ECB handhaaft monetair beleid

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 13:46

Rente en opkopen ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft zijn monetaire beleid donderdag zoals verwacht onveranderd gelaten ten opzichte van januari. Dit bleek uit het rentebesluit van de centrale bank. 

Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. 

"De Raad van Bestuur handhaaft zijn verwachting dat de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige of een lager niveau zullen blijven", aldus de ECB.

In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand. Ook dit werd donderdag gehandhaafd. 

De centrale bank benadrukte wel dat het opkoopprogramma indien nodig langer kan doorlopen, en in ieder geval totdat er bewijs is van een aanhoudende verandering in de ontwikkeling van de inflatie. De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent. 

Momenteel nadert de inflatie in de eurozone het streefniveau van de centrale bank. In februari stegen de consumentenprijzen met 2,0 procent op jaarbasis. In januari stegen de prijzen nog met 1,8 procent.

Om half drie zal voorzitter Mario Draghi een toelichting geven op het besluit. Marktkenners verwachten weinig vuurwerk, maar gelet op de aantrekkende inflatie wel een wat verzachtende retoriek, aldus economen van ING. 

De euro/dollar noteerde net voor het rentebesluit op 1,0560, en net erna op 1,0553.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Macrokalender bepaalt beursweek

Cijferseizoen weer voorbij.

9 uren geleden - Lees verder

BeleggersBarometer ING op tienjarig hoogtepunt

Vertrouwen stijgt door verder aantrekkende economie.

Gisteren - Lees verder

RRJ Capital II verkleint belang in NN

Kapitaalbelang van 9,6 procent.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot belang in ASR

Kapitaalbelang van 6,5 procent.

Gisteren - Lees verder

Lindenbergh verkleint belang in ForFarmers

Kapitaalbelang nog boven meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.