Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 06:40

Focus op rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 34 punten voor de Duitse DAX, een min van 17 punten voor de Franse CAC 40 en een lagere opening van 30 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandacht gaat donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het commentaar daarop van de voorzitter, Mario Draghi.

Uit China kwam een tegenvallende stijging van de consumentenprijzen over februari, terwijl de producentenprijzen juist sneller stegen dan verwacht.

De Europese aandelenmarkten sloten woensdag verdeeld. Gedurende de dag schommelden de aandelenmarkten tussen winst en verlies. Een positief rapport over de Amerikaanse private arbeidsmarkt, dat als voorbode dient van het 'grote' banencijfer komende vrijdag, kon ook de koersen niet echt hoger brengen. Het arbeidsrapport is belangrijk voor het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week. Iedereen lijkt te rekenen op een renteverhoging, maar een zeer zwak banencijfer kan roet in het eten gooien.

Beleggers kijken deze week ook uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van donderdag. Hier wordt niet op vuurwerk gerekend. "Na de belofte in december om het opkoopprogramma tot het einde van dit jaar vol te houden, zal de bijeenkomst van de ECB deze week geen verrassingen brengen op het vlak van de rente en evenmin op dat van het opkoopprogramma", aldus econoom Elwin de Groot van Rabobank.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Post heeft in 2016 de winst zien aantrekken en kan hierdoor een hoger dividend uitkeren. Het postbedrijf verhoogde het dividend van 0,85 euro naar 1,05 euro per aandeel. Voor 2017 mikt de Duitse onderneming op een verdere verbetering van de operationele winst tot krap 3,8 miljard euro. Het aandeel Deutsche Post sloot 2,7 procent in het rood.

Het Duitse cosmeticaconcern Beiersdorf rapporteerde een hogere omzet en winst over 2016. Het bedrijf met merken als Nivea, Labello en Hansaplast realiseerde een omzetstijging in alle regio's. Beiersdorf verwacht in 2017 een omzetgroei van 3 tot 4 procent en een lichte verbetering van de operationele marge. Het aandeel steeg daalde 1,1 procent.

Het Britse PageGroup heeft vorig jaar ook hogere resultaten behaald. De recruiter gaf geen concrete outlook, maar mikt op een grotere schaal met een focus op investeringen in Duitsland, China, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Zuidoost Azië door de cyclus heen. Het aandeel PageGroup steeg 1,9 procent.

Adidas heeft in het vierde kwartaal het nettoverlies verkleind op een hogere omzet, waarmee het concern beter presteerde dan verwacht. De Duitse sportkledingfabrikant is van plan het dividend te verhogen van 1,60 euro naar 2,00 euro per aandeel. Adidas voorziet voor 2017  een stijging van de omzet van 11 tot 13 procent, tegen constante wisselkoersen, en een stijging van het nettoresultaat van 18 tot 20 procent tot maximaal 1,2 miljard euro. De koers sloot 9,4 procent in het groen.

Euro STOXX 50          3.389,62  (+0,1%)

STOXX Europe 600       372,58 (+0,1%)

DAX                    11.967,31 (+0,0%)

CAC 40                  4.960,48 (+0,1%)

FTSE 100                7.334,61 (-0,1%)

SMI                     8.626,65 (+0,0%)

AEX                       502,80 (+0,0%)

BEL 20                   3.699,47(+0,4%)

FTSE MIB               19.482,39 (+0,1%)

IBEX 35                 9.850,50 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag fractioneel lager

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag overwegend op verlies. Ook hier ging de aandacht vooral uit naar het private banenrapport.

Voordat de markten openden werd het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP bekend gemaakt. Dit rapport wordt gezien als een voorloper van het "grote" banencijfer dat vrijdagmiddag verschijnt. Inzicht in de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidssector is belangrijk omdat de Federal Reserve hier rekening mee houdt bij het bepalen of de rente omhoog moet.

Het ADP rapport overtrof de verwachtingen stevig. Het aantal banen in de niet-agrarische private sector nam in februari toe met 298.000. Er was gerekend op een veel lagere groei van 188.000 banen. De groei van het aantal banen in de private sector over februari is een bevestiging van de positieve trend in brede zin in de Amerikaanse economie, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

Er wordt algemeen verwacht dat de Fed volgende week woensdag de rente gaat verhogen. Vorige week zei voorzitter Janet Yellen ook dat dit waarschijnlijk was. Het enige dat een renteverhoging volgens analisten nog kan tegenhouden is een zeer slecht banencijfer komende vrijdag, maar gezien het sterke private arbeidsrapport lijkt de kans hierop klein.

Olieprijzen noteerden lager, na een verdeeld voorradenrapport. De voorraden ruwe olie stegen in de afgelopen week tot een nieuw record, maar de benzinevoorraden namen stevig af. Een april-future West Texas Intermediate daalde 4,9 procent op 50,29 dollar, terwijl een mei-future Brent 4,9 procent goedkoper werd op 53,18 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0543. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0554 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0658 op de borden.

Bedrijfsnieuws

PPG Industries onderzoekt of een overname van AkzoNobel haalbaar is. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen. Het Amerikaanse PPG zou samen met adviseurs werken aan een plan om AkzoNobel deels of in zijn geheel over te nemen. Een woordvoerder van AkzoNobel liet woensdagavond in een reactie tegen ABM Financial News weten dat het concern nooit in gaat op marktgeruchten en daarom ook nu geen commentaar geeft. Het aandeel PPG noteerde 6 procent hoger. De zogenoemde American Depositary Receipt van AkzoNobel steeg zelfs bijna 13 procent.

General Electric zei woensdag onderdeel GE Water te verkopen aan het Franse Suez en één van Canada's grootste pensioenfondsen. De deal heeft een waarde van 3,4 miljard dollar. GE Water is actief in 130 landen en levert materiaal, chemicaliën voor het behandelen van water. De koers van General Electric daalde 0,2 procent.

Een dinsdag laat verschenen rapport heeft Caterpillar ervan beschuldigd via belasting- en boekhoudfraude zijn aandelenkoers te hebben opgekrikt. "Caterpillar heeft niet voldaan aan Amerikaanse belastingwetten of Amerikaanse regels voor financiële boekhouding", viel te lezen in het rapport van de federale overheid. Een week geleden werd reeds bekend dat federale agenten drie faciliteiten van het Amerikaanse bedrijf hebben doorzocht. Het aandeel Caterpillar verloor woensdag 2,8 procent.

Urban Outfitters daalde 2,6 procent nadat het kledingconcern voor het derde opeenvolgende jaar een winstdaling rapporteerde. Het concern zei meer te willen investeren in online verkopen.

S&P 500 index             2.362,98 (-0,2%)

Dow Jones index          20.855,73  (-0,3%)

Nasdaq Composite          5.837,55  (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, met nog een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië wordt de stemming gedrukt door de tegenvallende stijging van de Chinese consumentenprijzen in februari. In Japan staat nog een kleine plus op het bord nu de dollar ten opzichte van de yen door de 114 yen is gebroken. Voor het overige is het wachten op de ECB en het grote banenrapport van de Verenigde Staten, dat vrijdag vrij komt.

Nikkei 225                   19.289,02 (+0,2%)

Shanghai Composite            3.213,16 (-0,9%)

Hang Seng                    23.549,11 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0529. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0543 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0539 op de borden.

Mocht de ECB vandaag een scherpe toon aanslaan in termen van tapering dan kan de euro terreinwinst boeken. Los daarvan lijkt de markt vooral risicomijdend te zijn en dat kan vraag naar yens betekenen en juist minder naar euro's, gezien de relatieve politieke onzekerheden daar.

USD/JPY Yen   114,52

EUR/USD Euro  1,0529

EUR/JPY Yen   120,58

MACRO-AGENDA:

02:30 Inflatie - Februari (Chi)

02:30 Producentenprijzen - Februari (Chi)

06:30 Inflatie - Februari (NL)

11:00 Werkloosheid - December (Gri)

13:45 Europese Centrale bank - Rentebesluit (eur)

14:30 Europese Centrale bank - Toelichting rentebesluit (eur)

14:30 Import- en exportprijzen - Februari (VS)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Axel Springer - Jaarcijfers (Dld)

00:00 Merck - Jaarcijfers (Dld)

07:30 Carrefour - Jaarcijfers (Fra)

07:30 Linde - Jaarcijfers (Dld)

12:00 Staples - Jaarcijfers (VS)

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35