Hogere marge Refresco in vierde kwartaal

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 07:49

Volumes gestegen als gevolg van overnames.

(ABM FN-Dow Jones) Refresco Group heeft in de laatste drie maanden van 2016 de volumes zien stijgen, hoewel op identieke basis sprake was van een afname, terwijl de brutomarge hoger dan verwacht uitviel. Dit bleek uit de jaarcijfers die de bottelaar donderdag voorbeurs presenteerde.

CEO Hans Roelofs was goed te spreken over de vooruitgang die Refresco boekte bij Co-Packing, hetgeen "erg positief" bijdroeg aan de volumes.

Refresco genereerde afgelopen kwartaal een omzet van 529 miljoen euro, bij een brutomarge per liter van 14,5 eurocent. Analisten mikten op respectievelijk 516 miljoen euro en een marge van 14,0 eurocent.

In het afgelopen kwartaal verwerkte Refresco 1.631 miljoen liter, goed voor een identieke krimp van 1,1 procent. Analisten rekenden juist op 1.641 miljoen liters met een autonome groei van 0,4 procent. Overigens lagen de schattingen van de analisten wel ver uiteen. De consensus wees op een maximale autonome groei van 2,7 procent, maar in het slechtste geval kon het volgens een analist ook uitdraaien op een krimp van 1,4 procent.

Dit leverde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 52 miljoen euro en een aangepaste nettowinst van 19 miljoen euro, ofwel 0,23 euro per aandeel. De consensus rekende op een aangepast bedrijfsresultaat van 54 miljoen euro. De gerapporteerde nettowinst bedroeg 17 miljoen euro.

Met deze resultaten behaalde Refresco een jaaromzet van 2.107 miljoen euro op een volume van 6.462 miljoen liter. De identieke volumes zijn daarmee 2,1 procent gedaald.

De brutomarge per liter bedroeg afgelopen jaar 14,2 eurocent, tegenover een analistenverwachting van 14,0 eurocent.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,38 euro per aandeel tegemoet zien, tegen 0,34 euro per aandeel over 2015.

Verder meldde Refresco de komst van Thomas Kunz als nieuwe commissaris.

Outlook

Refresco blijft voor de middellange termijn mikken op een autonome volumegroei van 0 tot 5 procent. De brutomarge zal wel wat onder druk komen te staan. Dit laatste komt niet als een verrassing

CEO Hans Roelofs liet bij de cijfers over het derde kwartaal aan ABM Financial News al weten "marginale" druk van "tienden van centen" op de brutomarge op de middellange termijn te voorzien vanwege een iets andere verkoopmix. Dit betekent volgens Roelofs niet dat de winstgevendheid ook onder druk komt te staan. De margedruk is het gevolg van een iets ongunstigere verkoopmix, maar deze mix brengt ook lagere kosten met zich mee, waardoor de winst volgens de topman niet wordt geraakt.

Voor 2017 liet Refresco donderdag weten ook uit te gaan van een lagere bruto marge per liter, als gevolg van wijzigingen in de productmix.

Het aandeel Refresco Group sloot donderdag 0,2 procent hoger op 14,16 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

25 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

58 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
REFRESCO... toevoegen aan uw watchlist 16,18 0,12% 0,02 16,16