen overnemen, maar er is geen sprake van een verkoopproces dat de bank geld oplevert. Dit zei bestuursvoorzitter Paulus de Wilt van NIBC woensdag.

De Haagse bank meldde eerder al te zullen stoppen met deze dienstverlening, omdat de benodigde investeringen om te voldoen aan regelgeving te groot zijn om de activiteiten rendabel te maken. De vermogensbeheerdiensten maakten deel uit van de activiteiten van het voormalige SNS Securities, dat NIBC overnam van SNS Bank.

Andere partijen die deze diensten aanbieden, willen graag hun schaal vergroten "want zij hebben dezelfde problemen als wij", aldus De Wilt.

Sinds de overname van SNS Securities treedt NIBC op als depotbank voor een vijftigtal onafhankelijke vermogensbeheerders, waarvoor de bank orders uitvoert en rapportages en administratieve taken verzorgt. Deze  klanten beheren de vermogens van zo'n 3.500 tot 4.000 consumenten.

NIBC is in gesprek met andere aanbieders om deze klanten op een goede manier onder te brengen bij één of twee partijen, waarbij de bank bereid is om bepaalde transitiekosten op zich te nemen. "Daar kunnen we die klanten niet mee opzadelen." 

Onlinebroker BinckBank zei vorige maand tegen ABM Financial News contact te hebben opgenomen met NIBC over de vermogensbeheerdiensten die de bank in de etalage had gezet. BinckBank is naar eigen zeggen marktleider op dit gebied, samen met private bank Theodoor Gilissen Bankiers, die eveneens belangstelling heeft getoond voor de NIBC-klanten.

Ook onlinebrokers Lynx en Degiro richten zich steeds meer op dienstverlening aan zelfstandige vermogensbeheerders. 

De Wilt noemde het jammer om te moeten stoppen met de activiteit, maar stelde dat dit onvermijdelijk is, gezien de investeringen die nodig zijn voor alle nieuwe regels. Als gevolg van de toegenomen transparantie stond ook de winstgevendheid van de vermogensbeheeractiviteiten recentelijk onder druk. Schaal is in deze tak van sport daardoor allesbepalend geworden. 

De markt veranderde sterk in de tweeënhalf jaar die de overname van SNS Securities in beslag nam. Bovendien kon de bank de business case pas maken nadat de overname een feit was. Daaruit rolde geen duurzaam verhaal. "We hebben niet voor niets een bedrag aan badwill meegekregen bij de overname", zei De Wilt. De bank kreeg een korting van 22 miljoen euro op de overnameprijs voor SNS Securities, vanwege de benodigde investeringen. 

NIBC kocht SNS Securities vooral voor het onderdeel dat aandelenkapitaal voor bedrijven ophaalt en obligatieleningen plaatst bij investeerders, inclusief de bijbehorende research. 

Met de uitbreiding van de klantenkring in deze kernactiviteit blijft de bank heel blij, benadrukte De Wilt. NIBC heeft sinds de overname eerst met alle nieuwe corporate klanten gesproken en gaat nu langs bij de investeerders, vertelde de bankier. 

De kruisbestuiving tussen Den Haag en Amsterdam levert de bank "veel energie" op, voegde financieel directeur Herman Dijkhuizen daaraan toe. Circa negentig medewerkers van het voormalige SNS Securities verhuizen binnenkort van het centrum van Amsterdam naar een vleugel van het voormalige RBS-kantoor aan de Zuidas. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SNS REAAL toevoegen aan uw watchlist 0,84 -3,45% -0,03 0,84