Update2: AkzoNobel weigert overnamebod PPG

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 12:08

Meer duidelijkheid over afsplitsing Specialty Chemicals in komende maanden.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft een voorstel tot een overnamebod van PPG Industries geweigerd en gaat versneld de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals onderzoeken. Dit maakte de onderneming donderdag bekend.

PPG deed op 2 maart ongevraagd een voorstel tot een bod van 83,00 euro per aandeel AkzoNobel, bestaande uit een som van 54,00 euro in contanten en 0,3 aandeel PPG.

Na bestudering van het niet-bindende bod zijn de beide besturen van de vennootschap tot de slotsom gekomen dat het bod van PPG AkzoNobel "belangrijk onderwaardeert, omdat het geen rekening houdt met het lange termijn potentieel voor waardecreatie van het bedrijf", aldus het Amsterdamse verf- en chemiebedrijf.

"Bovendien zou een samengaan een hoog risico met een hoge schuldpositie opleveren, dat niet in het belang zou zijn van werknemers, aandeelhouders en andere stakeholders van AkzoNobel", zei CEO Ton Büchner in een toelichting tegen journalisten. "AkzoNobel is het beste als zelfstandige onderneming in staat om de waarde in het bedrijf te ontsluiten", zei de topman.

"We hebben dat aan PPG laten weten en hebben daarna niet meer met ze gesproken. Van een verhoogd bod kan geen sprake zijn en we zijn volledig gecommitteerd aan ons 'nee' tegen PPG", voegde Büchner toe.

Het concern kijkt nu versneld naar een afsplitsing van de Specialty Chemicals business, goed voor een omzet van 4,6 miljard euro in 2016. De afsplitsing stelt Specialty Chemicals in staat om zijn leidende positie versneld uit te bouwen in een aantal marktsegmenten. "We kunnen met de afsplitsing meer focus zetten op zowel de ontwikkeling van Specialty Chemicals als op de groei van de coatings- en verfactiviteiten", lichtte de bestuursvoorzitter toe.

AkzoNobel zal de verschillende alternatieve eigendomsstructuren voor de Specialty Chemicals activiteiten overwegen, waaronder, maar niet beperkt tot, een zelfstandige beursnotering. Dat besluit is versneld, nadat AkzoNobel had besloten tot afwijzing van het ongevraagde, niet-bindende en voorwaardelijk voorstel van PPG, zo meldde Büchner.

"We zullen daarover in de komende maanden meer duidelijkheid verschaffen", zei de topman.

PPG bevestigde in een reactie aan het einde van de ochtend een "aantrekkelijk en alomvattend voorstel" te hebben gedaan aan AkzoNobel om te praten over een combinatie, die vervolgens door AkzoNobel werd geweigerd.

"PPG blijft van mening dat er een sterke strategische motivatie is voor de voorgestelde transactie tussen PPG en AkzoNobel en zal zorgvuldig zijn positie in verband met zijn voorstel evalueren en overwegen", liet het Amerikaanse concern weten. Topman Michael McGarry zei AkzoNobel te bewonderen en er vertrouwen in te hebben dat "een combinatie in het beste belang voor de stakeholders van beide bedrijven".

De Amerikanen verduidelijkten aanzienlijk veel tijd en moeite te hebben gestoken in het analyseren van een mogelijk combinatie en stelden er vertrouwen in te hebben dat de noodzakelijke wettelijke goedkeuringen verkregen kunnen worden.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel donderdag 14,0 procent hoger op 73,45 euro.

Update: om informatie,  toelichting CEO en actuele koers toe te voegen.

Update2: om reactie PPG toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,26 -0,14% -0,11 77,37