Beursblik: olieprijs onder druk

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 13:21

ABN AMRO ziet onzekere signalen OPEC en sterk opgelopen Amerikaanse olievoorraden.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs kreeg woensdag een gevoelige knauw als gevolg van de flink opgelopen wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. Dit bleek donderdag uit een analyse van ABN AMRO.

Sectoreconoom energie Hans van Cleef wees donderdag op de gemelde stijging van 8,2 miljoen vaten, terwijl de markt rekende op een toename met 1,3 miljoen vaten.

Van Cleef refereerde verder aan de opmerking van de olieminister van Koeweit over de inspanningen van sommige OPEC-leden om de levering van olie conform de afspraken te beperken, die daarmee de olieprijs trachtte te ondersteunen. Die landen zouden meer doen dan afgesproken, volgens ABN AMRO een signaal dat andere landen daarin achterblijven, waardoor deze opmerking juist geen steun bood.

De olieprijs noteerde recent binnen een nauwe bandbreedte van 53 tot 58 dollar voor een vat Brent, maar met de daling van woensdag werd de onderkant van die bandbreedte getest.

"Dat leek wellicht een koopmoment, waarmee de Brent-prijs vanochtend opliep, maar ik denk dat veel partijen in hebben geschat met longposities toch scheef te zitten en die posities aan het sluiten zijn", aldus Van Cleef.

Van Cleef ziet voor een vat Brent nog ruimte tot 45 dollar waarmee de opwaartse trend voor de lange termijn intact blijft. Op 45 dollar ligt een niet al te sterk steunniveau, volgens de econoom.

Voor wat betreft de OPEC staan Van Cleef twee scenario's voor ogen: of de organisatie houdt zich aan de gemaakte afspraken de productie te beperken ter ondersteuning van de olieprijs, waarmee de productie van Amerikaans schaliegas overigens wel wordt ondersteund, of de OPEC zet weer in op marktaandeel. Dit laatste scenario is momenteel volgens Van Cleef minder waarschijnlijk.

Een vat ruwe WTI olie daalde donderdag 1,7 procent op 49,44 dollar, een vat Brent noteerde 1,6 procent in het rood op 52,30 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

17 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

50 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.