AkzoNobel geeft Damrak kleur

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 17:54

Zwaargewicht Shell houdt winsten beperkt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten, ondanks een verlies voor zwaargewicht Royal Dutch Shell. De AEX index steeg 1,0 procent naar 507,74 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,2 procent.

AkzoNobel liet daarentegen een flinke stijging zien, nadat de Amerikaanse sectorgenoot PPG interesse toonde in een eventuele combinatie van beide concerns. "Dat was behoorlijk onverwacht en Akzo heeft de index flink opgetrokken, terwijl ook DSM in zijn slipstream steeg", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus.

Belangrijkste aandachtspunt was donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij zoals verwacht de rente ongewijzigd bleef. In een toelichting zei voorzitter Mario Draghi dat het herstel in de eurozone aan kracht lijkt te winnen, maar desalniettemin blijft stimulering nodig. "Draghi heeft de eerdere voorzichtige teksten wat losgelaten en was positiever", zei Schutte. "Rentes op de obligatiemarkten gingen omhoog, waar rentegevoelige aandelen van banken en verzekeraars op reageerden."

Over de recent opgelopen inflatie zei Draghi dat de inflatiedruk onderliggend beperkt bleef. "Ten aanzien van de inflatievooruitzichten, hebben we nog geen enkele significante ontwikkeling op het loonfront gezien", voegde de bankier daaraan toe.

Olieprijzen daalden donderdag verder, alhoewel er een kleine opleving leek plaats te vinden gedurende de ochtend. De daling werd woensdagavond ingezet, in reactie op de toegenomen Amerikaanse olievoorraden. Kenners zeiden dat veel partijen scheef zaten met hun longposities. Shell was een grote daler op het Damrak als gevolg van de lagere olieprijzen, maar ook toeleveranciers zoals SBM Offshore en Vopak verloren terrein.

Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,3 procent op 49,14 dollar, terwijl een mei-future Brent 2,1 procent lager bewoog op 52.01 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0581. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0543 op de borden.

Vrijdag staat het maandelijkse banenrapport in Amerika op het programma. "Normaal gesproken is februari een wat zwakkere maand vanwege weersinvloeden, maar dat viel dit jaar wel mee. Daarom kan het aantal banen iets hoger uitkomen dan gedacht, maar het zal niet veel invloed hebben verwacht ik. Helemaal nadat Yellen al aangaf wat de bedoeling is bij het rentebesluit", zei Schutte van Indexus.

De beleggingsadviseur verwees hiermee naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week woensdag. Voorzitter Janet Yellen heeft reeds aangegeven dat het waarschijnlijk is dat de rente wordt verhoogd en in de markt lijkt dit al volledig te zijn ingeprijsd. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van maar liefst 13,0 procent.

AkzoNobel reageerde vanochtend op de interesse van PPG van een dag eerder en zei het overnamebod te hebben afgewezen. De verfgigant maakte bekend de strategische mogelijkheden te onderzoeken voor zijn chemietak Specialty Chemicals, die volgens persbureau Bloomberg circa 10 miljard dollar zou kunnen opbrengen. PPG liet overigens weten nog steeds van mening te zijn dat beide bedrijven goed bij elkaar passen. CEO Ton Büchner van AkzoNobel zei evenwel tegen ABM Financial News geen nieuw voorstel van de Amerikanen te verwachten.

Verder steeg DSM 3,1 procent. JPMorgan Cazenove verhoogde het advies voor DSM naar Neutraal en stelden het koersdoel opwaarts bij van 53,00 naar 60,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank constateerden dat het aandeel sinds oktober 2016 liefst 9 procent slechter presteerde dan de chemiesector.

ABN AMRO won 3,0 procent en ING 2,1 procent.

Zwaargewicht Shell sloot af met een verlies van 2,1 procent onder invloed van de lagere olieprijzen en hield daarmee de winst van de AEX in toom. Shell maakte bekend zich terug te zullen trekken uit de teerzanden in Canada, met de verkoop van het leeuwendeel van zijn belangen voor 7,25 miljard dollar aan Canadian Natural Resources. De verkoop van de teerzandprojecten is goed voor Shell, stelden analisten van ING, omdat het concern daarmee afstand neemt van een controversiële bron van fossiele brandstofwinning, terwijl het de groeiambities in diepzee-exploitatie en chemicaliën ondersteunt. Analisten van Numis waren minder enthousiast, omdat zij denken dat de olieprijs op de middellange termijn gaat stijgen. In dat geval zou Shell een forse winstgroei kunnen mislopen.

In de Midkap was het Vastned dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 3,8 procent, nadat het vastgoedbedrijf woensdag nabeurs met een strategische update kwam en liet weten zijn Turkse vastgoedportefeuille te hebben verkocht. Volgens topman Taco de Groot ontving Vastned een acceptabele prijs voor de panden in Turkije.

Verder won Air France-KLM 4,3 procent, nadat analisten van Société Generale het advies voor de luchtvaartmaatschappij verhoogden van Houden naar Kopen. Air France-KLM, British Airways en een handvol andere luchtvrachtvervoerders riskeren de komende weken echter een miljoenenboete uit Brussel vanwege het niet respecteren van de mededingingsregels in het verleden. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen.

Arcadis droeg Peter Oosterveer voor als de nieuwe bestuursvoorzitter. Oosterveer zal voor een periode van vier jaar aantreden als CEO, indien aandeelhouders bij de jaarvergadering op woensdag 26 april de benoeming goedkeuren. Oosterveer is afkomstig van Fluor Corporation. Daar was hij operationeel directeur. Volgens analist Quirijn Mulder van ING heeft Oosterveer het juiste profiel. Het aandeel Arcadis sloot 3,4 procent hoger.

GrandVision daalde 1,4 procent in de AMX en Aperam gaf 1,1 procent prijs. Het aandeel van de producent van roestvast staal noteerde vandaag ex-dividend.

Refresco behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 529 miljoen euro, bij een brutomarge per liter van 14,5 eurocent. Analisten mikten op respectievelijk 516 miljoen euro en een marge van 14,0 eurocent. Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities sprak over nette resultaten waarin weinig verrassingen zaten. Het aandeel Refresco daalde 1,3 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg AMG Advanced Metallurgical Group met 3,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de onderneming steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met liefst 210 procent van 9,7 miljoen naar 30,0 miljoen dollar. De EBITDA-marge verbeterde daarbij van 4,4 naar 12,6 procent. AMG genoot van lagere operationele kosten, een verbeterde productmix, sterke omzetvolumes en gestegen vanadiumprijzen. ABN AMRO sprak van "zeer sterke resultaten".

Resultaten van Van Lanschot werden ook positief ontvangen. De private bank uit Den Bosch verdubbelde het dividend, nadat de winst over 2016 sterk steeg, geholpen door een grote vrijval van kredietvoorzieningen. ING noemde de jaarcijfers positief, met een hoger dan verwacht dividend en inkomsten die redelijk in lijn met de verwachtingen waren. De koers van Van Lanschot sloot X procent hoger.

Ordina verloor 0,7 procent, nadat NIBC het koersdoel voor het aandeel verlaagde van 2,20 naar 1,60 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec boekte in 2016 een verlies, maar realiseerde wel een iets hogere omzet. RoodMicrotec voorziet in 2020 een omzetstijging van ongeveer 75 procent in vergelijking tot ruim 10 miljoen euro in 2015. Het aandeel kelderde 13,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

1 uur geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94