Beursblik: Pimco verwacht dat ECB in juni 2018 met QE stopt

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 12:48

Programma wordt steeds riskanter en minder effectief.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal zijn opkoopprogramma van staatsobligaties (QE) in juni 2018 afronden. Dat stelde vermogensbeheerder Pimco donderdag in een rapport.

Op basis van de inflatievooruitzichten zou de ECB nog tot in 2019 kunnen doorgaan met de monetaire stimulering, stelde de portefeuillebeheerder van de obligatiespecialist in Duitsland, Andrew Bosomworth.

Maar het beleid wordt steeds minder effectief en de risico's voor de financiële stabiliteit nemen toe, omdat er te veel geld rondklotst op de financiële markten dat mogelijk in niet-rendabele zaken wordt geïnvesteerd. Deze risico's voor bubbelvorming op de financiële markten gaan steeds zwaarder wegen, volgens Pimco.

Ook zal de ECB door haar eigen regels in feite gedwongen zijn om het aankoopprogramma vanaf begin 2018 verder af te bouwen, meent Bosomworth. Met name de staatsobligaties van kleinere lidstaten van de eurozone kunnen vanaf begin 2018 niet meer worden gekocht, als de ECB niet over de grens van maximaal 33 procent van de uitgegeven effecten heen wil gaan.

De ECB koopt op dit moment nog voor 80 miljard euro per maand aan stukken op en verlaagt dit vanaf april tot 60 miljard euro, in principe tot het einde van het jaar.

Bosomworth rekent erop dat de ECB in juni van dit jaar de renteverwachtingen bijstelt en in september de definitieve afbouw of 'tapering' van het QE-programma aankondigt. Dan zou in het eerste kwartaal van 2018 nog maar 40 miljard euro per maand worden opgekocht en in het tweede kwartaal 20 miljard  euro. In juni 2018 zou het programma aflopen. 

Hoewel de financiële condities door het afbouwen van QE minder ruim worden, weegt het risico van bubbelvorming op de financiële markten zwaarder, denkt Pimco. De sterkere dollar, lagere risicoopslagen op obligaties en stijgende vastgoedprijzen compenseren volgens de obligatiespecialisten voor het krappere monetaire klimaat.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bedrijfscijfers, inkoopmanagersindexen en banenrapport in verschiet

Rustige weekstart door Dag van de Arbeid.

8 uren geleden - Lees verder

Groeitempo Chinese dienstensector omlaag - Overheid

Inkoopmanagersindex in april naar 54,0.

9 uren geleden - Lees verder

Groeitempo Chinese industrie loopt terug - Overheid

Inkoopmanagersindex in april naar 51,2.

9 uren geleden - Lees verder

Beleggersvertrouwen blijft hoog en stabiel - ING BeleggersBarometer

AEX naar verwachting in de komende maanden omhoog.

Gisteren - Lees verder

Inverko klaar om uit eigen as te herrijzen

CEO voert orienterende gesprekken met kandidaten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.