ECB stelt ramingen opwaarts bij

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 15:02

Monetaire beleid blijft gehandhaafd.

(ABM FN-Dow Jones) Het herstel in de eurozone lijkt aan kracht te winnen, maar desondanks blijft stimulering nodig. Dit zei voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag in een toelichting op het rentebesluit van eerder deze middag.

"Sentimentsindicatoren suggereren dat het cyclische herstel aan momentum lijkt te winnen", aldus Draghi, die daaraan toevoegde dat ook de inflatie opnieuw is gestegen, vooral te danken aan oplopende energie- en voedselprijzen.

Onderliggend blijft de inflatiedruk volgens Draghi beperkt en zal deze op de middellange termijn "slechts geleidelijk" stijgen.

De ECB besloot donderdag het belangrijkste rentetarief te handhaven op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Dit zal volgens de ECB nog de nodige tijd zo blijven.

Verlengen en verlagen

In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot eind december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.

"Indien de vooruitzichten minder gunstig worden of de financiële omstandigheden inconsistent worden met verdere vooruitgang naar een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie", dan staat de ECB klaar het programma wat betreft omvang en duur uit te breiden, liet Draghi vanmiddag weten.

In tegenstelling tot wat Draghi in januari nog zei, herhaalde de centraal bankier vandaag niet dat het alle middelen die het tot zijn beschikking heeft, zal inzetten indien dit nodig blijkt.

Inflatie

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent. In januari liep de inflatie in de eurozone op naar 1,8 procent op jaarbasis. In december 2016 stegen de prijzen nog met 1,1 procent. De kerninflatie, dus exclusief volatiele prijzen van energie, kwam in januari uit op 1,1 procent, tegen 1,0 procent in december.

De ECB rekende afgelopen december voor dit jaar op een inflatie van 1,3 procent en voor 2018 op 1,5 procent. Voor 2019 voorzag de ECB een stijging van de consumentenprijzen van 1,7 procent.

Vandaag liet de ECB weten voor dit jaar op een inflatie te rekenen van 1,7 procent, volgend jaar op 1,6 procent en in 2019 van 1,7 procent. Daarmee is de inflatieraming voor dit jaar volgens Draghi "significant" verhoogd.

Groei

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,8 procent groeit. In december lag de raming nog op 1,7 procent.

In 2018 moet de groei volgens de ramingen van de centrale bank uitkomen op 1,7 procent, waar eind 2016 nog werd gemikt op 1,6 procent. Voor 2019 werd de groeiraming niet bijgesteld van de eerdere taxatie van 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europa beurzen lager rond middaguur

Centrale banken blijven richtingbepalend.

17 minuten geleden - Lees verder

Update: IMCD koopt Italiaanse distributeur Neuvendis

Bedrijf verwacht direct bijdrage aan de winst per aandeel.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: Exane positief over Nederlandse verzekeraars

Franse bank verhoogt adviezen en koersdoelen NN en ASR.

1 uur geleden - Lees verder

Economisch sentiment eurozone stijgt

Indicator in juni opgelopen naar 111,1.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: Degroof Petercam verlaagt advies voor Accell naar Houden

Koersdoel omlaag naar 32,00 euro.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.