Beursupdate: AkzoNobel zet Damrak hoger

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 11:01

Markt wacht op rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend in het groen. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 505,12 punten, terwijl de AMX 0,4 procent steeg. 

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer deed de Nederlandse beurs het beter dan omringende beurzen vanwege het nieuws omtrent AkzoNobel. Het bedrijf weigerde een ongevraagd overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries en onderzoekt nu de de strategische opties voor een afsplitsing van de Specialty Chemicals business. "AkzoNobel trekt de kar vandaag", aldus Nijkamp. 

Verder wachten beleggers volgens de vermogensbeheerder op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Niemand rekent op een aanpassing van het huidige ruime monetaire beleid, ondanks een rap oplopende inflatie. De markt kijkt voornamelijk uit naar de aansluitende persconferentie van de ECB, waaruit sommigen meer inzicht hopen te krijgen in de plannen omtrent het opkoopprogramma van de ECB. "Iedere hint op een afbouw van het programma kan voor beweging zorgen, zeker op de valutamarkten", aldus Nijkamp. 

Evenwel verwacht de vermogensbeheerder dat de ECB "haar poot stijf houdt" voor de Franse verkiezingen en dat een mogelijke afbouw van het QE-programma dan ook niet eerder wordt aangekondigd. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in een licht hoger tempo zijn gestegen ten opzichte van vorige maand. In februari namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,8 procent, na een stijging met 1,7 procent in januari en 1,0 procent in december. Het betreft de vijfde maand op rij dat de consumentenprijzen stijgen.

Verder meldde loonstrookjesverwerker ADP dat de Nederlandse werkgelegenheid in februari met 13.600 banen is gegroeid. "De werkgelegenheid in Nederland groeit met 1.3 procent van jaar op jaar sinds het economisch herstel begon in het midden van 2015", aldus topman Ahu Yildirmaz van ADP Research Institute.

Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in de Amerikaanse import- en exportprijzen over februari en de wekelijkse steunaanvragen. 

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 50,40 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 52,23 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0561. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0543 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0539 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 17 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van AkzoNobel dat 13,4 procent won, nadat het bedrijf een ongevraagd overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries weigerde. PPG bood 83,00 euro per aandeel AkzoNobel, bestaande uit een som van 54,00 euro in contanten en 0,3 aandeel PPG. Theodoor Gilissen Bankiers noemde het voorstel van PPG financieel aantrekkelijk. De analisten meldden daarbij dat een bod van PPG op AkzoNobel goed past in de consolidatieslag, die al enige tijd plaatsvindt in de verf- en coatingsector. 

Verder stegen DSM en ABN AMRO met respectievelijk 2,7 en 1,3 procent. JPMorgan Cazenove verhoogde het advies voor DSM naar Neutraal en stelden het koersdoel opwaarts bij van 53,00 naar 60,00 euro. De analisten constateerden dat het aandeel sinds oktober 2016 liefst 9 procent slechter presteerde dan de chemiesector.

Onder de hoofdfondsen gaf SBM Offshore 1,6 procent prijs, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met een min van 1,7 procent eveneens niet in het groen kon nadat de olieprijs op woensdag nog fors daalde na tegenvallende data over de olievoorraden. Bovendien maakte de oliereus bekend al zijn belangen in teerzanden in Canada te verkopen voor in totaal 7,25 miljard Amerikaanse dollar.

In de Midkap was het Vastned dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 5,3 procent, nadat het vastgoedbedrijf woensdag nabeurs met een strategie-update kwam en bovendien liet weten zijn Turkse vastgoedportefeuille te hebben verkocht. Volgens topman Taco de Groot ontving Vastned een acceptabele prijs.

Verder won Air France-KLM 4,2 procent, nadat analisten van Société Generale het advies voor de luchtvaarder verhoogden van Houden naar Kopen. Air France-KLM, British Airways en een handvol andere luchtvrachtvervoerders riskeren de komende weken toch een miljoenenboete uit Brussel vanwege het niet respecteren van de mededingingsregels in het verleden. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen.

Arcadis droeg Peter Oosterveer voor als de nieuwe bestuursvoorzitter. Oosterveer zal voor een periode van vier jaar aantreden als CEO, indien aandeelhouders bij de jaarvergadering op woensdag 26 april de benoeming goedkeuren. Oosterveer is afkomstig van Fluor Corporation. Daar was hij operationeel directeur. Het aandeel koerste donderdagochtend 3,0 procent hoger. 

GrandVision bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 1,1 procent. Aperam gaf 1,0 procent prijs. Het aandeel noteerde vandaag ex-dividend.  

Refresco Group was hekkensluiter met een min van 1,2 procent. Refresco genereerde afgelopen kwartaal een omzet van 529 miljoen euro, bij een brutomarge per liter van 14,5 eurocent. Analisten mikten op respectievelijk 516 miljoen euro en een marge van 14,0 eurocent.

Onder de kleinere fondsen steeg AMG Advanced Metallurgical Group met 9,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de onderneming steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met liefst 210 procent van 9,68 miljoen naar 30,01 miljoen dollar. De EBITDA-marge verbeterde daarbij van 4,4 naar 12,6 procent. AMG genoot van lagere operationele kosten, een verbeterde productmix, sterke omzetvolumes en gestegen vanadiumprijzen. ABN AMRO sprak van "zeer sterke resultaten". 

Ook de cijfers van Van Lanschot werden positief ontvangen met een plus van 3,5 procent. De private bank uit Den Bosch verdubbelde het dividend, nadat de winst over 2016 sterk steeg geholpen door een grote vrijval van kredietvoorzieningen. ING noemde de jaarcijfers positief, met een hoger dan verwacht dividend en inkomsten die redelijk in lijn met de verwachtingen zijn.

Ordina verloor 1,1 procent, nadat NIBC het koersdoel voor het aandeel verlaagde van 2,20 naar 1,60 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec boekte in 2016 een verlies, maar realiseerde wel een iets hogere omzet. RoodMicrotec voorziet in 2020 een omzetstijging van ongeveer 75 procent in vergelijking tot ruim 10 miljoen euro in 2015. Het aandeel kelderde 7,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94