Nederlandse consumentenprijzen licht sneller gestegen

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 06:41

Inflatie 1,8 procent in februari.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse consumentenprijzen zijn in februari in een iets hoger tempo gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In februari namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,8 procent, na een stijging met 1,7 procent in januari en 1,0 procent in december. Het betreft de vijfde maand op rij dat de consumentenprijzen stijgen.

De inflatie nam vooral toe door duurdere benzine en kleding. In februari kostte een liter benzine 1,58 euro, 18 eurocent meer dan een jaar eerder. Na augustus 2015 is benzine niet zo duur geweest. Kleding was ruim 5 procent duurder dan in februari vorig jaar. Ook de prijsstijging van voedingsmiddelen verhoogde de inflatie.

De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in februari 1,3 procent op jaarbasis tegen 1,4 procent in januari.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 1,6 procent in januari naar 1,7 procent in februari. De inflatie in de eurozone steeg van 1,8 procent naar 2,0 procent. De inflatie in Nederland ligt al sinds mei 2016 onder het cijfer van de eurozone.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street richting hogere opening

Hogere olieprijs ruggensteun sentiment.

55 minuten geleden - Lees verder

Chicago Fed National Activity index daalt in mei

Stand over mei duidt op groei beneden trend.

1 uur geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen nemen af

Kleinere daling verwacht.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: sterkere autonome groei Randstad voorzien

Analisten rekenen op aantrekken groei.

1 uur geleden - Lees verder

Volatiliteit AEX loopt flink op

Volatiliteit Aegon sterk omhoog.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.