Europese beurzen overwegend hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 18:43

ECB domineert handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, nadat de Europese Centrale Bank zoals verwacht zijn monetair beleid onveranderd liet en voorzitter Mario Draghi positief was over het economisch herstel in de eurozone.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent op 372,89 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 11.978,39 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 4.981,51 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.314,96 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van het ECB-rentebesluit en het daaropvolgend commentaar van ECB-voorzitter Mario Draghi. De centrale bank handhaafde zijn monetaire beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.  

In de toelichting op het rentebesluit zei Draghi dat het herstel in de eurozone aan kracht lijkt te winnen, maar dat stimulering desondanks nodig blijft. "Sentimentsindicatoren suggereren dat het cyclische herstel aan momentum lijkt te winnen", aldus Draghi, die daaraan toevoegde dat ook de inflatie opnieuw is gestegen, vooral te danken aan oplopende energie- en voedselprijzen. Het risico van deflatie is volgens de ECB inmiddels grotendeels verdwenen.

"In principe probeert Mario Draghi zijn soepele monetaire beleid te beschermen en dit kan een zware strijd voor hem worden", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De reden is eenvoudig omdat het positieve effect van de groeiende inflatie en economische groei moeilijk is te negeren", voegde hij toe. "Maar er zijn een aantal interessante factoren die de belegger in gedachten moet houden. Er vinden binnenkort twee belangrijke evenementen plaats, die ernstige gevolgen voor de euro kunnen hebben: De verkiezingen in Nederland en Frankrijk. Als in één van deze twee landen de anti-euro-partijen winnen zou dit een hoop problemen kunnen creëren voor de Europese centrale bank", concludeerde Aslam.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent op 49,16 dollar, terwijl een mei-future Brent 2,1 procent lager bewoog op 51,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0581. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0548 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0543 op de borden.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel kon donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern een ongevraagd bod van 20,9 miljard euro van PPG Industries afwees. Akzo meldde tevens versneld de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals te onderzoeken. Het aandeel won 13,00 procent.

Carrefour verloor 4,1 procent, nadat de retailer over 2016 een daling van de nettowinst rapporteerde, vanwege lagere verkopen in Azië en thuismarkt Frankrijk.

Merck daalde 2,6 procent, nadat het Duitse farmaceutische- en chemiebedrijf een voorzichtige outlook voor 2017 afgaf. Het concern rapporteerde over het vierde kwartaal wel een ruime verdubbeling van de nettowinst.

Aviva steeg 6,7 procent, nadat de verzekeraar het dividend verhoogde met 12 procent en meldde te overwegen volgend jaar meer kapitaal aan aandeelhouders uit te keren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.366,21 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

17 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

35 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

48 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07