Update: ECB stelt ramingen opwaarts bij

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 15:47

Monetaire beleid desalniettemin gehandhaafd.

(ABM FN-Dow Jones) Het herstel in de eurozone lijkt aan kracht te winnen, maar desondanks blijft stimulering nodig. Dit zei voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag in een toelichting op het rentebesluit van eerder deze middag.

"Sentimentsindicatoren suggereren dat het cyclische herstel aan momentum lijkt te winnen", aldus Draghi, die daaraan toevoegde dat ook de inflatie opnieuw is gestegen, vooral te danken aan oplopende energie- en voedselprijzen. Het risico van deflatie is volgens de ECB inmiddels grotendeels verdwenen.

Onderliggend blijft de inflatiedruk volgens Draghi evenwel beperkt en zal deze op de middellange termijn "slechts geleidelijk" stijgen.

"Ten aanzien van de inflatievooruitzichten, hebben we nog geen enkele significante ontwikkeling op het loonfront gezien", voegde de bankier daaraan toe.

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent. In januari liep de inflatie in de eurozone op naar 1,8 procent op jaarbasis. In december 2016 stegen de prijzen nog met 1,1 procent. De kerninflatie, dus exclusief volatiele prijzen van energie, kwam in januari uit op 1,1 procent, tegen 1,0 procent in december.

De ECB rekende afgelopen december voor dit jaar op een inflatie van 1,3 procent en voor 2018 op 1,5 procent. Voor 2019 voorzag de ECB een stijging van de consumentenprijzen van 1,7 procent.

Vandaag liet de ECB weten voor dit jaar op een inflatie te rekenen van 1,7 procent, volgend jaar op 1,6 procent en in 2019 van 1,7 procent. Daarmee is de inflatieraming voor dit jaar volgens Draghi "significant" verhoogd.

Verlengen en verlagen

In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot eind december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.

"Indien de vooruitzichten minder gunstig worden of de financiële omstandigheden inconsistent worden met verdere vooruitgang naar een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie", dan staat de ECB klaar het programma wat betreft omvang en duur uit te breiden, liet Draghi vanmiddag weten.

In tegenstelling tot wat Draghi in januari nog zei, herhaalde de centraal bankier vandaag niet dat het alle middelen die het tot zijn beschikking heeft, zal inzetten indien dit nodig blijkt.

"Draghi suggereerde vooral dat het schrappen van deze zin moet worden gezien in de context van een verbeterde risicobalans, waarbij de neerwaartse risico’s zijn afgenomen, en met name de geringere kans dat er deflatie zal optreden en meer algemeen dat een veel extremer negatief scenario zich zal manifesteren", zo zei econoom Elwin de Groot van Rabobank hierover tegen ABM Financial News. Kort gezegd, de "crisis mode" kan uit, voegde de marktkenner daaraan toe.

"Tegelijkertijd gaf Draghi ook aan dat er discussie was geweest over of de forward language, dat wil zeggen de rente gelijk of lager in toekomst, aangepast moet worden. Maar ik vermoed dat ze hebben ingezien dat als ze daar nu een wijziging in aanbrengen het ook een neutrale risicobalans vereist en dat het ook behoorlijke impact op de markt zou hebben, wat in dit stadium denk ik niet gewenst zou zijn", aldus De Groot.

Samengevat noemde Rabobank de speech "niet zo dovish als mogelijk was, maar toch behoorlijk in balans". Het is duidelijk voor de Groot dat de ECB pas echt gaat kijken naar substantiële aanpassingen in haar guidance als daar ook echt reden toe is, of met andere woorden als de kerninflatie en de lonen stijgen.

De ECB besloot donderdag het belangrijkste rentetarief te handhaven op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Dit zal volgens de ECB nog de nodige tijd zo blijven.

Groei

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,8 procent groeit. In december lag de raming nog op 1,7 procent.

In 2018 moet de groei volgens de ramingen van de centrale bank uitkomen op 1,7 procent, waar eind 2016 nog werd gemikt op 1,6 procent. Voor 2019 werd de groeiraming niet bijgesteld van de eerdere taxatie van 1,6 procent.

Euro is here to stay

Over de euro zei Draghi dat deze zal blijven bestaan. "Dit is onherroepelijk", aldus de bankier, die het productiever noemde om na te denken over hoe de welvaart verhoogd kan worden.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

18 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

25 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

51 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.